Acasa Stiinta-ITIT DNSChanger: Un virus periculos ameninţă internetul

DNSChanger: Un virus periculos ameninţă internetul

scris de Marius Bâtcă
1 afisari

Accesul la internet a sute de milioane de oameni din întreaga lume este pus în pericol din cauza unui virus de tip Troian.

DNSChangerVirusul de tip Troian denumit DNSChanger a infectat calculatoare din peste 100 de ţări, iar sute de milioane de oameni are putea pierde accesul la internet începând cu ziua de 8 martie din cauza sa, informează Realitatea.net. Numai în Statele Unite virusul a infectat peste 500.000 de calculatoare.

Troianul DNSChanger îi face pe utilizatori să navigheze pe diferite website-uri false, create în scopul unor escrocherii, prin modificarea setărilor DNS ale calculatoarelor pe care le folosesc. El a făcut calculatoarele utilizatorilor să acceseze alte servere DNS decât cele agreate de providerii de internet. Aceste servere DNS create de hackeri îi direcţionau pe utilizatori spre site-uri clonă, create pentru realizarea unor escrocherii. Utilizatorii obişnuiţi nu remarcă nimic, pentru că în bara browserului apare o adresă web perfect de încredere.

După ce a descoperit escrocheria, FBI a găsit o soluţie temporară, a înlocuit serverele rău-intenţionate cu unele surogat. Soluţia a fost temporară pentru că FBI poate ţine aceste servere-surogat în funcţiune numai până la 8 martie, iar cand acestea vor fii inchise milioane de oameni din întreaga lume vor rămâne fără internet.

Există însă o metodă foarte simplă prin care puteţi verifica dacă PC-ul sau Mac-ul domneavoastră a fost infectat cu acest virus. Puteţi să accesaţi site-ul dns-ok.us, care verifică dacă IP-ul dumneavoastră este pe “lista neagră”. În momentul în care accesaţi acest site veţi vedea o imagine. Dacă fundalul imaginii este verde atunci calculatorul dumneavoastră nu a fost infectat. Dacă însă fundalul imaginii este roşu calculatorul dumneavoastră este infectat, şi cea mai bună soluţie în acest caz este să apelaţi la un specialist pentru ajutor.

Asta pentru că DNSChanger poate de asemenea afecta instalarea actualizărilor de securitate la nivelul sistemului de operare și al antivirusilor, iar acest lucru ridică semnificativ riscul ca PC-urile sau Mac-urile dumneavoastră să fie de asemenea vulnerabille la infectarea cu un alt malware.

1 comentariu

digital 28-02-2012 - 13:05

al pupinkuriștilor băsescieni,sigur e roșu,să veerifice idioții….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult