Acasa Stiinta-ITIT Hubble sarbatoreste 20 de ani de activitate

Hubble sarbatoreste 20 de ani de activitate

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Hubble, primul telescop spatial ce a revolutionat astronomia si a bulversat viziunea noastra despre univers transmitand imagini uimitoare ale unor galaxii indepartate, sarbatoreste in acest weekend a 20-a aniversare a lansarii sale, eveniment care a fost marcat si de Google.


Lansat la 24 aprilie 1990 cu naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe orbita la circa 600 de kilometri de Terra. Rod al unei colaborari intre NASA si Agentia Spatiala Europeana, celebrul telescop a cunoscut un inceput laborios si nu a putut deveni operational decat dupa trei ani de la desfasurarea sa, scrie Agerpres.
Oglinda sa principala suferea de un defect de concavitate ce a necesitat trimiterea unei navete pentru a instala sticle corectoare. Aceasta operatiune nu a putut fi efectuata decat in 1993.
Incepand de la aceasta data, Hubble, o adevarata masina de calatorit in spatiu, a inceput sa transmita imagini stupefiante ale unor supernove, explozii gigantice marcand moartea unei stele, si ale altor corpuri ceresti. Una dintre fotografiile cele mai celebre este cea a marii nebuloase Carina, o pepiniera de stele, cu nori de praf si de gaz impresionanti, situata la 6.500 de ani-lumina de Pamant.
Hubble a dezvaluit de asemenea existenta gaurilor negre in centrul aproape al tuturor galaxiilor despre care stiinta nu a facut pana atunci decat sa le presupuna existenta.
Misiunea navetei Atlantis in mai 2009 a permis sa se prelungeasca viata lui Hubble cu cel putin cinci ani, in asteptarea desfasurarii succesorului sau, telescopul spatial cu infrarosii „James Webb Space Telescope/JWST”, si mai puternic si care urmeaza sa dezvaluie chiar momentul crearii universului.

 

 

0 comentariu

Truli 02-10-2010 - 16:10

Aloo cine sunt astia puliticienii ?
Unde se invatra meseria asta sa dau si eu cu jula.Precis gasca asta nu are nimic comun cu Patria si interesele natziuni. Sa-poi de ce i-ar iubi Romanii pe revolutzionarii natziunii politicieni de care se distantzeaza ca dracu de tamiie fugind la marginile planetei cu milionele.De ce te-as iubii, si nu te-as turti .Politician de tinichea iubirea mea.

oblioo 03-10-2010 - 00:09

Sa-i inlocuim cu politicieni incoruptibili, dar tampiti, incompetenti, batuti in cap, precum Dan Diaconescu… URA! URA! URA! de trei ori ura…

Viorica Ianc 03-10-2010 - 09:08

ca nu numai romanii. Si austriecii. Desi
viata sociala nu se poate compara (cumpara)
Cred ca politicienii de pretutindeni sunt manjiti.
Sansa omului(oama) este sa aiba de unde sa aleaga…cu o speranta ca va fi mai bine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult