Acasa Stiinta-ITIT Ce informaţii ar trebui să ştergi urgent de pe Facebook

Ce informaţii ar trebui să ştergi urgent de pe Facebook

scris de Șt. C
55 afisari

Chiar dacă cei de la Facebook afirmă că una dintre principalele priorităţi ale sale este protecţia datelor cu caracter personal ale utilizatorilor săi, există anumite informaţii pe care ar trebui să le laşi pe pagina ta doar după ce te gândeşti de două ori, cum ar fi adresa de acasa sau şcoala la care ai mers.

Cu miliarde de utilizatori, Facebook-ul este unul dintre cei mai puternici influenceri din lume. Ţinându-se cont de numărul de utilizatori, dacă ar fi considerată echivalentul unei ţări de pe Terra, Facebook ar fi cea mai mare ţară din punctul de vedere al numărului de locuitori.

Totuşi, la fel ca în cazul oricărui lucru extrem de influent, oamenii trebuie să aibă grijă ce fel de informaţii pun la dispoziţia tuturor prin intermediul acesor reţele de socializare.

Un hacker anonim a explicat că, după consultarea informaţiilor personale publicate pe pagina de Facebook, îi este foarte uşor să spargă conturile acelor oameni.

Iată cele 12 lucruri pe care nu ar trebui să le laşi niciodată la vedere pe profilul de Facebook:

1. Ziua de naştere: data naşterii este una dintre piesele importante din puzzle-ul care include numele şi adresa ta, pe care ceilalţi îl pot folosi pentru a accesa conturile tale bancare sau alte detalii personale.

2. Numărul de telefon: Cel mai bun scenariu este acela în care poţi fi agasat de un admirator secret, în timp ce mult mai rău este ca un stalker să te sune continuu şi să îţi spună tot felul de lucruri, inclusiv să lanseze ameninţări.

3. Prea mulţi „prieteni”: O cercetare a oamenilor de ştiinţă de la Oxford arată că oamenii nu pot susţine mai mult de 150 de relaţii de prietenie stabile. Astfel, este aproape imposibil ca o persoană să aibă chiar şi peste 3.000 de „prieteni” pe Facebook şi să poată avea încredere în toţi acei oameni.

4. Fotografiile copilului tău sau a unui membru minor al familiei: Oamenii de ştiinţă susţin că acest lucru poate afecta, în viitor, copilul care va creşte şi va vedea că acele imagini au apărut pe internet.

5. Nu spune unde merge copilul tău la şcoală sau unde mergi chiar tu: O mulţime de abuzuri sexuale s-au produs din cauză că oamenii spun tot timpul unde sunt.

6. Serviciile de localizare: În 2015, peste 500 de milioane de oameni au accesat Facebook-ul numai de pe telefonul mobil, ceea ce înseamnă că acelaşi număr de oameni ar fi putut fi urmăriţi din punctul de vedere al locaţiei lor online şi că oricine doreşte să le facă rău, dar şi cine nu are nicio intenţie, poate vedea unde se află.

7. Nu te împrieteni cu şeful tău: E lesne de înţeles de ce. Nu e un lucru bun ca şeful să aibă detalii legate de viaţa ta personală, chiar dacă probabil nu faci nimic ilegal. Distanţa aceasta trebuie păstrată, mai ales că poţi, într-un moment de furie să publici un mesaj în care să te plângi de locul tău de muncă şi nu vrei ca acest mesaj să ajungă şi la şeful tău.

8. Nu mai da check-in în toate locurile în care mergi şi, mai ales, nu îţi da check-in acasă, pentru că odată cu numele acelui loc sau pseudonimul, apare şi adresa completă. 

9. Nu mai spune unde mergi în vacanţă. 

10. Statutul tău marital: Dacă vrei să te bucuri de faptul că ai început o nouă relaţie, nu o face pe Facebook. Psihologii arată că, în cazul în care relaţia nu merge, trecerea de la un status care anunţă că eşti într-o relaţie la unul care anunţă că eşti singur te poate afecta emoţional.

11. Detalii referitoare la cardul de credit: Nu mai e nevoie de explicaţii suplimentare, aceste date sunt făcute să fie private.

12. Fotografii ale tichetelor de îmbarcare atunci când pleci într-o vacanţă: Da, poate că vrei să le spui tuturor că pleci în vacanţă, însă trebuie să ai în minte tot timpul faptul că acel cod de bare de pe bilet este unic pentru fiecare persoană în parte şi poate dezvălui informaţii personale pe care le-ai furnizat companiei aeriene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult