Acasa Stiinta-ITIT China: Fabricǎ Apple afectatǎ de un val de cazuri de leucemie

China: Fabricǎ Apple afectatǎ de un val de cazuri de leucemie

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Apple a ȋnceput o anchetǎ dupǎ ce mai muți angajați ai unui frabrici din China unde se produc milioane de iPhone, au murit din cauza leucemiei.

China: Fabricǎ Apple afectatǎ de un val de cazuri de leucemie (foto:utopianist.cont)

China: Fabricǎ Apple afectatǎ de un val de cazuri de leucemie (foto:utopianist.cont)

Ȋncepȃnd din 2010, la fabrica Apple din Shenzhen, China, au fost semnalate 13 cazuri ȋn care lucrǎtori cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani au fost diagnosticaţi cu leucemie. Cinci dintre ei au murit, în timp ce medicii susțin că o astfel de boală este rară la vârsta lor. Avȃnd ȋn vedere acestea, familiile şi grupurile sindicale sprijinǎ teoria conform căreia leucemia a fost cauzată de expunerea la substanţele chimice folosite în liniile de producţie şi susţin că este posibil să fie afectaţi mai mulţi angajaţi.

Mai mult, familiile victimelor au afirmat că muncitorii se protejau de substanţele chimice doar cu mănuşi de plastic şi măşti de protecţie şi că li s-au oferit puţine informaţii sau chiar deloc despre posibililele pericole, fără a li se spune ce fel de substanţe manipulează. Totodatǎ, după ce s-au îmbolnăvit la muncă şi au fost diagnosticaţi cu leucemie, doi muncitori afirmă că aceştia au fost concediaţi în trei luni şi li s-a refuzat plata asigurării medicale care să le acopere tratamentul, potrivit familiilor acestora.

Detaliile cu privire la cazurile de leucemie au apărut după ce Apple a anunţat luna trecută interzicerea folosirii a două produse chimice potenţial toxice, benzen şi n-hexan, la asamblarea finală a produselor iPhone şi iPad. Foxconn, proprietarul fabricii din Shenzhen, a trimis oficiali pentru a se întâlni cu grupurile pentru protecţia socială a muncii cu sediul la Hong Kong în scopul de a afla mai multe detalii despre cazurile de leucemie. Cu toate acestea, compania cu sediul în Taiwan, care fabrică produse şi pentru alţi giganţi electronici, insistă că nu există dovezi care să facă legătura între leucemie şi activitatea victimelor şi susţine că nu mai foloseşte cele două substanţe chimice incriminate – benzen şi n-hexan – „de mulţi ani”.

Apple a anunţat că tratează cu seriozitate aceste acuzaţii şi va analiza situaţia de la fabrica din Shenzhen, unde sunt produse aproximativ două milioane de iPhone pe săptămână de 230.000 de angajaţi din toată China. Conform mediafax, fabrica este folosită şi de alţi giganţi dar este principala bază de producţie de iPhone de la lansarea primului model în 2007.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult