Acasa Stiinta-ITIT Galaxy Tab 8.9 şi Galaxy Tab 10.1: doar pentru că se poate

Galaxy Tab 8.9 şi Galaxy Tab 10.1: doar pentru că se poate

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Recunosc, nu am fost încântat în particular de lozinci de genul „cel mai subţire din lume”, „cel mai mare” sau „cel mai mic din lume”, din păcate publicul cam reacţionează la comparativele absolute mai mult decât la un ansamblul complex de specificaţii. Că urmare, în aceste zile la CTIA 2011 în Statele Unite ale Americii s-au lansat cele mai subţiri tablete din lumea…

samsung-galaxy-tab-10-1

Samsung Galaxy Tab 10.1

Dacă cineva îşi imagina că are cea mai subţire tabletă din lume (aviz posesorilor de iPad 2 , situaţia s-a schimbat după exact 12 zile de la lansarea noii versiuni de iPad. Este vorba despre noile tablete marca Samsung, Galaxy Tab 8.9 şi Galaxy Tab 10.1. Ce-i drept, realitatea mai ţine puţin cu posesorii de iPad 2, prin prisma faptului că noile Galaxy-uri nu vor ajunge în mâine publicului mai devreme de 8 iunie, şi vorbim de SUA. Cel puţin aşa se va întâmpla cu modelul de 10,1 inci. Celălalt, de 8,9 inci, va fi anunţat cândva în vară acestui an.

 

 

 

Dacă cei 0,25 mm diferenţă între noul Galaxy Tab şi noul iPad nu sunt o referinţă directă la Apple, preţurile de 500 şi 600 dolari pentru variantele 10.1 cu conectivitate exclusiv WiFi sigur sunt. Ştiţi, sunt aceleaşi preţuri practicate de Apple pentru aceleaşi capacităţi de stocare şi aproape aceleaşi dimensiuni de ecran.

Recapitulăm, până la acest punct: Credeaţi că nu se putea crea o tabletă la fel de scumpă, dar mai subţire şi mai uşoară decât noul iPad? Păi Galaxy Tab 10.1 este, am spus, mai subţire (8,6 mm) şi are 595 grame, cu 6 grame mai puţin decât iPad 2. Veţi simţi diferenţa dintre cele două tablete? Nu. Vă vor ajuta cu ceva respectivele diferenţe de grosime şi gramaj? Daa…veţi avea cea mai subţire şi cea mai uşoară tabletă din lumea…Mai are cineva dubii că trăim într-o lume competitivă?

Mai căutaţi similitudini cu iPad-ul? Se promit 10 ore de redare de conţinut video la o singură încărcare cu energie electrică. La capitolul tehnologii, nu vor lipsi WiFi 802.11 a/b/g/n sau Bluetooth. Pe partea de comunicaţii GSM, protocolul folosit va fi HSPA+, capabil de viteze de până la 21 Mbps. Nici senzorii de care parcă am devenit dependenţi nu vor lispi din ambele modele, că urmare ne vom putea bucură de un giroscop, accelerometru, compas digital şi un senzor de lumina ambientală în fiecare Galaxy Tab.

Referitor la diferenţele dintre cele două noi Galaxy Tab-uri, exceptând dimensiunea ecranului, sunt cam identice sub aproape orice aspect. Să trecem la detalii: vor avea slot de MicroSD, mufă de căşti standard (3,5 mm) şi loc pentru carduri SIM. De asemenea, vor fi două camere, una de 3 megapixeli şi cu bliţ, pe spate, şi una de 2MP pe partea frontală.

La interior nu este specificat decât un procesor dual core la 1 GHz, însă, ţinând cont de antecedentele tabletelor cu Honeycomb, cel mai probabil este vorba de un NVIDIA Tegra 2, în ambele cazuri. Dar la acest capitol sunt doar bănuieli.

Bineînţeles, există totuşi şi ceva diferenţe între noile modele Galaxy Tab. Dacă varianta de 8,9 inci va avea doar 16 GB de spaţiu şi o baterie de 6000 mah, varianta de 10,1 (1280 x 800), cum am menţionat şi mai sus va fi disponibilă atât cu 16, cât şi cu 32 GB, având însă o baterie mai mare, de 6860 mah.

Sistemul de operare propriu nu era definitivat, aşa că Samsung a optat pentru a nu include OS-ul pe noile Galaxy Tab. Chiar şi în aceste condiţii, compania a prezentat variantă personalizată de Honeycomb, care va rulă pe tabletele companiei încă de la lansare. Faţă de ce există deja pe piaţă sau ce va apărea în curând, Samsung a reuşit să îşi diferenţieze produsul prin introducerea propriilor îmbunătăţiri ale sistemului de operare Android pentru tablete, sub numele de TouchWiz UX. De menţionat sunt posibilitatea de a modifica dimensiunea widget-urilor de pe desktop, care se pare că va funcţiona şi cu widgeturile oferite de Google, nu doar de Samsung. De asemenea, vor putea fi lansate aplicaţii rapid dintr-o bară care se ascunde automat, intitulată Mini Apps Tray. Personalizarea merge mai departe, interfaţa de accesare a emailului fiind identică cu cea din primul Galaxy Tab. Nu în ultimul rând, prin meniul de configurare sunt strecurate mici elemente „a la Samsung”.

Ca o notă de ansamblu, modificările proprietare Samsung păr a fi mai degrabă îmbunătăţiri de interfaţă decât cosmetizări, un avantaj major, ţinând cont că toţi fugim de o interfaţă care arată bine dar se mişcă prost chiar şi pe cele mai pretenţioase configuraţii.

Detalii pe Playtech.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult