Acasa Stiinta-ITIT Aplicația WhatsApp ucide companiile de telefonie mobilă

Aplicația WhatsApp ucide companiile de telefonie mobilă

scris de C.S.
4 afisari

WhatsApp şi alte servicii online de mesagerie au provocat anul trecut pierderi de 32,5 miliarde dolari pentru operatorii de telefonie mobilă prin venituri nerealizate din mesaje sms, iar suma va ajunge la 54 miliarde dolari în 2016, potrivit datelor firmei de cercetare Ovum.

Aplicația WhatsApp ucide companiile de telefonie mobilă.

Trecerea în masă a consumatorilor la smartphone-uri a majorat semnificativ veniturile obţinute de operatorii de telefonie din abonamente la servicii de internet mobil.

În acelaşi timp însă, adoptarea la scară largă a telefonului inteligent coincide cu accesul clienţilor la aplicaţii care înlocuiesc tradiţionalul sms prin servicii gratis, la fel de uşor de folosit, mai rapide şi mai bogate în funcţii.

Astfel de aplicaţii au avut succes mai ales în Europa, America Latină şi Asia, unde companiile de telefonie mobilă nu oferă neapărat sms-uri nelimitate, iar mesajele presupun costuri suplimentare atunci când conversaţia are loc peste graniţe statale. Treptat, sms-ul dispare ca sursă semnificativă de venituri pentru industria telecom.

„Trendul arată că mesageria instant erodează aceste venituri, în unele ţări mai mult decât în altele, iar tendinţa va continua. Impactul mesageriei gratis a fost simţit în întreaga lume. WhatsApp a fost, în mod clar, crema acestor servicii„, comenează pentru Bloomberg Chetan Sharma, analist wireless la Inssaquah, Washington.

În SUA, operatorii de telefonie mobilă au recunoscut devreme pericolul reprezentat de aplicaţii precum WhatsApp şi au optat să ofere sms-urile gratis pentru toţi clienţii, inclusiv către alte ţări. În Mexic, aproape 90% din mesageria instant pe telefoane mobile are loc prin platforma WhatsApp, potrivit firmei de consultanţă Competitiv Intelligente Unit, din Mexico City.

WhatsApp a avut un impact semnificativ şi pe pieţe dezvoltate, precum Olanda, unde operatorul KPN a decis să nu ofere mesaje sms nelimitate gratuit. Veniturile din sms-uri ale KPN s-au prăbuşit după apariţia aplicaţiei.

Firma care dezvoltă aplicaţia WhatsApp, cu 450 milioane de utilizatori la nivel mondial, a fost preluată de Facebook într-o tranzacţie record de 19 miliarde de dolari. Preţul plătit de reţeaua de socializare creată de Mark Zuckerberg reprezintă echivalentul a 42 de dolari pentru fiecare utilizator al WhatsApp.

Zuckerberg a afirmat că WhatsApp va ajunge la peste 1 miliard de utilizatori în următorii ani.

9 comentarii

Mircea 21-02-2014 - 17:20

Mi-am luat si eu un smartphone din ala ca sa-l pun pe masa cind merg la bere dar deocamdata el e mai smart decit mine. Am invatat sa-l deschid dar nu stiu cum sa-l scot din priza. Si robotelul ala verde, Android sau cum dracu ii zice, nu seamana cu ce a facut Bill Gates. Trebuie sa abordez un pusti da mi-e rusine.

Mircea 21-02-2014 - 17:25

Gata, am plecat dar fara smart.

mircea 21-02-2014 - 17:57

si chiar nu te-ai dus sa te pisi pa ce ai platit singur faqra nici un pisist sau un bsist

urbos 21-02-2014 - 17:59

Pai esti prost ca noaptea, ce smart?

Antibasistul 21-02-2014 - 18:35

Toți basistii-s prosti, si nebuni!

UnUL 21-02-2014 - 19:49

…decretă Bășinel, regele idioților.

Antibasistul 21-02-2014 - 21:18

Du-te-n ma-ta porc infect cel mai idiot basist, ptiuuu!!!!!!!!!!

UnUL 21-02-2014 - 21:42

„porc ” – copy-paste nr 51
„idiot” – copy-paste nr. 464
„infect” – copy-paste nr. 138
„băsist/băsistă” – copy-paste nr.3935
Bășinel, iarăși „PTIU”? E al 2628-lea scuipat – RECICLAT – doar de când sunt eu pe acest forum. Această salivație în exces e, categoric, o problemă de sănătate extrem de gravă (Chiar dacă, așa cum bine spunea cineva, recuperezi, regurgitezi și refolosești fiecare scuipat de mai multe ori)!
ÎNJURĂTURILE NU LE MAI CONTABILIZEZ: ALTFEL AJUNGEAM DEJA LA CÂTEVA MII BUNE !

pathfinder 23-02-2014 - 13:25

Mda.
Asa se spunea si despre Skype.
Acolo este pericolul mare.
Din pacate, majoritatea utilizatorilor de Smartphone-uri sunt mai putin inteligenti decat telefoanele lor….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult