Atunci cand internetul se afla la inceput, aspectul sau era total diferit de cel de acum. Astfel, construirea unui website nu putea fi realizata de oricine. Pe parcursul anilor, acest lucru s-a schimbat si au inceput sa apara alternative mai rapide. Un CMS pe un server de gazduire domeniu nu necesita cunostinte avansate de HTML, CSS sau JavaScript si poate fi utilizat de absolut oricine. Iata ce trebuie sa stii pentru a-l alege pe cel potrivit!
Cum functioneaza un CMS?
CMS-urile reprezinta solutii de administrare utile pentru antreprenori, deoarece furnizeaza o interfata intuitiva de editare a paginilor web. Asadar, nu trebuie sa lucrezi cu un designer si nici sa introduci linii de cod pentru a face modificari in timp real. De asemenea, vei seta permisiunile de acces pentru fiecare angajat, existand o securitate mai mare in acest mod. Intr-un CMS ramane stocat tot continutul publicat, precum si fisierele media incarcate. Poti urmari cu usurinta rezultatele intr-un panou de control, iar actualizarile la ultima versiune sunt foarte usor de efectuat sau au loc automat pe serverul de gazduire domeniu.
Care sunt cele mai bune CMS-uri?
Sistemele de gestionare a continutului pot fi incadrate in doua categorii. Prima este categoria cloud based, care face referire la un software gazduit de providerul oficial. Platformele WordPress.com si Wix sunt doua dintre cele mai cunoscute exemple la nivel mondial. Avantajul principal al unei astfel de optiuni este gratuitatea sau costul redus. Pe de alta parte, functiile de customizare sunt limitate si nu poti crea un proiect serios. Vor fi introduse reclame, iar monetizarea este aproape imposibila.
A doua categorie de CMS-uri este cea self-hosted, care presupune faptul ca vei instala un software in pachetul de gazduire domeniu. Una dintre cele mai apreciate solutii de acest tip este WordPress.org. Poate fi vorba si de o platforma pentru magazine online, cum ar fi OpenCart sau Magento. Toate postarile pe aceste CMS-uri se incarca direct in dashboard si le poti previzualiza inainte de publicarea oficiala.
Cum sa creezi un website functional?
Sistemele de gestionare a continutului sunt utile atat pentru site-uri de prezentare, cat si pentru bloguri sau afaceri care implica servicii si produse. Unii oameni aleg sa creeze portofolii, reviste sau chiar aplicatii web in acelasi mod. Ai posibilitatea de a adauga imagini, link-uri si chiar sa integrezi videoclipuri sau fotografii de pe retelele de socializare.
Totul este bazat pe o arhitectura cu module, care realizeaza modificari la nivel de coding pe serverul de gazduire domeniu in doar cateva momente. Aceste instrumente sunt adesea gratuite, dar exista si o serie limitata din gama premium. Un astfel de plugin ofera beneficii superioare si poate avea functii multiple, existand investitii constante pentru securitatea sa.
Cum poti instala un CMS?
Daca alegi sa utilizezi un CMS self-hosted, trebuie sa-l descarci si apoi sa-l instalezi direct in serverul de gazduire web prin intermediul unui panou de control. O alta solutie mai rapida este sa folosesti instalatorul de aplicatii Softaculous. Cu ajutorul acestuia, poti seta peste 400 de scripturi in doar cateva click-uri si fara alte costuri. Ai posibilitatea de a alege dintr-o serie variata de template-uri si vei avea un site live in mai putin de o ora.