Acasa Stiinta-ITIT Cum te protejezi de efectele atacului ce a vizat Yahoo!

Cum te protejezi de efectele atacului ce a vizat Yahoo!

scris de D.P.
1 afisari

Actualizarea programelor Java, Adobe Reader și Flash Player, dar și instalarea unei soluții antivirus performante pe propriul computer îl poate feri pe utilizator de efectele negative ale atacurilor cibernetice consemnate, în ultimele zile, la adresa conturilor de Yahoo!, apreciază specialiștii Bitdefender, producătorul român al uneia dintre cele mai performante game de soluții de securitate informatică.

Cum te protejezi de efectele atacului ce a vizat Yahoo!

Cum te protejezi de efectele atacului ce a vizat Yahoo!

Potrivit companiei, utilizatorii care nu au ales versiuni update pentru Java și care au vizitat site-ul Yahoo.com în ultimele 24 de ore au fost ținta unui atac de tip malwertising (reclamă rău intenționată). Reclama se afișează cu precădere utilizatorilor din estul Europei, unde Yahoo! are o cotă de piață importantă, datorită utilizării serviciului de mesagerie Yahoo! Messenger.

„Metoda de distribuție este extrem de populară printre infractorii informatici, deoarece permite unui atacator să țintească întregul public al unui site cu trafic ridicat, precum Yahoo. În acest caz, numărul victimelor va fi proporțional cu traficul. Chiar dacă portalul a identificat și eliminat reclama periculoasă, utilizatorul deja infectat va continua să simtă efectele virusului în primul rând prin pierderi de bani și date sensibile, de aceea dezinfecția rapidă e crucială’, este de părere Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist al Bitdefender, pe pagina de internet a companiei.

Un atac informatic ce a vizat portalul Yahoo! a afectat, recent, un număr mare de utilizatori din România, pe fondul cotei mari de piață a serviciului de mesagerie instantă Yahoo! Messenger.

Atacul funcționează pe calculatoarele cu Java instalat, iar la încărcarea reclamei un cod vulnerabil rulează într-un iframe, care conduce ulterior la un set de exploituri (softuri periculoase — n.r.). Acesta verifică versiunea de Java și furnizează un applet (suprafață de afișare inclusă într-o pagină Web, gestionată printr-un program Java — n.r.) modificat, care declanșa o vulnerabilitate ce instala diverși viruși, printre care Zeus (malware financiar) și Dorkbot (un virus cu capabilități de control de la distanță).

Virusul Zeus încearcă să manipuleze tranzacțiile online pentru a transfera sume de bani din conturile utilizatorilor către cele ale atacatorilor, în timp ce prin Dorkbot atacatorul ‘plantează’ pe calculatorul victimei o facilitate de tip backdoor, urmând să decidă mai târziu cum va controla sistemul infectat.

Pentru a se proteja utilizatorii de astfel de atacuri, aceștia sunt sfătuiți să actualizeze cât mai repede plugin-urile web (Java, Adobe Reader și Flash Player) și să-și instaleze o soluție antivirus performantă, fie și în versiune gratuită.

Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate pentru internet, atestate pe plan internațional. Încă din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate. În fiecare zi, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale ale aproximativ 400 milioane de utilizatori individuali și companii din întreaga lume.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult