Acasa Stiinta-ITIT CES 2017: produse compatibile cu sistemele VR și AR

CES 2017: produse compatibile cu sistemele VR și AR

scris de C.S.
44 afisari

Tehnologiile pentru accesarea realității virtuale (VR) sau a celei augmentate (AR) propuse de Google devin din ce în ce mai accesibile după ce mai multe companii producătoare de hardware partenere au anunțat lansarea de noi telefoane mobile cu astfel de capacități în cadrul CES 2017 din Las Vegas, cel mai mare târg de echipamente electronice din lume, transmite Reuters.

Daydream View

Daydream View

Google face eforturi pentru a pregăti o mare varietate de telefoane mobile inteligente, care funcționează cu sistemul său de operare, Android, pentru funcții de VR sau AR, funcții care sunt considerate pe cale să devină accesibile unui public larg, după mai mulți ani în care au reprezentat doar o nișă pentru cei pasionați de tehnologie și care dispun de o situație materială foarte bună.

Producătorul chinez Huawei Technologies Co. a anunțat joi că două dintre modele de telefoane pe care le produce vor fi compatibile cu Daydream View, casca VR lansată anul trecut de Google. Între timp, producătorul taiwanez AsusTek Computer Inc a anunțat că modelul de telefon ZenFone AR va fi compatibil atât cu Daydream View cât și cu Google’s Tango software pentru AR — prin care conținut generat de calculator este inclus sau suprapus lumii reale.

Deși astfel de anunțuri deschid calea popularizării funcțiilor de VR și AR ale telefoanelor mobile, Google mai are încă multe de făcut în scopul creșterii gradului de accesibilitate al unor astfel de tehnologii, susține însă analistul tehnologic Jan Dawson, de la Jackdaw Research, precizând că Samsung Electronics Co, cel mai mare producător de telefoane și alte dispozitive Android nu s-a alăturat încă acestui trend.

„Ecosistemele Google pentru aplicații în AR și VR se află încă la început”, a subliniat el.

Pe măsură ce creșterea pe piața globală a telefoanelor inteligente dă semne că-și pierde din viteză, unii producători de hardware sunt de părere că funcțiile de AR și VR vor reînvia entuziasmul consumatorilor.

„Acesta este noul val de tehnologie care îi va face pe consumatori să fie interesați de modele noi de telefoane mobile inteligente”, consideră Erik Hermanson, șeful de marketing de la Asus pentru telefoane mobile.

Cu toate acestea, interesul pentru noua tehnologie a consumatorului obișnuit rămâne în mare parte nesigur. Aplicațiile pentru realitatea virtuală sau augmentată pot stimula la rândul lor cererea, dar până când tehnologiile VR și AR ale Google nu vor fi prezente pe o gamă mai largă de telefoane mobile, va fi greu ca producătorii de aplicații pentru Android să se lase convinși și să vină cu noi aplicații pentru aceste tehnologii.

„Noi așteptăm ca dezvoltatorii de aplicații să folosească cu adevărat platforma pentru ce a fost ea concepută”, a declarat de la CES Amit Singh, vicepreședinte al departamentului de VR de la Google.

În afară de compatibilitatea cu Daydream View, Huawei a anunțat că explorează și posibilitatea de suport pentru tehnologia Tango. Telefonul ZenFone AR de la Asus a devenit primul smartphone compatibil cu ambele tehnologii.

Ca strategie pentru viitor, Google a subliniat că va continua să dezvolte ambele tehnologii, atât cea de realitate virtuală cât și pe cea de realitate augmentată, pentru a fi pregătit indiferent de care dintre cele două tehnologii se va dovedi de succes pentru viitor. „Oferind opțiuni pentru ambele (tehnologii n.r.) Google poate acoperi întreaga piață potențială pentru aceste tehnologii”, susține analistul Bob O’Donnell de la TECHnalysis Research.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult