Acasa Stiinta-ITIT Cum recuperez contul de Facebook, Instagram, TikTok sau Youtube, dacă parola a fost furată sau uitată

Cum recuperez contul de Facebook, Instagram, TikTok sau Youtube, dacă parola a fost furată sau uitată

scris de A.P.
218 Afisari

Specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) ai Guvernului au publicat mai multe ghiduri pentru utilizatorii de rețele sociale care se confruntă cu probleme în accesarea conturilor personale.

Preluarea controlului asupra contului (Account Takeover Attack – ATO) se poate face de către atacatorii cibernetici atunci când aceștia obțin acces neautorizat la conturile de social media prin utilizarea de parole furate sau exploatarea de vulnerabilități.

După ce au obținut controlul, ei pot să-ți fure identitatea, să posteze informații false ori conținut malițios sau să acceseze informații sensibile.

Atacatorii se pot deghiza în prieteni, cunoștințe sau persoane de încredere, pentru a obține acces la informații sensibile care să-i ajute la preluarea controlului contului de Facebook sau Instagram.

O altă metodă prin care se poate fura un cont este prin phishing, care înseamnă inducerea în eroare a utilizatorilor pentru a furniza informații sensibile, cum ar fi date de autentificare, personale sau financiare. Atacatorii reușesc să le extragă de la utilizatori prin prezentarea unor scenarii și pretexte diverse, în care potențiala victimă este încurajată să furnizeze datele.

Utilizatorii sunt contactați prin e-mail, sms, social media ori platforme de tip chat. Mesajele includ linkuri malițioase cu rolul de a redirecționa potențiala victimă către pagini de autentificare frauduloase, controlate de atacatori și menite să le captureze credențialele, respectiv parolele.

Măsuri de combatere și protecție

Protejarea conturilor tale de social media este esențială pentru a preveni accesul neautorizat. Câteva sfaturi de la DNSC:

Parole puternice: Creează parole puternice, cu o combinație de litere mici și mari, cifre și caractere speciale. Evită parolele evidente, cum ar fi datele de naștere sau numele de familie.

Autentificare în doi pași (2FA): Activează autentificarea în doi pași pentru un strat suplimentar de securitate. Acest lucru implică furnizarea unui cod generat pe dispozitivul tău mobil sau prin e-mail, în plus față de parolă.

Actualizări regulate ale parolelor: Schimbă parolele periodic și evită folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi. Parola trebuie să fie distinctă pentru fiecare cont.

Revizuirea setărilor de confidențialitate: Verifică și ajustează regulat setările de confidențialitate pentru a controla cine poate vedea informațiile tale și cine poate interacționa cu conținutul tău.

Evitarea linkurilor suspecte: Fii precaut în privința link-urilor și atașamentelor primite prin mesaje sau e-mail. Nu accesa link-uri suspecte sau provenite de la surse necunoscute.

Atenție la încercările de phishing: Fii conștient de posibile încercări de phishing și nu furniza niciodată informații personale sau date de conectare, în urma unor solicitări suspecte.

Actualizări regulate ale aplicațiilor: Asigură-te că aplicațiile de social media și cele asociate sunt actualizate la ultima versiune, pentru a beneficia de cele mai recente opțiuni de securitate.

Verificarea sesiunilor active: Monitorizează sesiunile active și dispozitivele conectate la contul tău de social media. Deconectează sesiunile neautorizate.

Folosirea unui VPN: Dacă te conectezi la conturile tale de social media pe rețele publice, utilizează o rețea privată virtuală (VPN) pentru a securiza conexiunea.

Evitarea aplicațiilor neoficiale: Descarcă aplicațiile oficiale ale platformelor de social media și evită utilizarea aplicațiilor neoficiale sau dubioase.

Cum recuperez contul de Facebook

În cazul în care nu mai poți să îți accesezi contul de Facebook, este posibil ca cineva să îți fi schimbat datele de acces și contul să fi fost compromis. Ce ai de făcut?

1. Intră la adresa https://www.facebook.com/login/identify
2. Introdu adresa de e-mail cu care te-ai înregistrat sau numărul de telefon
3. Urmează pașii de pe ecran pentru a reseta parola contului

Poți cere ajutorul unui prieten. Ce ai de făcut?

1. Roagă-l pe prietenul tău să caute contul tău
2. Intră pe contul tău. În partea dreaptă ai să vezi trei puncte (…)
3. Fă clic pe ele și o să apară un meniu
4. De acolo alegi Primește ajutor sau raportează
5. Aici alegi una din variante și urmezi pașii

Activități suspecte în contul tău

Dacă vezi orice activitate pe care nu o recunoști în contul tău, este un indiciu că acesta ar fi putut fi compromis, iar atacatorii au acces la el. Dacă observi schimbări:

• Numele, ziua de naștere, adresa de e-mail sau parola se schimbă brusc
• Solicitările de prietenie din contul tău sunt trimise persoanelor pe care nu le cunoști
• Mesajele pe care nu le-ai scris sunt trimise din contul tău
• Postări pe care nu le-ai creat apar pe cronologia ta

Dacă ai descoperit genul acesta de activități pe contul tău, dar încă poți accesa contul, urmează acești pași:

1. Accesează profilul tău de Facebook și caută Setări și confidențialitate, apoi Setări
2. Apasă pe Parolă și securitate pentru a vedea Schimbă parola
3. Introdu parola actuală, apoi introdu o parolă nouă (de minim 6 caractere, care sa cuprindă litere, cifre și caractere speciale)
4. Ar fi bine să folosești mai mult de 10 caractere. Un exemplu bun de parolă: !miplac35am3rglaMare (Îmi place Să merg la Mare)
5. Apasă pe Schimbă parola

Verifică dacă contul tău de Facebook a fost piratat

Cum poți verifica dacă ai fost piratat? Urmează acești pași pentru a afla dacă altcineva s-a conectat la contul tău de Facebook:

1. Accesează profilul tău de Facebook și caută Setări și confidențialitate apoi Setări
2. Apasă pe Parolă și securitate pentru a vedea Unde te-ai conectat apoi Vedeți tot (pe mobil) și verifică dacă recunoști dispozitivele care apar în listă
3. Dacă vezi un dispozitiv pe care nu îl recunoști, apasă pe numele dispozitivului, apoi pe Selectează dispozitivele de pe care vrei să te deconectezi
4. Bifează dispozitivele pe care vrei să le deconectezi, apoi click pe Deconectare

Cum recuperez contul de Instagram

Dacă ai suspiciuni legate de contul tău de Instagram sau nu te mai poți conecta la el, accesează pagina oficială a centrului de ajutor Instagram (https://www.instagram.com/hacked/) pentru a începe demersurile de recuperare.

Pentru a identifica contul de Instagram, este nevoie de numele de utilizator, numărul de telefon sau adresa de e-mail.

Verifică dacă adresa de e-mail asociată contului a fost schimbată

Dacă ai primit un e-mail de la security@mail.instagram.com prin care ești înștiințat că adresa ta de e-mail a fost schimbată, poți anula această modificare selectând Securizează contul din mesaj.

Dacă au fost modificate și alte informații (parola, numele de utilizator) și nu poți schimba adresa de e-mail, solicită un link de conectare sau un cod de securitate de la Instagram.

Solicită un link de conectare de la Instagram

Poți solicita un link de conectare pe adresa de e-mail sau la numărul tău de telefon urmărind pașii de mai jos:

• Pe ecranul de conectare, atinge Obține ajutor pentru conectare
• Introdu numele de utilizator, adresa de e-mail sau numărul de telefon asociat contului tău, apoi accesează opțiunea Trimite linkul de conectare. Dacă nu ai acces la numele de utilizator Instagram, la adresa de e-mail sau la numărul de telefon asociat contului tău, vizitează această pagină și urmează instrucțiunile de pe ecran. Finalizează verificarea captcha pentru a confirma că ești o persoană reală, apoi apasă pe Continuare
• Apasă pe linkul de conectare din e-mail sau din mesajul text primit (SMS) și urmează instrucțiunile

Solicită un cod de securitate sau asistență de la Instagram:

Dacă nu reușești să-ți recuperezi contul folosind linkul de conectare, poți solicita asistență pe un dispozitiv mobil.

Asigură-te că introduci o adresă de e-mail sigură, la care doar tu ai acces. După ce trimiți solicitarea, ar trebui să primești de la Instagram un e-mail care conține pașii ce trebuie urmați.

Află mai multe despre ce poți face dacă nu-ți cunoști numele de utilizator pe Instagram.

Confirmă-ți identitatea

Dacă soliciți asistență pentru un cont care conține fotografii cu tine, ți se va cere să înregistrezi un selfie video cu tine întorcând capul în direcții diferite, pentru a verifica dacă ești o persoană reală.

După ce trimiți selfie-ul video, vei primi un e-mail de la Instagram la adresa de e-mail pe care ai menționat-o. Acest clip video va fi folosit pentru a-ți confirma identitatea.

Dacă ai trimis o cerere de asistență pentru un cont care nu conține fotografii cu tine, ar trebui să primești prin e-mail un răspuns automat de la echipa de asistență Meta. Va trebui să menționezi adresa de e-mail sau numărul de telefon cu care te-ai înscris și tipul de dispozitiv pe care l-ai folosit în momentul înscrierii.

Dacă te poți conecta în continuare la contul de Instagram:

În cazul în care ti-a fost spart contul, dar te poți conecta în continuare la el, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a încerca să-ți păstrezi contul în siguranță:

• Asigura-te că numărul de telefon și adresa de e-mail din setările contului sunt corecte
• Schimbă-ți parola sau trimite-ți un e-mail de resetare a parolei
• Activează autentificarea cu doi factori pentru securitate sporită
• Accesează Administrare conturi și șterge conturile asociate pe care nu le recunoști
• Revocă accesul oricărei aplicații terțe suspecte

Cum recuperez contul de TikTok

Dacă observi oricare dintre următoarele comportamente suspecte, contul tău de TikTok cel mai probabil a fost compromis:

• Parola contului sau numărul de telefon au fost schimbate
• Numele de utilizator sau pseudonimul contului tău a fost schimbat
• Videoclipurile au fost șterse sau postate fără permisiunea ta
• Mesajele pe care nu le-ai scris au fost trimise din contul tău

Trebuie să raportezi incidentul:

1. Atinge Profil în dreapta jos
2. Atingeți pictograma cu 3 linii din dreapta sus
3. Atingeți Setări și confidențialitate
4. Atingeți Raportați o problemă
5. Selectează un subiect de raport

De asemenea, poți urma acești pași pentru a securiza contul:

Schimbarea parolei

• În cazul în care consideri că este posibil să-ți fi fost compromis contul, schimbă parola cât mai curând posibil. Alege o parolă memorabilă pentru tine, dar dificil de ghicit de alți utilizatori.

• Află cum să-ți resetezi parola TikTok

Activează verificarea în 2 pași

• Verificarea în 2 pași adaugă un nivel suplimentar de securitate contului tău, în cazul în care parola este compromisă. De asemenea, te ajută să-ți protejezi contul de dispozitive
nerecunoscute/neautorizate sau de aplicații terțe.

Află cum să activezi verificarea în 2 pași.

Verifică dispozitivele pe care ești conectat

• Poți vizualiza telefoanele și alte dispozitive mobile care utilizează în prezent sau care ți-au
accesat recent contul TikTok.

Află cum să accesezi dispozitivele conectate.

Verifică alertele de securitate

• Pentru a examina alertele de securitate, accesează setările aplicației TikTok, apasă Securitate și conectare, după care apasă Alerte de securitate

Cum recuperez contul de WhatsApp

Este bine să îți informezi prietenii și membrii familiei dacă bănuiești că o altă persoană îți folosește contul de WhatsApp, deoarece atacatorii ar putea folosi identitatea și încrederea
generată de acel cont în conversații și grupuri.

Reține că WhatsApp este criptat integral și că mesajele se stochează pe dispozitivul tău, așa că, dacă cineva îți accesează contul de pe alt dispozitiv, această persoană nu îți poate citi conversațiile anterioare.

Nu comunica nimănui codul de verificare WhatsApp primit prin SMS, nici măcar prietenilor sau membrilor familiei! Fără acest cod, niciun utilizator care încearcă să îți verifice numărul nu va putea finaliza procesul de verificare și nu îți va putea folosi numărul de telefon pe WhatsApp.

Dacă cineva îți obține codul în mod fraudulos, iar tu îți pierzi accesul la contul WhatsApp, urmează instrucțiunile de mai jos pentru a-l recupera:

WhatsApp oferă asistență utilizatorilor, aceasta fiind disponibilă pe telefon, în aplicație, în secțiunea WhatsApp > Setări > Ajutor > Contactați-ne sau site-ul oficial al aplicației, în secțiunea Contactați-ne.

Dacă ți-ai pierdut sau ți s-a furat telefonul, asistența WhatsApp nu poate face nimic. Nu se poate dezactiva contul WhatsApp, deoarece nu există posibilitatea de a verifica dacă ești proprietarul numărului de telefon asociat contului respectiv.

Cum recuperez contul de YouTube

Înainte de a lua măsuri, este important să verifici încă o dată dacă există semne că ți-a fost compromis canalul.

Fiecare canal YouTube este asociat cel puțin unui cont Google. Când un canal YouTube este compromis, înseamnă că este compromis și cel puțin unul dintre conturile Google
asociate canalului.

Dacă observi oricare dintre activitățile de mai jos în contul Google, s-ar putea ca acesta să fi fost piratat sau compromis:

• Modificări pe care nu le-ai făcut: fotografia de profil, descrierile, setările pentru e-mail, asocierea cu contul AdSense sau mesajele trimise sunt diferite
• Videoclipuri încărcate care nu-ți aparțin: cineva a postat videoclipuri de pe contul tău Google.

S-ar putea să primești notificări prin e-mail despre aceste videoclipuri pentru penalizări sau avertismente pentru conținut neadecvat

Pentru a recupera un canal YouTube compromis, este necesar mai întâi să recuperezi contul Google compromis, asociat canalului YouTube.

Trei pași pentru a-ți recupera canalul YouTube:

1. Recuperează și securizează contul Google compromis, asociat canalului YouTube
2. Anulează imediat modificările nedorite de pe canalul YouTube pentru a evita repercusiunile
privind politicile, cum ar fi regulile comunității sau avertismentele privind drepturile de autor
3. Redu riscul de acces neautorizat la contul Google folosind cele mai bune practici privind securitatea pentru toți utilizatorii canalului asociat

Recuperează-ți contul Google

Dacă încă te poți conecta la contul Google este important să actualizezi parola și să securizezi contul Google.

Dacă nu te poți conecta la contul Google:

1. Urmați pașii ca să vă recuperați contul Google sau Gmail. Vi se vor pune câteva întrebări pentru a confirma că este contul dumneavoastră și răspundeți corect la ele. Dacă întâmpinați
probleme, urmați sfaturile pentru finalizarea pașilor de recuperare a contului
2. Resetați parola când vi se solicită. Alegeți o parolă puternică pe care nu ați mai folosit-o pentru acest cont. Aflați cum să creați o parolă puternică
3. Solicită-le managerilor / proprietarilor de canal să urmeze aceiași pași pentru a-și securiza contul Google

1 comentariu

Maniceanu Valentin 09-01-2024 - 08:44

Sunt informatii utile pe care ar trebui sa le cunoasca toti utilizatorii de internet, indiferent de pe ce dispozitiv acceseaza.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult