Acasa Sport-AutoSport USADA: Acuzaţii oficiale de dopaj împotriva lui Lance Armstrong

USADA: Acuzaţii oficiale de dopaj împotriva lui Lance Armstrong

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Legendarul ciclist american, Lance Armstrong ar putea pierde cele 7 tururi ale Franţei câştigate, dacă acuzaţiile Agenţiei anti-drog americane (USADA) vor fi confirmate.

Lance Armstrong, castigatorul al 7 tururi ale Frantei, acuzat oficial de dopaj de USADA (foto: e-noutati.com)

Vestea a fost transmisă miercuri, 13 iunie, de publicaţia New York Daily, care a prezentat şi capetele de acuzare formulate în raportul USADA. Aceştia susţin că rutierul american, Lance Armstrong, care deţine recordul de succese în cea mai importantă cursă ciclistă pe etape, Turul Franţei, s-a dopat cu substanţe interzise precum eritropoetină (EPO), transfuzii sangvine, testosteron, corticosteroizi şi agenţi care maschează consumul acestora.

În acelaşi caz el este acuzat de trafic de EPO, testosteron şi cortizon, administrarea de substanţe interzise altora şi încurajarea consumului acestora în rândul colegilor din echipa de ciclism. De asemenea, ciclistul american este acuzat pentru deţinerea de echipament necesar realizării operaţiunilor de dopaj (ace, pungi de sînge, containere de stocare şi alte echipemente necesare măsurării parametrilor din sîngele folosit).

Daca aceste învinuiri se vor confirma, Lance Armstrong în vârstă  acum de 40 de ani poate pierde toate titlurile câştigate între anii 1999-2005, inclusiv cele 7 tururi ale Franţei. Până când acest caz se va încheia, sportivul american este suspendat din competiţiile de triathlon la care a participat după retragerea din ciclism.

Armstrong a desminţit acuzaţile şi a anunţat că “nu s-a dopat niciodată”, participând în competiţii sportive timp de 25 de ani, timp în care a trecut de mai mult de 500 de teste anti-drog cu brio. Rutierul american susţine că toate aceste capete de acuzare noi au apărut dintr-o dorinţă de răzbunare a cicliştilor prinşi dopaţi, care nu acceptă faptul că el e inocent.

Dacă Lance Armstrong va fi găsit vinovat, lumea ciclismului ar putea fi zguduită, încrederea în sportivi fiind oricum una şubredă, tot mai mulţi campioni fiind depistaţi pozitiv la controalele anti-doping. Însuşi Lance Armstrong, rutierul care a învins cancerul pentru a câştiga 7 titluri în Turul Franţei, a anunţat, conform bleacherreport.com, că nu va mai urmări nici o competiţie ciclistă dacă decizia în acest caz nu va fi una favorabilă lui.

1 comentariu

Dorin C. 15-06-2012 - 05:55

De citiva zeci de ani incoace, mai toate recordurile au la baza utilizarea dopajului. Imaginati-va prin anii ’60 recordul la saritura in lungime se stabilea undeva intre 10 si 11 METRI. La timpul respectiv nu prea exista nimic pentru depistarea dopajului. Apoi cind s-au inceput serios controalele anti-doping, dopajele au evoluat si s-au folosit din ce in ce substante tot mai sofisticate. Cine profita? Bineinteles sportivii din tarile dezvoltate unde progresul stiintific permitea descoperirea a noi si noi substante de dopaj in laboratoare bine camuflate. Pina se reusea descoperirea acestora, sportivii isi umpleau traista de medalii si recorduri mondiale. Chiar si acel record la saritura in lungime a fost pina la urma batut de Carl Lewis cu o reusita de peste 11 m. Voi credeti ca asta este o performanta NATURALA a unui om? A fost prins cu ceva? Nici vorba. Recordul e acolo, batut in cuie. Deci, cam nimic nu mai este performanta umana naturala. Cred ca la fel o fi si cu acest Armstrong. A cistigat de 7 ori consecutiv Turul Frantei. Cine il acuza? Tocmai ai lui de-acasa. Stiu ei ce stiu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult