Acasa Stiinta-ITIT Android Honeycomb atacă Microsoft şi Apple. Cum?

Android Honeycomb atacă Microsoft şi Apple. Cum?

scris de Luminița Nițoiu
6 afisari

android honeycombMicrosoft şi Apple sunt destul de intimidate de noul sistem de operare al gigantului software Google… De ce oare? Cum a reuşit Google să cutremure piaţă portabilelor şi pe cea a smartphone-urilor într-un timp atât de scurt? Interesant este că numărul de tablete estimat că se va vinde în anul curent este estimat la zeci de milioane de unităţi.

Trendul creat are la bază şi cele nu mai puţin de trei evenimente internaţionale unde starurile din acest an au fost, desigur, tabletele. Primul a fost CES-ul în Las Vegas, al doilea Mobile World Congress la Barcelona, unde tot tabletele au fost pe primul plan, bineînţeles, şi, ultimul, CeBIT-ul din Hannovra, unde ghici despre ce s-a discutata€¦ tot tablete în principal. Acum nu spune nimeni că nu găseai şi altceva pe la standurile expozanţilor, însă majoritatea ştirilor ajunse pe la noi s-a referit strict la aces subiect.

În plus, noul sistem de operare dezvoltat de Android, Honeycomb, suportă mai multe tipuri de procesoare şi mai multe rezoluţii şi dimensiuni ale ecranului, pe lângă multe alte funcţii care fac comunicarea între aceste dispozitive şi smartphone-uri sau PC-uri mult mai facilă.

Ameninţări pentru Apple:

Chiar dacă Apple are o experienţă de vânzări de chiar un an de zile pe această piaţă şi chiar dacă noua variantă este de două ori mai puternică, cu 33% mai subţire, şi se vinde la acelaşi preţ, Honeycomb îl aşează pe Google pe o poziţie de invidiat. Situaţia este valabilă şi pentru Microsoft, care pierde teren pe acest domeniu, chiar dacă este majoritar în ceea ce priveşte sistemul de operare pe PC-uri.

Acestea fiind spuse, să vedem pe scurt principalele avantaje ale Android 3.0/ Honeycomb:

– În primul rând, suportă camere multiple, incluzându-le pe cele stereoscopice 3D. Posibilitatea de a oferi utilizatorilor o cameră frontala integrată pentru Google Talk ţinteşte direct pe Apple, care deţine de altfel serviciul de acelaşi tip numit FaceTime.

– Aplicaţiile de pe Market-ul Android pot fi cumpărate şi trimise wireless către o tabletă sau un smartphone Android. Şi Apple deţine AppStore-ul, care însă nu suportă transferul unei aplicaţii de pe smartphone pe tabletă sau invers.

Honeycomb suportă dimensiuni variate şi rezoluţii diferite ale ecranului, spre deosebire de iPad-ul unic. Succesul relativ al lui Samsung Galaxy Tab demonstrează că şi o dimensiune de 7 inci este la fel de bine primită că specificul 10 inci.

– Numărul imens de tablete anunţate, toate cu sistem de operare Android în special variantă Honeycomb, întăresc poziţia lui Google în acest sens şi oferă o platformă uriaşa de advertising pentru gigantul software

Ameninţări pentru Microsoft:

Noua versiune Android atacă Microsoft pe două planuri. În primul rând, din perspectivă telefoanelor mobile, unde Windows Phone 7 se descurcă, însă nu atât de bine pe cât ne-am fi aşteptat sau, mai bine zis, s-ar fi aşteptat producătorul. În al doilea rând, din punct de vedere al tabletelor, Microsoft nu are un alt sistem de operare decât Windows 7, care necesită un hardware mai puternic şi duce lipsă conceptului iniţial de touchscreen. Practic, Windows 7 a fost mai mult adaptat pentru aceste tipuri de dispozitive decât gândit pentru ele.

Un alt punct de vedere pentru Microsoft este scăderea continuă a vânzărilor computerelor şi laptop-urilor, să fim sinceri cu noi şi să recunoaştem că ne-am dori mulţi dintre noi mai mult o tabletă sau un smartphone decât un laptop sau desktop nou.

Se pare că Microsoft a cam pierdut şi el startul în acest domeniu şi va rămâne în urmă, luptând alături de HP sau RIM (Research în Motion, adică Blackberry) pentru o categorie aparte în această piaţă, când şi dacă va reuşi să lanseze la timp o variantă mai rapidă şi mai mică pentru dispozitivele mobile touchscreen.

Este posibil că ultima soluţie pentru Microsoft să fie acordul cu Nokia, lucru pe care l-a şi făcut, şi să conceapă împreună cu această un sistem de operare deştept şi inovativ, cum a fost Symbian-ul pe o piaţă fără sisteme de operare. De ştiut însă că Nokia mai are ceva afaceri cu Intel, un concurent pe care chiar nu îl putem ignoră. Variantă N900 a lui Nokia a fost de fapt o platformă de test mai mult pentru integratori, sistemul de operare Maeom, o variantă mai subţire de Linux, fiind foarte promiţător la vremea actuală. Noul proiect se numeşte acum MeeGo şi defineşte conceptul unui sistem de operare gândit pentru platformele mobile, cât mai flexibil şi mai versatil şi de preferat care să ruleze doar pe dispozitive cu procesoare Intel.

Detalii pe Playtech.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult