Acasa Sport-AutoSport Simona Halep: o nouă acuzație de dopaj!

Simona Halep: o nouă acuzație de dopaj!

scris de Misu Andrei
53 Afisari

Simona Halep, suspendată din 22 octombrie 2022 după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open, înfruntă acum o acuzație diferită, a anunțat oficial Agenția Internațională de Integritate a Tenisului.

Într-un comunicat publicat în vineri seară, „Agenția Internațională de Integritate a Tenisului confirmă că Simona Halep a fost acuzată cu o nouă și separată încălcare a Programului Anti-Doping, în legătură cu iregularități apărute în pașaportul său biologic. Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din 22 octombrie 2022, ca urmare a unui test pozitiv la Roxadustat de la US Open”.

Acuzația suplimentară pentru o iregularitate în pașaportul biologic a fost bazată pe evaluarea profilului doamnei Halep de către un complet independent de experți. Acuzația este separată și adăugată celei deja existente, pentru Roxadustat, care a dus la suspendarea provizorie inițială”, se arată în comunicat.

În continuarea, se explică faptul că programul ABP, dezvoltat de Agenția Mondială Anti-Doping și încorporat în programul de profil al tenisului sub Codul Mondial Anti-Doping, este o metodă prin care organizațiile antidoping monitorizează diferiți parametri ai sângelui de-a lungul timpului pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor.

Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate unei situații care are deja un profil pronunțat. De la începutul acestui proces – și al oricărui altuia de la ITIA – am rămas dedicați ideii de a ne adresa doamnei Halep într-o manieră empatică, eficientă și oportună.

Apreciem, desigur, interesul major al media pentru aceste cazuri. Ar fi nepotrivit însă din partea noastră să comentăm pe aspecte specifice până la închiderea procesului, de aceea vom continua să ne raportăm la tribunalul independent Sports Resolutions și la doamna Halep pe cât de expeditiv posibil”, a declarat Nicole Sapstead, senior director pentru Anti-Doping la ITIA.

Ce este pașaportul biologic

Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în 2014 și este utilizat de entitățile anti-doping pentru a monitoriza în timp variabilele biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine.

Practic, dacă valorile măsurate din sânge de-a lungul timpului ies din parametrii normali ai sportivului – „iregularități în pașaportul biologic”, atunci e un semnal că acesta ar fi putut apela la substanțe interzise.

În 2022, nu era nicio problemă. În octombrie 2022, Gabriela Andreiașu, diretcorul ANAD, a răspuns „Nu a fost cazul Simonei”, la întrebarea dacă au fost sesizat ceva în neregula cu pașaportul său biologic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult