Acasa Stiinta-ITIT Copiii, scanaţi biometric, pentru acces în şcoli. Eşti de acord?

Copiii, scanaţi biometric, pentru acces în şcoli. Eşti de acord?

scris de M.A.
7 afisari

Copiii ar putea fi scanaţi biometric, pentru a avea acces în şcoli. Este o măsură care, potrivit promotorilor săi, ar putea duce la eradicarea absenteismului. Sistemele de securitate evoluează rapid. Dar, odată cu acestea, apar o mulţime de probleme legate de moralitate şi legalitate, mai ales în cazul minorilor.

Biometric (crossmatch.com)

Copiii, scanaţi biometric, pentru acces în şcoli (foto: crossmatch.com)

În prima parte a lunii noiembrie, SecurityPortal.ro aducea în atenţie cazul Inspectoratului Şcolar Timiş, care propunea introducerea unui sistem de acces biometric în şcoli, pentru combaterea absenteismului. Este vorba despre tehnici de ultimă generaţie pentru a-i ţine pe elevi în şcoli, prin implementarea unui sistem de acces în clădiri pe bază de amprentă digitală. Acesta ar urma să fie achiziţionat de fiecare unitate şcolară în parte, din fonduri proprii sau cu ajutorul părinţilor.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal consideră că măsura nu este tocmai legală. “Operaţiunile de colectare a datelor cu caracter personal ale minorilor afectează drepturile şi libertăţile lor, motiv pentru care este necesar ca operatorul să aibă în vedere asigurarea unei protecţii eficiente a minorilor”, sustine Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. “În consecinţă, în contextul celor menţionate şi al necesităţii asigurării unei protecţii eficiente a dreptului la viaţă intimă, familială şi privată (…) Autoritatea de Supraveghere a interzis prelucrarea datelor biometrice în scop de control acces persoane şi pontaj, considerată o prelucrare excesivă raportat la scopul urmărit”, afirmă ANSPDCP.

15 comentarii

Adi 30-11-2011 - 15:01

Nu sunt de acord !

BULA 30-11-2011 - 15:28

Vor sa ne obisnuiasca cu controlul total. Mai ramane sa ne puna si camere de filmat in dormitoare si contor pe sula. De aia este invatamantul preuniversitar in coma, pentru ca nu erau scanati copiii ?

De ce nu se comunica rezultatele de la testarile din toamna, sa vedem care au fost mediile pe clasa anul trecut si cat au fost la testari. Nu se vrea sa afle parintii cat se umfla notele de catre profesorii de liceu ? Se vrea sa-i tampeasca pe copiii si sa-i invete cu nemunca, dandu-le note nemeritate, ca sa nu mai putem face nimic cu ei mai tarziu ? Au fost aceste testari pentru „uz extern”, sa vada strainii ca si-au atins scopul de a ne inapoia si de a ne lasa fara forta de munca bine pregatita ? Care e vrajeala cu testarile ?

sfsd 01-12-2011 - 14:05

Corect….vor să obișnuiască odraslele cu ideea că dacă esti monitorizat nu e nimic grav.Mai mult Funebriu a introdus în uzul scolilor si al universităților BDNE (baza de date natională pentru educatie) unde pot ”monitoriza”totate aspecte vietii din fragedă pruncie până la adănci bătrâneti.
Fratilor intram in era BIG BROTHER.Imi pot spune si mie cum vor reduce absenteismul la ore cu un astefle de sistem.O mare vrajeala…la HG unde s-a facut experimentul pilot totul a fost un FIASCO.

Salut 30-11-2011 - 19:04

Initial am citit doar titlul. Si mi-am inchipuit ca-i vreunul cu firma de securitate care vrea sa vanda niste junk-uri. Dar dupa aceea am vazut ca institutia care propune tampenia asta este „Inspectoratul scolar Timisoara”. Nu mai vorbesc despre tichia de margaritar ca toata lumea stie ca-i criza.

Dar…Timisoara? Adica Banatul ala care-i „fruncea”?

Ei bine, marturisesc ca intrebarile sunt pur si simplu retorice. Eram convins ca o astfel de idiotenie nu poate fi creierata decat din doua zone: Timisoara sau Cluj. Adica, nu-i deajuns sa fii prost ca sa debitezi o asemenea calamitate ci trebuie sa fii prost d’ala hotarat, asezat, mandru de prostia lui, fudul, iar astfel de specimene numai in zonele susmentionate se gasesc.

No offence pentru minoritatea cu IQ normal din zonele respective.

BULA 30-11-2011 - 23:55

Pe mine chiar ma enerveaza timisorenii, cu aerele pe care si le dau. Ei se cred deasupra celorlalti romani, mai occidentali, desi nu e nimic in plus de capul lor. S-au ridicat putin (financiar) cu bisnita facuta la sarbi si la unguri.
Chiar si moldovenii mutati acolo pe timpul lui Ceasca au capatat naravuri din astea.

Salut 01-12-2011 - 01:16

@tomi

Bine, ti-ai facut numarul. Acum du-te si proiecteaza un castravecior, ceva cu al tau Solid Work. Nu uita pastilutzele. Din 6 in 6 ore, altfel faci balutze la coltzul buzishoarelor.

Hai bye!

tomi 01-12-2011 - 20:53

BULA,URBOS,SALUT, CIU HUHU, cum este vremea la voi in MOLDOVA rusa? Ploua sau ninge?Mai chiar primitivi sinteti cit de usor va dati de gol.
De ce nu recunoasteti definitia ce v-am dat-o si este cea reala. Sinteti …………………………………….
tomi

Cercul 01-12-2011 - 21:04

Nu-s din R. Moldova, sunt niste tablagii oarecare, dovada lipsa de cultura tipica scolilor de meletari.

tomi 01-12-2011 - 21:14

Poate ai dreptate insa tine cont de cuvintele lor specific moldovenesti,de frazele prost construite specifice gramaticii limbii ruse.Pot paria pe orice ca sint din Moldova rusa,de obicei nu ma insel in
intuitie.Ca sint tablagii cu patru clase sint de acord cu tine.
tomi

Cercul 01-12-2011 - 21:25

Fraze lipsite de eleganta construiesc si eu(intreaba-l pe d-nul Neacsu daca nu e o oroare pe un filolog cum ma exprim), dar e datorata lipsei de aprofundare a limbii romane la nivel superior, si eu sunt chiar roman, n-am avut niciodata uniforma.

tomi 01-12-2011 - 21:28

Este bine Cercul, tie cel putin iti place de un tinut romanesc in care populatia nu a trecut prin faza de spalare a ceierelor ca cei din Modova rusa unde mai este nevoie de vreo 30 de ani ca populatia sa se descatuseze de „miracolul marelui imperiu sovietic ”
tomi

Cercul 02-12-2011 - 22:27

@tomi, imi place Dobrogea pentru ca e altfel decat celelalte provincii romanesti, e mai sofisticata, cu oameni mai de calitate.
Cred insa ca persisti intr-o eroare in privinta URSS si a fostelor provincii. In Rusia tarista intr-adevar au fost organizate pogromuri contra evreilor, insa in URSS a existat doar lupta de clasa. Unul din cuvintele limbajului de lemn sovietic importat si la noi este „sovin”(pe langa „samavolnic”, „fascist”). Cuvantul desemna tocmai ura fara de alte popoare, etnii, condamnata in lagarul comunist. Ceausescu chiar se imprietenise la toarta cu presedinti de tari africane, ceea e o dovada de multa toleranta. Ceausescu chiar era criticat de URSS ca promoveaza nationalismul in tara sa, el fiind in contradictie cu internationalismul comunismului si cu stergerea diferentelor de rasa ce le propavaduia.

Cercul 01-12-2011 - 21:39

@tomi, ce interese ar avea cei din R.M. sa lase sa ce creada, in Romania e mare ura pe evrei? Ar lansa Israelul sau SUA rachete asupra Romaniei din cauza asta? Romania e partenera cu SUA nu din afinitati ci din conjunctura si mai ales ca asa vrea SUA.

tomi 01-12-2011 - 20:58

De care tinut va place voua lich_ele? De BANAT nu va place,de TIMISOARA de loc,
de CLUJ nici pe departe.Dar de Moldova rusa.de URSS si de PUTIN asa-i ca va place?Ce dra.. cautati voi pe un atar romanesc ligio_anelor/
tomi

Cercul 01-12-2011 - 21:11

Mie imi place doar Dobrogea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult