Acasa Stiinta-ITIT Facebook foloseşte programe de recunoaştere facială. Vezi cum poţi să scapi

Facebook foloseşte programe de recunoaştere facială. Vezi cum poţi să scapi

scris de M.A.
3 afisari

Reţeaua de socializare Facebook este acuzată de către un expert în tehnologie că a încălcat intimitatea a milioane de utilizatori folosind o tehnologie de recunoaştere facială fără a-i informa.

Recunoastere faciala la Facebook

Recunoastere faciala la Facebook (foto: hurriyetdailynews.com)

Facebook a activat o funcţie care identifică automat oamenii din fotografii fără ştirea acestora. Pe blogul oficial al companiei s-a anunţat că opţiunea a fost extinsă de la Statele Unite ale Americii la majoritea ţărilor, scrie dailymail.co.uk. Opţiunea „Tag Suggestions/Sugestii de etichetare” foloseşte tehnologia recunoaşterii faciale pentru a mări viteza de etichetare a prietenilor şi cunoştinţelor care apar în fotografiile postate pe Facebook. În timp ce în Statele Unite compania a contactat utilizatorii şi i-a informat despre proces cu câteva săptămâni înaintea pornirii aplicaţiei, în Europa acest lucru nu a fost realizat, transmite Mediafax.

Compania de consultanţă pentru securitatea internetului Sophos a raportat pornirea aplicaţiei după ce utilizatorii Facebook au anunţat că site-ul a folosit recunoaşterea facială în ultimele zile fără a-i anunţa. „Se pare că Facebook erodează intimitatea online a utilizatorilor săi pe ascuns”, a declarat Graham Cluley, consultant al companiei Sophos.

Facebook, care a anunţat în luna decembrie că intenţionează să introducă serviciul de recunoaştere facială în Statele Unite, a recunoscut că acesta este de fapt disponibil în mai multe ţări. „Trebuia să fim mai clari cu oamenii pe parcursul procesului prin care serviciul a devenit disponibil”, se arată într-o declaraţie a companiei. Facebook a declarat că sugestiile de etichetare sunt făcute numai la adăugarea de fotografii noi pe site, că sunt sugerate doar numele prietenilor şi că utilizatorii pot dezactiva opţiunea. Marc Roterberg, preşedintele unui grup de avocatură, a declarat că acest sistem ar putea da naştere unor întrebări referitoare la informaţiile personale care ar putea fi asociate cu fotografia în baza de date a Facebook, cum ar fi adresele de email. Acesta a criticat alegerea Facebook de a activa automat tehnologia de recunoaştere facială. „Nu sunt sigur că aceasta este metoda pe care utilizatorii o agreează. O opţiune mai bună ar fi ca oamenii să aleagă dacă vor să folosească tehnologia”, a declarat Marc Roterberg.

Cum dezactivezi opţiunea de recunoaştere facială

– intră pe contul de Facebook

– mergi la opţiunea „Account/Cont” din partea dreaptă sus a paginii, apoi „Privacy Settings/Setări de confidenţialitate”

– dă click pe „Customize settings/Personalizarea setărilor”

– mergi la opţiunea”Suggest photos of me to friends/Sugerează prietenilor fotografii cu mine” şi apasă „Editare”

– schimbă setările din „Activat” în „Dezactivat” şi salvează.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult