Acasa Stiinta-ITIT Centru european de luptă împotriva criminalităţii cibernetice

Centru european de luptă împotriva criminalităţii cibernetice

scris de M.A.
2 afisari

Comisia Europeană a prezentat miercuri proiectul său de înfiinţare a unui centru european de luptă împotriva criminalităţii cibernetice.

cibernetic (gnewstoday.info)

Centru european de luptă împotriva criminalităţii cibernetice (foto: gnewstoday.info)

Centrul ar trebui să fie operaţional începând cu luna ianuarie 2013 şi va reuni aproximativ 50 dintre cele mai „luminate minţi europene” din acest domeniu, potrivit comisarului european pentru politică internă, Cecilia Malmström. „Am primit cu toţii anunţuri prin care ni se cereau datele bancare, sau am primit mesaje prin care eram anunţaţi că am câştigat un milion la un concurs. Riscul este să băgăm frica în comerţul electronic, care în prezent nu reprezintă decât 4% din vânzările din Uniunea Europeană”, a comentat comisarul Malmstöm.

Pentru a veni în sprijinul investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică, centrul va colecta informaţii provenind din domeniul public, din sectorul privat, de la serviciile de poliţie şi din mediul academic, a decis Comisia Europeană.

Criminalitatea informatică se manifestă sub diverse forme: furtul identităţii on-line; frauda on-line; escrocherii implicând cărţile de credit; exploatarea sexuală a copiilor; preluarea şi utilizarea ilegală a conturilor web şi atacuri asupra sistemelor IT publice sau private.

Numărul acestor infracţiuni este în creştere. Zilnic, până la 600 000 de conturi de Facebook trebuie blocate din cauza unor tentative de piraterie. Numai în Belgia, numărul de cazuri de fraudă pe internet a crescut de la 4 000 (2008) la peste 7 000 (2010). În Regatul Unit, preluările ilegale de conturi bancare au crescut cu 207% în 2009, faţă de 2008.

Intensificarea luptei împotriva criminalităţii informatice va spori încrederea în serviciile bancare şi de rezervare on-line, permiţând economisirea a milioane de euro. Potrivit unui studiu realizat în 2011, criminalitatea informatică generează costuri cuprinse între 85 şi 291 de miliarde de euro. Din păcate, foarte puţini infractori sunt prinşi.

Prin natura sa paneuropeană, noul centru va permite transmiterea rapidă a alertelor privind ameninţările informatice în toate ţările din UE. De exemplu, dacă în Lituania se raportează un incident de accesare ilegală a unui cont bancar, centrul va fi în măsură să facă imediat legătura cu incidente similare înregistrate în Grecia sau Irlanda. Astfel, va putea avertiza rapid toate statele membre.

În plus, centrul le-ar putea răspunde investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică la întrebări vizând aspecte tehnice şi de expertiză legală. Centrul va fi instituit în cadrul Oficiului European de Poliţie (Europol) de la Haga, care trebuie mai întâi să aprobe propunerea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult