Acasa Sport-AutoSport Turul Italiei, etapa a 20-a: Thomas de Gendt câştigă etapa regină

Turul Italiei, etapa a 20-a: Thomas de Gendt câştigă etapa regină

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Belgianul de 25 de ani de la Vacansoleil, a câştigat în cea mai grea zi a acestui Giro, triumfând în etapa dintre Caldes şi Passo dello Stelvio, lungă de 218 km.

Victorie pentru Thomas de Gendts in etapa regina a Giro (foto:cyclingnews.com)

Thomas de Gendt a atacat în această etapă pe legendara ascensiune Mortirolo, când în fruntea plutonului se afla deja un grup de evadaţi format din Christian Vande Velde (Garmin-Barracuda), Roman Kreuziger (Astana), Damiano Caruso (Liquigas), Emanuele Sella (Androni Giocattoli), Branislaw Samoilau (Movistar), Mathieu Perget (Ag2r), Oliver Zaugg (RadioShack), Stefan Denifl (Vacansoleil-DCM), Mathias Frank (BMC), Matteo Bono (Lampre), Alexander Kristoff (Katusha), Tom Slagter (Rabobank) şi Matteo Rabottini (Farnese Vini). Ultimul dintre aceşia, Matteo Rabottini a reuşit să îşi securizeze victoria în clasamentul celui mai bun căţărător adunând încă 20 de puncte în această etapă cu 5 căţărări.

Rutierul belgian de la Vacansoleil a reuşit să câştige, deşi pierzând teren pe ultimii 3 km de pe ascensiunea finală, Stelvio, cu un avans de aproape 1 minut în faţa fostului câştigător al turului Italiei, Damiano Cunego (Lampre) şi aproape 3 minute în faţa bascului de la Euskaltel, Mikel Nieve, câştigător al unei etape în Giro 2011. Totodată, olandezul a făcut un salt important  în clasamentul general unde a ajuns pe locul al 4-lea de pe locul al 8-lea, fiind situat acum la doar 2 minute şi 18 secunde de Joaquin Rodriguez (Katusha), care la rândul său a reuşit să recupereze timpul pierdut în etapa a 19-a în faţa canadianului Ryder Hesjedal (Garmin).

Deşi Ryder Hesjedal se află acum la 31 de secunde în spatele lui Rodriguez, acesta este principalul favorit al câştigării Giro, având în vedere ultima etapa de duminică, o buclă de 30 de km contratimp pe teren plat în jurul oraşului Milano. Dacă Thomas de Gendt se va recupera cu brio după acest efort din etapa cu numărul 20, acesta ar putea urca până pe locul al doilea în clasamentul final, cele 2 minute şi 18 secunde ce îl despart de lideurl Joaquin Rodriguez părând recuperabile, având în vedere că acesta a pierdut în trecut chiar şi 5 minute în astfel de contratimpuri decisive.

Cu toate acestea, spaniolul mai mult ca sigur va pleca cu un tricou distinctiv acasă, în cazul în care acesta nu va fi cel roz, fiind şanse mari ca ibericul să îl obţină pe cel roşu, pe puncte, unde are un avans de 1 punct în faţa sprinterului Mark Cavendish, care l-ar putea recupera daca se va clasa între primii 15 în ultima etapă, iar Rodriguez sub această poziţie. Tricoul alb va reveni cel mai probabil lui Rigoberto Uran de la Sky, care a are un avans comfortabil în faţa coechipierului şi conaţionalui Luis Henao.

Top 10 etapa a 20-a Turului Italiei:

1          Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM 6:54:41

2          Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD             0:00:56

3          Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel – Euskadi         0:02:50

4          Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team      0:03:22

5          Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD             0:03:34

6          Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda   0:03:36

7          John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale          0:04:29

8          Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling    0:04:53

9          Luis Sergio Henao Montoya (Col) Sky Procycling 0:04:55

10        Ivan Basso (Ita) Liquigas 0:04:55

Top 10 Clasament General:

1          Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team      91:04:16

2          Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Barracuda   0:00:31

3          Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD             0:01:51

4          Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM       0:02:18

5          Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale           0:03:18

6          Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD             0:03:43

7          Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling    0:04:52

8          Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago – CSF Inox        0:05:47

9         Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel – Euskadi         0:05:56

10        John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale          0:06:43

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult