Acasa Stiinta-ITIT Boom-ul inteligenței artificiale: Care sunt cele mai promițătoare opt companii din industrie

Boom-ul inteligenței artificiale: Care sunt cele mai promițătoare opt companii din industrie

scris de Misu Andrei
70 Afisari

Nasdaq a câștigat peste 30% de la începutul anului, în ciuda ciclului de înăsprire al Fed și a costurilor de finanțare record, cursa fiind condusă de cele mai mari companii de tehnologie din SUA.

Tendința de inteligență artificială a fost inițiată de ChatGPT – alimentată de o cantitate masivă de date și câștigând popularitate într-un ritm record. În domeniul tehnologiei AI, piețele financiare au început să recunoască potențialul pentru un alt boom tehnologic, arată o analiză XTB, casă de brokeraj pe burse internaţionale.

Analiștii XTB au selectat opt companii ale căror evaluări pot fi influențate în mare parte din speculațiile în creștere cu privire la aplicațiile AI și creșterea veniturilor reale prin această nouă tehnologie.

Privind randamentele cumulate din 2020, Nvidia (NVDA.US) și Arista Networks (ANET.US) apar drept lideri printre companiile AI selectate. Comparația arată, de asemenea, că firmele de AI cu capitalizare mică par a profita pe un orizont de timp de mai mulți ani. Cu toate acestea, de la începutul anului 2023, C3.ai, BigBear AI și Soundhound AI au câștigat 260%, 202% și, respectiv, 132%. Companiile foarte îndatorate se pot confrunta cu dificultăți în accesarea finanțării și arderea numerarului într-un mediu macro solicitant.

Rapoartele fundamentale PE, PS și PB pentru cele opt companii AI selectate arată că Nvidia este tranzacționată cu o primă semnificativă, cu evaluarea sa de aproape 40 de ori mai mare decât valoarea contabilă.

Microsoft concurează cu Google

Microsoft (MSFT.US), un gigant cunoscut anterior în principal pentru vânzarea de software Windows, concurează cu Google, deoarece ambele companii lucrează la crearea unei inteligențe artificiale generative optime și eficiente. Microsoft este, de asemenea, un acționar major al OpenAI (evaluat de companie la 29 de miliarde de dolari), oferind soluții competitive pentru Google: un browser și servicii cloud pentru companii.

Microsoft va colecta 75% din toate profiturile OpenAI până la returnarea completă a investiției sale (10 miliarde de dolari). Odată ce OpenAI va rambursa datoria, Microsoft va achiziționa un pachet uriaș de 49% din companie.

Serviciile Microsoft 365 de la Microsoft câștigă posibilități mai largi legate de AI. Browserul Bing este poziționat ca cel mai mare concurent al dominației actuale a Google.

Compania generează o parte semnificativă a veniturilor sale din vânzările de software (Windows) și din vânzările de hardware. Este, de asemenea, al doilea cel mai mare furnizor de servicii cloud din lume, după AWS (Azure). AI poate oferi o valoare adăugată semnificativă modelului său de afaceri dovedit.

Alphabet (GOOGL.US) își îmbunătățește și își proiectează propriile instrumente AI și modele de limbaj (laMDA). Are o infrastructură completă de produse și aplicații proprii pentru a le aplica. Prin urmare, nu depinde de clienții externi în acest sens. Majoritatea veniturilor sale provin din publicitate, ceea ce face ca afacerea sa depinde într-o oarecare măsură de climatul economic.

Google beneficiază de poziția sa dominantă pe piața browserelor (aproape de o cotă de piață de 80%) și de afacerea în creștere Google Cloud.

De mulți ani, Alphabet (Google) a fost compania care a cheltuit cel mai mult pentru dezvoltarea AI dintre toate companiile Big Tech.

Google dorește implementarea AI în motorul său de căutare pentru a ajuta la menținerea dominației sale în sectorul din ce în ce mai solicitant al browserelor, care este favorizat de efectele de rețea.

Compania își îmbunătățește propriul chatbot – Bard. Prezentarea sa nereușită în Q1 2023 a declanșat o vânzare masivă a acțiunilor companiei, dar acțiunile au compensat pierderile și nu numai.

Nvidia a avut cea mai mică creștere

Dintre companiile AI, Nvidia (NVDA.US) a avut cea mai mică creștere anuală a veniturilor. Cu toate acestea, piața nu s-a preocupat de acest fapt, întrucât vede compania drept un beneficiar al „următorului capitol” al pieței de creștere.

Datorită euforiei AI, Nvidia (NVDA.US) a devenit a cincea cea mai mare companie din SUA și a noua companie care a depășit vreodată o capitalizare de piață de o mie de miliarde de dolari. A început producția de cipuri pentru centre de date (GPU) încă din august 2022, înaintea concurenței. Acest lucru și-a consolidat avantajul pe termen scurt și i-a permis să răspundă în primul rând cererii emergente de AI.

Cele mai recente rezultate pentru Q1 2023 arată că Nvidia și-a crescut prognoza pentru trimestrul curent cu 50% și a indicat „cererea în creștere” legată de aplicațiile AI. Beneficiază de cererea în creștere și de oferta globală limitată de GPU.

Veniturile din centrele de date sunt din ce în ce mai importante pentru rezultatele Nvidia, iar piața vede inteligența artificială ca pe o pârghie pozitivă în creștere pentru afacerile companiei. Cel mai recent raport a arătat, de asemenea, venituri îmbunătățite din jocuri și auto.

Nvidia își mărește capacitatea de producție pentru a satisface cererea care depășește oferta, iar cipurile sale sunt cunoscute ca unele dintre cele mai eficiente din lume. Compania intenționează să înceapă producția de supercalculatoare axate pe inteligență artificială pentru firme mari.

Arista Network nu are nicio datorie

Arista Networks (ANET.PL) proiectează și vinde comutatoare de rețea multistrat de înaltă performanță, utilizate în centrele de date mari, cloud computing și tranzacționarea de înaltă frecvență (HFT). Important este că firma nu are nicio datorie (pe termen scurt 0, pe termen lung 55,3 milioane de dolari) și o capitalizare bursieră de aproape 20 de ori mai mică decât cea a Nvidia.

Veniturile companiei cresc aproape exponențial odată cu venitul net. Arista menține marjele peste 30%. Reacția recentă la rezultatele financiare s-a datorat în principal creșterii ușor mai scăzute a profitului net de la an la an și marjelor ușor mai scăzute, dar valorile de creștere ale companiei rămân la niveluri mai mult decât satisfăcătoare, potrivit Bloomberg.

Arista nu are fabrici în China sau Taiwan, care în prezent sunt considerate zone cu potențial risc geopolitic. Unitățile sale de producție sunt situate în SUA, Canada, India și Malaezia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult