Am auzit de atâtea ori povestea despre calităţile audio impresionante ale laptopului pe care tocmai urma să îl testez şi de atâtea ori am fost mulţumit doar cu căşti sau cu o pereche de boxe, încât atunci când am primit la test un ASUS N73 aproape că nu am luat în seama promisiunea unei experienţe audio deosebite fără a fi implicat vreun dispozitiv extern. Cu atât mai placută a fost surpriza atunci când l-am pornit.
Sunetul plin şi amplu pe care îl redă acest laptop are două explicaţii, atunci cand, inevitabil, vei fi curios să afli de ce se aude aşa de bine: ASUS SonicMaster în combinaţie cu Bang & Olufsen ICEpower. Într-un fel, ASUS N73 face pentru partea audio ceea ce tehnologia 3D face pentru partea video: îi dă volum, amploare, textură şi perspectivă spaţială. Tentaţia firească ar fi să-i aplici o etichetă „pentru melomani”, dar nu prea văd cum sunetul lui N73 ar putea egala măcar ceea ce poate oferi o pereche de boxe bune şi nici de ce ar recurge un meloman la o astfel de audiţie, în loc să folosească echipamentul de top pe care şi l-a adunat de-a lungul timpului. N73 se aude foarte clar şi amplu, dar nu are un subwoofer care să „umple” o întreaga cameră, cum ar face-o un sistem de boxe externe. Aşa că, până la urmă, N73 nu este pentru melomani, este pentru noi toţi.
Nici la celelalte capitole N73 nu stă deloc rău. Şi încep cu designul, care se remarcă prin carcasa metalică într-un ton întunecat, care acoperă întregul şasiu, inclusiv touchpadul. Tastatura de tip chicklet include şi un numeral pad, tastele fiind bine spaţiate şi cu un feedback foarte bun, şi chiar dacă sub lupă este vizibilă o oarecare curbare a întregului panou la apăsare, în practică nu deranjează cu nimic. Touchpadul suportă multitouch şi se comportă exact cum te-ai aştepta, adică foarte bine.
Dimensiunile carcasei şi, mai ales, greutatea întregii maşinării, care atinge 3,4 Kg, nu inspiră tocmai mobilitate, N73 fiind de fapt un desktop replacement cu valenţe multiple de divertisment. Ecranul generos de 17 inci oferă, în sfârşit, o rezoluţie superioară celei clasice de 1360 x 768 cu care ne obişnuise ASUS de la o vreme, mai precis 1600 x 900, ceea ce cu siguranţă este de apreciat în vizionarea conţinutului HD sau a graficii jocurilor. Iluminarea cu LED a dispay-ului oferă o vizionare buna cam în orice condiţii şi este de apreciat şi faptul că nu este un ecran glossy, deci reflecţiile nedorite sunt mult reduse. Unghiurile de vizionare mi s-au părut absolut decente, iar experienţa vizionării este îmbunătăţită şi de tehnologia Video Magic integrată, capabilă să facă upscale pentru conţinutul video până la 1080p cu 72 de cadre.
„Motorizarea” lui N73 intră şi ea în clasa superioară, cu un procesor Intel Core i5-520M la 2,4 Ghz, 4 GB de memorie DDR 3 (expandabilă până la 8 GB), o placă video Nvidia GeForce GT325M care lucrează în tandem cu cipul grafic integrat pe placa de bază graţie tehnologiei Optimus, un hard disk de 640 GB, o unitate combo Blu-ray, conectivitate 802.11 b/g/n 802.11 BGN şi Bluetooth. La o astfel de configuraţie poate reda conţinut FullHD şi rula de jocuri video de ultimă generaţie la setări medii sau mai ridicate, în funcţie de joc. Nu sunt probleme nici la partea de conectică. Pe lângă conectivitatea wireless, N73 include şi un port eSATA, unul Ethernet, altul VGA, un card reader multi-format şi trei porturi USB, între care şi unul USB 3.0, o premieră pe notebook-urile ASUS.
N73 poate că nu este ideal pentru a-l purta după tine prin rucsac (de fapt, sigur nu este ideal pentru asa ceva), dar într-o vacanţă cu maşina este ca şi cum ţi-ai lua după tine un mic cinematograf portabil.
Detalii pe Playtech.ro
0 comentariu
Istoria ultimilor 20 de ani ne-a demonstrat de nenumarate ori ca multe probleme aparute in relatiile noastre externe s-au datorat exclusiv traducerii incorecte/aproximative a documentelor sau declaratiilor diferitilor reprezentanti straini. Sa dea Dumnezeu ca acesti experti sa fie cu adevarat asi in meseria lor si nu fii, nepoti sau selectionati pe criterii politice.