Acasa Stiinta-ITIT Facebook controlează ce postări vei vedea pe propria ta pagină

Facebook controlează ce postări vei vedea pe propria ta pagină

scris de C.F.V.
152 Afisari

Chiar dacă puţini utilizatori îşi dau seama, Facebook nu arată toate postările care ar fi normal să apară pe pagina unui utilizator. Nu este vorba doar de paginile la care acesta a dat LIKE, ci şi de multe din postările prietenilor săi.

Facebook foloseşte un algoritm secret, prin care curăţă automat fiecare News Feed, selectând doar o parte din postările care vor apărea pe paginile prietenilor sau ale fanilor. Karrie Karahalios şi Cedric Longbort de la Universitatea Illinois şi Christian Sandvig de la Universitatea Michigan au încercat să afle care sunt regulile acestui algoritm secret.

Facebook doreşte introducerea unui "portofel electronic"

Algoritmul secret prin care Facebook controlează ce postări vei vedea pe propria ta pagină (foto: blogtricksplus.com)

Pentru asta, ei au realizat o aplicaţie numită FeedVis, prin care un utilizator poate vedea tot ce postează prietenii săi. Este vorba de fotografii, statusuri, dar şi comentarii şi like-uri care în mod normal nu apar pe pagina utilizatorului. Comparând cele două pagini, Feed-ul oficial, cel pe care îl curăţa Facebook, pare de-a dreptul gol.

Cercetătorii au mai aflat că 62% dintre utilizatorii Facebook nu ştiu că pagina lor este curăţată automat prin algoritmul acesta. Multe postări ale rudelor sau prietenilor apropiaţi nu erau vizibile, iar mulţi au fost uimiţi să afle asta. În urma studiului, experţii au aflat că pentru a vedea pe pagină cât mai multe postări ale unui prieten, de exemplu, utilizatorul trebuie să comenteze la o postare a acestuia.

O altă variantă este vizitarea paginii respectivului prieten. Prin acest gest, utilizatorul arată că este interesat de persoana aceea, iar Facebook îl va lăsa să vadă mai multe postări. Deşi au aflat aceste trucuri, cercetătorii precizează că algoritmul Facebook se schimbă permanent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS