Acasa Stiinta-ITIT Google renunta la cenzura in China, oficialii asiatici condamna decizia

Google renunta la cenzura in China, oficialii asiatici condamna decizia

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Compania de internet Google a starnit astazi furia Chinei, dupa ce a renuntat la cenzurarea motorului de cautare din tara asiatica, redirectionand Google.cn catre site-ul din Hong Kong, potrivit Reuters, citat de New York Times. Autoritatile de la Beijing au acuzat compania americana de incalcare a promisiunilor date dar s-au grabit sa anunte ca problema este una strict comerciala si ca nu va afecta relatiile cu tarii asiatice cu SUA.

Gigantul internetului a amenintat inca din ianuarie ca va inceta sa mai cenzureze Google.cn, ca urmare a unui atac cibernetic care avea ca tinta, intre altele, conturile de Gmail ale mai multor activisti pentru drepturile omului. Chiar secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut la acea data explicatii guvernului chinez, dar acesta a negat orice implicare.

Luni, Google a anuntat pe blogul oficial ca, datorita acestor atacuri si a supravegherii care a fost astfel devoalata, va inceta sa mai cenzureze rezultatele de pe Google.cn. Mutarea pe portalul din Hong Kong, unde informatia este libera, este vazuta de oficialii Google drept “pe deplin legala”. Ei au anuntat ca acest lucru nu inseamna incetarea afecerilor in China si ca astfel va fi imbunatatit accesul chinezilor la informatie.

Decizia companiei americane a starnit insa reactii rapide din partea guvernului chinez, care a conditionat patrunderea Google pe piata locala de cenzurarea informatiilor “neprietenoase”. “Google si-a incalcat promisiunea scrisa pe care a facut-o cand a intrat pe piata chineza, oprind filtrarea serviciului de cautare si dand vina pe China pentru presupusele atacuri cibernetice”, a declarat un oficial de la Biroul Internet al Oficiului de Informatii din China, citat de agentia Xinhua. “E total gresit. Ne-am opus politizarii treburilor comerciale si ne-am exprimat nemultumirea si indignarea fata de Google pentru acuzatiile si faptele nerezonabile ale acestora”, a mai spus oficialul chinez.

In schimb, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Qin Gang, a precizat ca afacerea Google nu va afecta relatiile dintre SUA si China, daca subiectul nu este politizat. El a declarat ca legaturile presupuse dintre cazul Google si relatiile americano-chineze reprezinta o exagerare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult