Acasa Sport-AutoSport Vezi cum a câştigat Andrei Nechita Turul Ciclist al României

Vezi cum a câştigat Andrei Nechita Turul Ciclist al României

scris de Bogdan Crețu Roman
8 afisari

Românul Andrei Nechita (echipa naţională a României) a câştigat cea de-a 48-a ediţie a Turului ciclist al României, purtând tricoul galben de lider al clasamentului general încă din etapa a 2-a, de la Vaslui, şi până sâmbătă, la Bucureşti, unde şi-a păstrat primul loc, cu 15 secunde în faţa grecului Ioannis Tamuridis (Tableware) şi cu 2’42” mai bine decât italianul Angelo Ciccone (GS San Marco Concrete).

Andrei Nechita a câştigat Turul Ciclist al României

Nechita este primul român care se impune în circuit după 2007, când competiţia a fost câştigată de Dan Anghelache.

Ultima etapă, a 8-a în linie, a 9-a în total, Braşov-Cheia-Văleni de Munte-Ploieşti-Bucureşti (168,6 km), s-a încheiat cu victoria italianului Fabio Masotti (GSS), cronometrat în 3h21’13”, o medie orară excelentă, de peste 46 km/h. Pe locurile următoare la sosirea din apropierea Arcului de Triumf au venit ungurul Krisztian Lovassy (OHT) şi Tamuridis, în acelaşi timp, cu plutonul sosind, pe locul 9, purtătorul numărului 9, dar şi al tricoului galben, Andrei Nechita, primul român câştigător al Turului României după isprava dinamovistului Dan Anghelache, din 2007.

Andrei Nechita a trăit periculos această ultimă etapă, cu o desfăşurare extrem de agitată, în pofida cutumei conform căreia în cea din urmă zi se rulează „de voie”. La Săcele, la startul tehnic de la ora 10,30, ceaţa venea în valuri şi aşa a ţinut-o până la coborârea de la Măneciu, astfel că în prima fază o evadare a principalului adversar, grecul Ioannis Tamuridis, însoţit de nedespărţitul său colaborator în această ediţie, bulgarul Vladimir Koev, a trecut aproape neobservată.

De altfel, cei doi, despărţiţi de multe, dar uniţi, în ultimele 3 etape, mai ales, în interesul de a culege cât mai multe premii, au trecut în această ordine primii la căţărarea de categoria A de la Babarunca, la cea de categoria C, de la Măneciu, la sprinturile de la Cheia, Văleni de Munte şi Boldeşti-Scăeni, ameninţând tot timpul ierarhiile. Acţiunea, în parte, a şi reuşit, Vladimir Koev adjudecându-şi, pentru un singur punct, tricoul verde al căţărătorilor, profitând de lipsa de reacţie a germanului Christophe Springer, plecat în ultima etapă cu 11 puncte avans şi culcat pe o ureche. Ceea ce i-a adus pierderea unuia dintre preţioasele distincţii ale Turului. Nici Tamuridis nu a rămas cu mâna goală după această cavalcadă, preluând tricoul roşu, al sprinterilor, un alt obiectiv atins după această etapă, în dauna moldoveanului Victor Mironov, lider până în ultima zi.

La un moment dat, fugarii (dintre care a făcut parte mult timp şi ocupantul locului 3 în general, italianul Angelo Ciccone) au avut aproape 2 minute avans, dar la intrarea pe DN1 plutonul s-a pus pe fugă, iar lărgimea şoselei a ajutat schimbarea la trenă, astfel că la kilometrul 120 se face joncţiunea. Urmată, ca de obicei, de obişnuitele hârjoneli, la care îmbia şi vremea închisă, cu temperatură bună pentru pedalat, şoseaua largă şi apropierea de finalul unei curse de peste 1.300 km, cu mult munte, călduri sufocante şi coborâri bruşte de temperatură, o probă dificilă, trecută în cele din urmă de 46 de rutieri din cei 67 care au luat startul sâmbăta trecută, la Mamaia.

Nechita a câştigat Turul Ciclist al României

Clasamentul general individual

1. Andrei Nechita (România)
2. Ioannis Tamuridis (Grecia-Tableware)la 15 sec
3. Angelo Ciccone (Italia-GS San Marco Concrete)la 2’42”
4. Ghiorghi Ghiorghiev (Bulgaria-Tuşnad CT)la 5’28”
5. Henrich Berger (Germania-Mazicon Bucureşti)la 5’50”
6. Mark O’Brien (Australia-Tableware)la 6’09”
7. Krisztian Lovassy (Ungaria-Ora Hotels Carrera)la 7’26”
8. Daniel Petrov (Bulgaria-Konya-Vivelo)la 8’01”
9. Peter Simon (Ungaria-OHT)la 9’08”
10. Andrea Margin (Italia-CT Friulli)la 9’14”
Clasament pe echipe:
1. Cycling Team Friulli
2. Tableware
3. Ora Hotels Carrera
4. GS San Marco Concrete
5. Dinamo Bucureşti
6. Konya Torku Sekerspor-Vivelo
7. Profile
8. Tuşnad Cycling Team
9. Mazicon Bucureşti
10. România
Clasament tricoul alb-TNT (combativitate)
1. Ioannis Tamuridis
2. Alex Buttazzoni (Italia-GSS)
3. Krisztian Lovassy
Clasament tricoul verde-Loteria Română (căţărători):
1. Vladimir Koev (Bulgaria-Konya-Vivelo)
2. Christoph Springer (Germania-Tableware)
3. Ioannis Tamuridis
Clasament tricoul roşu-Niro (sprinteri)
1. Ioannis Tamuridis
2. Victor Mironov(Moldova)
2. Christian Grazian (Italia-CT Friulli)
Clasamentul tricou albastru-Giant (cel mai bine clasat rutier român)
1. Andrei Nechita
2. Răzvan Jugănaru (Dinamo)
3. Alexandru Ciocan (Dinamo)
Clasamentul tricoului COSR (cel mai bine situat tânăr rutier român) :
1. Alexandru Grădinaru (România)
2. Nicolae Ţintea (Dinamo)
3. Constantin Munteanu (Mazicon)

La festivitatea de premiere îşi anunţase prezenţa şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care ar fi trebuit să facă onorurile, dar în cele din urmă acesta nu a mai fost prezent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult