Acasa Stiinta-ITIT Facebook: un scandal de 85 de miliarde de dolari

Facebook: un scandal de 85 de miliarde de dolari

scris de Adrian Pătruscă
4 afisari

Un american care a tăcut vreme de şase ani susţine că posedă jumătate din reţeaua de socializare şi face public un uluitor schimb de mailuri cu Zuckerberg.

Mark Zuckerberg, patronul Facebook, se confruntă cu un uriaş scandal

Mark Zuckerberg, patronul Facebook, se confruntă cu un uriaş scandal

A fost făcut un film despre cum s-a născut Facebook. Dar un american din Wellsville, un orăşel din statul New York, dă de înţeles că scenariul ar trebui rescris. După el, jumătate din reţeaua de socializare îi aparţine, în virtutea unui contract semnat în aprilie 2003 cu Mark Zuckerberg, pe atunci tânăr student la Universitatea Harvard.

Cu ocazia depunerii unei prime plâgeri în iulie 2010, Paul Ceglia ataşase şi o copie după acest presupus contract. Marţi, 12 aprilie, el a făcut public un schimb de mailuri pe care l-ar fi avut în acea perioadă cu patronul Facebook.

Cum s-a născut Facebook, potrivit lui Paul Ceglia

Începutul lui 2003. Paul Ceglia postează un anunţ pe site-ul Craigslist. El caută un dezvoltator pentru noul său site, Streetfax.com. Mark Zuckerberg îi răspunde. El îi spune despre proiectul unui site la care lucreză, “The Face Book”. Zuckerberg îi cere să-l ajute la finanţare, în schimbul unei participaţii la viitoarea reţea de socializare.

28 aprilie 2003. Cei doi se întâlnesc la un hotel din Boston pentru a semna contractul. Ceglia trebuie să-i verse 1000 de dolari lui Zuckerberg pentru dezvoltarea Streetfax.com şi 1000 de dolari pentru dezvoltarea “The Face Book”. Prin această investiţie, lui Ceglia revenea jumătate din reţeaua de socializare. Contractul prevede ca partea lui Ceglia să crească cu un procent pentru fiecare zi de întârziere a lansării site-ului, faţă de data stabilită, 1 ianuarie 2004.

Vara lui 2003. Partenerii fac schimburi de mailuri asupra strategiei “The Face Book”. Zuckerberg are ideea de a-i pune pe studenţi să plătească pe lună câte 29,95 de dolari pentru a fi înregistraţi în “The Face Book”, dar Ceglia nu e de acord. În schimb, îi cere lui Zuckerberg să cumpere domeniul “facebook.com” imediat ce va fi pus în vânzare.

Noiembrie 2003. Ceglia îi virează încă 1000 de dolari lui Zuckerberg, care vrea să plătească un prieten să accelereze dezvoltarea site-urilor. Studentul aflase că un proiect asemănător se afla în lucru la Harvard.

Ianuarie 2004. Mark Zuckerberg îl avertizează pe Paul Ceglia că lansarea “The Face Book” va întârzia din cauza lucrului la Streetfax.com. Îi cere să renunţe la clauza care îi aduce un procent suplimentar pentru fiecare zi de întârziere. Ceglia nu e de acord, ba îl ameninţă că se va adresa universităţii şi părinţilor lui Zuckerberg.

Februarie 2004. “The Face Book” este lansat pe 4 februarie la Harvard. Ceglia acceptă să păstreze doar jumătate din acţiunile site-ului, dar face presiuni asupra lui Zuckerberg să găsească un model economic de pentru venituri suplimentare. Îi sugerează să vândă produse derivate, cum ar fi căni sau tricouri. Studentul îi răspunde sec că nu are timp să vândă tot bazarul ăsta. Atunci Ceglia îi sugerează să introducă publicitate în paginile site-ului.

Aprilie 2004. În vreme ce “The Face Book” are o lansare explozivă, din contră, Zuckerberg îi spune partenerului său că site-ul nu merge deloc bine şi că ar vrea să îl închidă.

Iulie 2004. Mark Zuckerberg îi propune lui Paul Ceglia să îi dea înapoi cei 2000 de dolari. În acel moment, el se afla în discuţii cu nişte fonduri de investiţii pentru a finanţa societatea Facebook, creată pe 29 iulie la Silicon Valley.

Întreg acest scenariu a fost adus în faţa curţii federale din Buffalo. Facebook a negat în bloc acuzaţiile lui Paul Ceglia. “Este vorba de un proces fraudulos, intentat de un recidivist şi o vom dovedi la tribunal”, a declarat un avocat al site-ului, Orin Snyder. “De la început am spus că toate aceste plângeri sunt ridicule, iar noua plângere nu face excepţie.”

Trecutul lui Ceglia nu este un atu pentru el. A fost deja condamnat pentru fraudă şi a fost reţinut pentru posesie de droguri. Nu este exclus ca schimbul de mailuri şi contractul să fi fost falsificate în vederea procesului.

Dezbaterea se poate cristaliza pe trei puncte:

Autenticitatea mailurilor. Paul Ceglia beneficiază de serviciile unui puternic cabinet de avocatură, DLA Piper, care dă asigurări că a expertizat mailurile şi s-a asigurat de autenticitatea lor. Câtă vreme, însă, nu există şi o contra-expertiză, îndoiala persistă. Facebook poate obţine expertizarea acestor piese de la dosar prin analizarea hard-disk-urilor lui Ceglia. Acesta riscă închisoarea dacă mailurile se dovedesc false.

Poziţia Facebook. Nu este primul proces asupra originilor Facebook căruia Zuckerberg trebuie să îi facă faţă. Printre cele mai importante acuzaţii a fost cea a gemenilor Winklevoss, foşti studenţi la Harvard, că a furat ideea site-ului. Până în prezent, toate aceste afaceri s-au încheiat cu înţelegeri amiabile (fraţii Winklevoss au fost despăgubiţi cu 65 de milioane de dolari, printr-un acord confidenţial încheiat în 2009).

Tăcerea de şase ani. De ce a aşteptat şase ani pentru a-l ataca pe Zuckerberg? Paul Ceglia a rupt tăcerea cu puţin înainte de expirarea termenului legal în care putea fi atacat contractul, notează Wired. Altfel spus, în momentul în care valoarea Facebook este maximă: între 55 şi 85 de miliarde de dolari. Ceglia s-a justificat explicând că nu a găsit documentul decât de curând.

Scandalul este abia la început. Cum rezumă TechCrunch, “Paul Ceglia ar putea fi doar un escroc sau cel mai mare investitor high-tech din toate timpurile”.

6 comentarii

u s 13-04-2011 - 22:16

Nu e de mirare, oricum sobolanul circumcis(uite ce fata de animal jegos are) s-a ocupat tot cu furtul si sarlatania in afacerea asta, ca tot neamu lui.

serafim 14-04-2011 - 01:32

Esti invidios, amice, se vede de la o posta!

u s 14-04-2011 - 21:57

Inseamna ji dane ca-s invidios pe toate leprele din lume? Fii serios, doar ii urasc si-o sa pun umarul la casapirea leprelor la orice ora.

Ciu Huhu 14-04-2011 - 22:16

Circumscrisu’ imputit cipilicar tot imputit ramine, sufleteste!

Ciu Huhu 14-04-2011 - 22:19

Circumcisu NU circumscrisu cipilicar…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult