Acasa Stiinta-ITIT Ford are tehnologie pentru car networking

Ford are tehnologie pentru car networking

scris de Luminița Nițoiu
2 afisari

 Ford este primul producător de maşini care a dezvoltat un sistem wireless practic ce permite comunicarea între autovehicule. Momentan doar pentru Statele Unite, dar, ştiţi cum e, totul ajunge să fie extins la un moment dat.

Ford Intelligent Vehicle TechnologyEste folosită conexiunea Wi-Fi sau o frecvenţă sigură furnizată de agenţia americană FCC (Federal Communications Commission), iar astfel maşinile se pot detecta una pe alta, în limita unei anumite distanţe, şi îşi pot transmite reciproc informaţii de avertizare din trafic. Atenţionările se pot referi la situaţia în care o maşină aflată înaintea altora descoperă o intersecţie cu vizibilitate redusă sau pentru cazul în care există un blocaj în trafic, drept pentru care alegea unui traseu uşor ocolit ar fi de preferat.

Maşinile ar putea avea tehnologia integrată, dar dispozitive precum smartphone-urile şi GPS-urile ar putea folosi propriul Wi-Fi.

Ford este momentan în discuţii cu guvernul american şi speră să fie aprobat un standard universal, astfel încât şi alte autovehicule să folosească sistemul. Oricum, în această vară două sedan-uri Taurus vor fi livrate departamentului american de transport pentru testare. Obţinerea unui standard nu este aşteptată mai devreme de 2013.


2 comentarii

Neardental 30-01-2011 - 15:32

Frumos sistem. Motivul pentru care se va aproba si va fi obligatoriu este: „maşinile se pot detecta una pe alta”. Si nu doar masinile intre ele. Cu suficienti senozori instalati pe marginea drumurilor va putea fi urmarit traseul oricui oricand. Asa vor fi mai usr de urmarit toti cei care sunt incomozi pentru guverne sau alte grupari influente (oameni cu bani, firme mari, etc).

geek-a-contra 30-01-2011 - 16:08

ceea ce sugerezi este perfect fezabil dar nu ar fi eficient: la ce ti-ar folosi date de la sute de milioane de masini atit timp cit exista deja sisteme de urmarire eficiente, verificate, acceptate si cu obiective / urmariti clar definite. cel mai eficient se cheama GPS si este instalat pe marea majoritate a masinilor de firma iar al doilea sistem il purtam mai totii in buziunar: se cheama telefon mobil.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult