Acasa Stiinta-ITIT Franţa declară război Facebook şi Twitter. Cum reacţionezi?

Franţa declară război Facebook şi Twitter. Cum reacţionezi?

scris de P.C.R.
4 afisari

Franţa a interzis pronunţarea cuvintelor „Twitter” şi „Facebook” în emisiunile de radio şi televiziune, cu excepţia cazului în care ele sunt folosite în cadrul unor ştiri despre cele două platforme online.

Facebook şi Twitter, folosite de SUA pentru alertele teroristeMotivul care a stat la baza acestei decizii se regăseşte într-un decret ce datează din mai 1992. Potrivit acestui decret, menţionarea unor astfel de servicii, prin pronunţarea numelor lor, reprezintă un act de publicitate. De aceea, trimiterile către „Twitter” şi „Facebook” constituie un tratament preferenţial, informează Mediafax.

Christine Kelly, purtătoarea de cuvânt a Consiulului Superior al Audiovizualului (Conseil Superior de l’Audiovisuel / CSA) din Franţa, a explicat această decizie de interdicţie: „De ce să avem un tratatament preferenţial pentru Facebook, care valorează miliarde de dolari, când există multe alte reţele de socializare care luptă din greu pentru a fi recunoscute?”. „Ar fi o distorsionare a concurenţei. Dacă vom permite ca Facebook şi Twitter să fie citate în direct, vom deschide Cutia Pandorei – alte reţele de socializare vor depune plângeri şi vor spune: «De ce nu noi?»”, a adăugat Kelly.

CSA a considerat că „trimiterea telespectatorilor şi a ascultătorilor către pagina online a emisiunii de pe o reţea de socializare, fără a cita acea reţea de socializare, prezintă un caracter informativ”. „În schimb, trimiterea telespectatorilor şi a ascultătorilor către acea pagină, menţionând reţeaua de socializare pe care aceasta a fost creată, are un caracter publicitar”, care contravine decretului din martie 1992, care „interzice publicitatea clandestină”.

În urma acestei decizii, criticile au apărut imediat în blogosferă. Bloggerul Matthew Fraser atribuie noile restricţii tradiţionalei politici franceze de protecţionism, care se manifestă mai ales atunci când este vorba de „răspândirea” culturii americane.

În 2003, Franţa a interzis utilizarea cuvântului „e-mail” în toate documentele şi publicaţiile guvernamentale.

6 comentarii

Timotei 05-06-2011 - 16:34

Facebook şi Twitter sunt cuvinte americane care l-au arestat pe Strauss-Kahn si inca (culmea culmilor!) pe un avion Air FRANCE.
Deci corect ar fi La-face-a-livre si La-sifleurette!

florinel 05-06-2011 - 20:01

da! corect asa ar fi !!!

urbos 05-06-2011 - 21:30

„Facebook” e ji dovesc ca si Strauss Kahn.

gabi mocanu 05-06-2011 - 16:46

Mi se pare corect; asa cum nu poti sa spui Coca cola sau altele de genul asta,probabil ca este valabil si in acest caz,cu toate ca daca cumperi o coca cola este clar ca participi direct la cifra de vanzare a firmei dar in cazul retelelor de socializare,nu stiu cum participam noi ca persoane fizice sau juridice la a aduce bani retelelor respective.Este clar ca prin noi cei care le folosim ajung sa valoreze mult dar eu una nu stiu cum.

Aolica 05-06-2011 - 17:23

dar la stiri, spune „Sarcozy”? Spune! Deci ii face reclama…
De ce nu spune „presedintele”?

Viorica Ianc 05-06-2011 - 18:31

Tot ce este interzis este INTERESANT. Nu-i asa ?

Cateodata mai schimb intelesuri in frantuzeste cu cumnatul ficei mele atunci cand se aude multa spaniola. Cateodata imi amintesc de idealul francez din copilarie. Cateodata ma rog Bunului Dumnezeu sa aiba in grija acea familie basca din Biaritz, bastonul batranului m-a salvat de cainele urias inainte de a trece Pirineii.
Si totusi Franta este aroganta. Declara razboi….si mai cui ? Lui gadafi.
La Facebook nu am cont, copii mei da.
Si asa mai aflu…ba una, ba alta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult