Acasa Stiinta-ITIT Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua un laptop

Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua un laptop

scris de Z.V.
164 Afisari

Dacă în trecut să ai un laptop era considerat un moft, în zilele noastre lucrurile s-au schimbat radical. Acum lumea folosește laptopul în viața de zi cu zi pentru muncă, divertisment sau alte sarcini. Trebuie să recunoști că un laptop este o investiție, în special dacă ai de gând să-l folosești pe parcursul a mai multor ani. Drept urmare, este bine să te informezi din mai multe surse înainte de a face o achiziție. Iată câteva elemente pe care să le ai în vedere.

Baterie

Un aspect destul de important este durata de viață a bateriei. Este bine să știi că există baterii care au două celule iar aceasta poate ajunge ușor la opt celule. De reținut este faptul că o baterie cu două celule poate fi mai eficientă față de modelul menționat anterior. Dacă te întrebi cum este posibil acest lucru, totul ține de ciclurile de încărcare.

Drept urmare, ar fi de preferat să alegi un laptop care are o baterie detașabilă. În cazul în care începi să ai probleme la acest capitol, o poți înlocui numaidecât. Modelele care au baterie integrată trebuie duse la un service specializat pentru a realiza acest lucru.

Procesor

Una dintre cele mai importante componente ale unui laptop este procesorul, acesta are o influență mare asupra dispozitivului tău și asigură nivelul de performanță al laptopului tău.

Dacă nu erai deja familiarizat cu acest aspect, este bine să știi că există două tipuri de procesor: Intel CORE și AMD Ryzen. În timp ce procesoarele de la Intel CORE sunt mai cunoscute pe piață și au o grămadă de variante, modelele AMD sunt și ele potrivite unui utilizator de zi cu zi a laptopului. Cele mai indicate din această categorie sunt Ryzen 4000 și Ryzen 5000.

Placa video

Din start, trebuie să știi că există două tipuri de plăci video. Primul tip este cel integrat și duce la bun sfârșit activitățile uzuale precum muzica sau filmele. În al doilea rând este placa dedicată care te ajută când ai de-a face cu activități mai complexe, așa cum sunt editarea video sau foto și jocurile.

Așadar, este bine să alegi o placă video care să se potrivească modului în care vei folosi laptopul. Chiar dacă multe modele de pe piață vin cu o placă integrată, este bine de știut că acest model este destul de bun pentru a juca jocuri. Totuși, dacă ai în plan să joci jocuri intens, atunci ar fi indicat să optezi pentru o placă video dedicată, așa cum este Nvidia de la AMD.

Calitatea ecranului

Indiferent dacă ai de gând să folosești laptopul pentru serviciu, pentru a te uita la filme sau pentru divertisment sub formă de jocuri, unul dintre cei mai importanți factori este calitatea ecranului. Există câteva motive pentru care e atât de important.

În primul rând, vei petrece mult timp în fața ecranului când iei parte la activități online așa cum sunt ruleta, tablele, Minecraft sau când te uiți la seriale pe Netflix. În al doilea rând, vrei să fii sigur că imaginile care apar pe ecran au o calitate excelentă.

În general, cu cât este mai lucios, cu atât ecranul reflectă mai ușor lumina din exterior, lucru care nu este tocmai plăcut pentru ochii tăi. Modelele cu ecran tactil au același dezavantaj deoarece sunt și ele strălucitoare.

Sistemul de răcire

Dacă lucrezi în domeniul IT și ai de gând să folosești laptopul în mod intens, trebuie să ai în vedere și acest aspect. Din păcate, nu toate companiile se gândesc la poziția ventilatoarelor în momentul în care le fabrică.

Cel mai bine este să citești comentarii pe internet ale altor utilizatori pentru a vedea dacă ei s-au confruntat cu probleme de acest tip. În plus, ai putea să achiziționezi și un ventilator extern care va scădea considerabil temperatura dispozitivului.

Ca regulă generală, dacă nu optezi pentru un model cu placă dedicată și SSD, atunci nu ar trebui să ai prea multe probleme.

Laptop 2 în 1

Acest tip de laptop este gândit pentru a putea fi folosit atât ca tabletă cât și ca laptop. În timp ce unele modele sunt detașabile altele sunt convertibile în sensul în care poți roti ecranul.

Avantajele ar fi faptul că pe durata zilei îl poți folosi pentru muncă în timp ce seara poți roti ușor ecranul pentru a viziona filme. Totuși, nu sunt la fel de eficiente ca un laptop de sine stătător și sunt mai degrabă recomandate atunci când vrei să înlocuiești o tabletă.

Acestea sunt câteva dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere în momentul în care te gândești să faci upgrade sau să-ți iei un laptop nou. Unele dintre ele sunt evidente, în timp ce altele sunt detalii mai tehnice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS