Acasa Stiinta-ITIT Încărcătorul universal pentru dispozitivele electronice, obligatoriu din 2024

Încărcătorul universal pentru dispozitivele electronice, obligatoriu din 2024

scris de Misu Andrei
129 Afisari

Potrivit propunerii legislative care a fost aprobată, luni, de statele membre ale Uniunii Europene, telefoanele mobile dar și alte dispozitive electronice din UE vor avea un încărcător universal începând din anul 2024, relatează DPA.

Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar„, conform unui comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 27 de state membre, relatează Agerpres.

Potrivit convenției, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în UE vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. De asemenea, printre celelalte dispozitive electronice cuprinse în acord se numără: e-reader-ele, căştile şi boxele portabile.

Noul regulament le permite consumatorilor să cumpere echipamente de încărcare și dispozitive separat unele de altele.

Ministrul ceh al Industriei, Jozef Síkela, Cehia deține președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat că „a avea un încărcător care se potriveşte cu mai multe dispozitive va economisi bani şi timp şi va contribui de asemenea la reducerea deşeurilor electronice„.

Aceste norme vin în urma unor presiuni realizate asupra firmelor de a uniformiza echipamentele de încărcare pentru telefoanele mobile dar şi pentru alte dispozitive portabile începând din anul 2014.

Propunerile inițiale referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele electronice datează din anul 2009.

Convenția a fost aprobată în pofida rezistenței industriei. Compania Apple a criticat noile reguli, declarând că acestea blochează inovația. În plus, Apple a afirmat că hotărârea ar putea determina aruncarea produselor existente.

Comisia Europeană apreciază că încărcătoarele care nu mai sunt utilizate determină 11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an.

Noile reguli se aplică următoarelor dispozitive electronice:

  • telefoane mobile
  • tablete și e-reader-ele
  • aparate fotografice digitale
  • console de jocuri video
  • căști, căști intraauriculare
  • difuzoare portabile
  • mouse-uri și tastaturi fără fir
  • sisteme portabile de navigație

Mai mult decât atât, aceste noi reguli se vor aplica și laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a acordului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult