Acasa Stiinta-ITIT Apple, Google şi Microsoft, fără parolă de logare

Apple, Google şi Microsoft, fără parolă de logare

scris de R. C.P.
213 Afisari

Giganţi Apple, Google şi Microsoft au anunţat că vor elimina în curând conectarea prin parolă la dispozitivele şi unele dintre aplicaţiile lor, măsură care se va aplica pentru Android, iOS, Windows, macOS, Chrome, Edge şi Safari.
Noua ‘parolă’ va fi bazat pe criptografia cu cheie publică. Rolul cheii publice (şi, totodată, înlocuitor al parolei) îl va juca telefonul personal. Pentru a-şi confirma identitatea, utilizatorul care încearcă să se logheze nu trebuie decât să deblocheze telefonul, indiferent că o face prin autentificare facială, scanarea amprentei sau introducerea unui cod PIN.

Logarea fără parolă prezintă două avantaje importante.

În primul rând şi cel mai evident este simplitatea: utilizatorii nu vor mai trebui să memoreze şi să introducă o parolă.

În al doilea rând, dar chiar mai important, este considerentul securităţii. Spargerea conturilor devine mult mai dificilă, prin eliminarea celei mai vulnerabile componente a procesului, parola. Atacatorii vor avea nevoie să intre în posesia fizică a cheii de securitate (telefonul mobil) pentru a dobândi acces la cont. Un atac de tip phishing, care încearcă să ademenească utilizatorul pe un site unde să i se ceară şi să i se fure parola, va fi mult mai greu de derulat când atacatorul se va lovi de autentificarea cu cheia fizică de securitate.

Noul sistem este un mare câştig pentru utilizatorii care folosesc mai multe platforme. Spre exemplu un utilizator va putea folosi un iPhone pentru a se autentifica fără parolă pe un browser Chrome instalat pe un PC cu Windows.

Anunţul oficial spune că implementarea va avea loc pe parcursul următorului an. În funcţie de resursele implicate, cel mai probabil cele trei mari companii vor lansa la momente diferite noua facilitate. Teoretic, Apple ar avea cel mai mult de lucru, având de făcut modificările necesare pe două sisteme de operare şi un browser.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult