Acasa Stiinta-IT Google aniversează 50 de ani de la zborul lui Yuri Gagarin

Google aniversează 50 de ani de la zborul lui Yuri Gagarin

scris de Matei Iliescu
2 afisari

Google a decis să-şi schimbe logo-ul cu  prilejul împlinirii a 50 de ani de la ajungerea primului om în spaţiu şi pe orbita Pământului. La 12 aprilie 1961 Yuri Gagarin devenea prima fiinţă umană care ajungea în Cosmos.

Google îl aniversează pe Yuri Gagarin

Google îl aniversează pe Yuri Gagarin

Iuri Alexeevici Gagarin  (Юрий Алексеевич Гагарин) s-a născut pe 9 martie 1934, în localitatea Kluşino, din fosta URSS.

Iuri a fost cel de-al treilea din cei patru copii ai familiei Gagarin. La fel ca milioane de oameni din Uniunea Sovietică, familia lui Gagarin a suferit în timpul ocupaţiei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial. Ceilalti doi fraţi ai săi mai mari au fost trimişi în Germania ca prizonieri în anul 1943 şi au revenit numai după război.  

Iuri Gagarin,primul om in spatiu

Iuri Gagarin,primul om in spatiu

În  anul 1960, după un îndelungat proces de selecţie, Yuri Gagarin a fost ales împreună cu alţi 19 cosmonauţi pentru Programul Spaţial Sovietic. Alături de ceilalţi cosmonauţi, Gagarin a fost supus la o serie de experimente riguroase menite să-i testeze rezistenţa fizică şi psihică. A urmat o perioadă intensivă de antrenamente pentru pregătirea zborului în spaţiu. Din cei douăzeci de piloţi selectaţi pentru programul spaţial, ruşii l-au ales în cele din urmă pe Gagarin şi pe Gherman Titov să continue pregătirile finale. Au contat foarte mult performanţele excelente din timpul antrenamentelor, dar şi capacităţile psihice ale celor doi  – deşi la o simulare cu o capsulă mică Vostok cei doi piloţi au avut unele probleme.

În cele din urmă, oficialii sovietici au decis că primul om care va fi trimis în spaţiu să fie Yuri Gagarin. Ruşii au luat această decizie ţinând cont de înfăţişarea acestuia, capacitatea sa de a captiva atenţia ziariştilor, originile sale ruseşti şi nu în ultimul rând, chiar numele Gagarin, care era şi el, de asemenea, asociat cu aristocraţia ţaristă.

Iuri Gagarin a ajuns în spaţiu cu ajutorul capsulei Vostok I.

Yuri Gagarin a ajuns în spaţiu cu ajutorul capsulei Vostok I.

La 12 aprilie 1961, cosmonautul rus Yuri Gagarin a reuşit să ajungă pentru prima dată în spaţiu, devenind un erou naţional în URSS. Primul zbor pe orbita Pământului a durat 108 minute şi nu a fost lipsit de peripeţii. Iuri Gagarin a ajuns în spaţiu cu ajutorul capsulei Vostok I.

Zborul a durat o oră şi 48 de minute, însă timpul petrecut în spaţiu a fost de 89 de minute. În tot acest timp, Gagarin a trecut prin momente unice. La reintrarea în atmosferă, au apărut probleme tehnice care i-au pus viaţa în pericol.

Cosmonautul a reuşit să se paraşuteze şi să ajungă în siguranţă la sol, aterizând aproape de oraşul Saratov. Aniversarea celor 50 de ani de la zborul în spaţiu al lui Gagarin este motiv de sărbătoare în Rusia, mai ales că a constituit un moment istoric în bătălia cu SUA pentru supremaţia tehnologică. Studenţii de la şcolile de aeronautică din întreaga Rusie vor lansa marţi mai multe rachete mici, construite de ei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult