Acasa Stiinta-ITIT Industria de cipuri va fi în creștere continuă în următorii 15-20 de ani

Industria de cipuri va fi în creștere continuă în următorii 15-20 de ani

scris de Misu Andrei
102 Afisari

Când vine vorba de obținerea de câștiguri, sectorul tehnologic nu este prima alegere a investitorilor. Acțiunile tehnologice nu sunt de obicei cunoscute pentru plățile lor, consideră analistul XTB Radu Puiu.

Cu toate acestea, un domeniu din cadrul sectorului tehnologic se remarcă prin potențialul său de a oferi atât creștere, cât și venituri: industria semiconductorilor.

Companiile de semiconductori s-au dovedit a fi capabile să ofere o creștere atractivă a capitalului pe termen lung. În plus, acestea au potențialul de a oferi un nivel de randament care poate genera dividende consistente și în creștere”, arată analistul.

În plus, se așteaptă ca eforturile de diversificare a lanțului de aprovizionare în afara Taiwanului și a Chinei să aducă beneficii industriei.

SUA, cu punctele sale forte în cercetare și dezvoltare, proiectare și tehnologie de procesare, caută să aducă procesele de producție mai aproape de casă. Proiectul de lege Chips Act adoptat de Congresul american permite anumitor producători de cipuri să își mute filialele de producție în străinătate. Această mișcare, exemplificată prin aducerea de către Apple a unor turnătorii ale celui mai mare producător de somiconductori din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), în SUA, urmărește să consolideze capacitățile de producție naționale.

Datorită barierelor ridicate la intrarea pe piață și a cheltuielilor de capital semnificative necesare, se așteaptă ca firmele din segmentul producției de cipuri să înregistreze o creștere continuă în următorii 15-20 de ani. Avantajul lor competitiv și peisajul tehnologic în continuă evoluție fac din acțiunile din domeniul semiconductorilor o opțiune atractivă pentru investitori”, este de părere analistul XTB.

În pofida boom-ului investițiilor în inteligența artificială, industria semiconductorilor din SUA a fost afectată deoarece trei companii care au raportat profituri trimestriale au pierdut toate în perioada următoare raportării rezultatelor financiare.

Prin urmare:

• Advanced Micro Devices Inc. (AMD) – Acțiunile companiei cu sediul în Santa Clara au scăzut cu aproximativ 10% a doua zi după ce a raportat rezultatele pe 1 august. De atunci, cotația a mai recuperat din pierderi, dar încă se află cu aproximativ 8% mai jos față de maximul atins pe 2 august.

• Intel Corp. (INTC) – Acțiunile companiei au câștigat 7,6% în următoarele 3 zile după publicarea rezultatelor trimestriale, dar în prezent (10 august) a pierdut în totalitate avansul și evoluează cu 0,6% mai jos față de nivelul de închidere de pe 26 iulie.

• Qualcomm Inc. (QCOM) – Producătorul de cipuri a publicat rezultatele pe 1 august, iar de atunci a avut cea mai slabă evoluție dintre companiile majore producătoare de semiconductori, pierzând 12% în 7 sesiuni.

Vânzările de PC-uri au scăzut cu 30%

Analiștii au indicat o serie de factori externi pentru a explica de ce companiile producătoare de cipuri nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor.

O încetinire combinată a vânzărilor de computere personale și de smartphone-uri precum și o încetinire a dezvoltării centrelor de date au fost puse pe seama câștigurilor oarecum timide ale industriei. În plus, scăderea ratingului Fitch de nerambursare pe termen lung al emitenților în valută a Statelor Unite a fost considerată ca având un impact.

Potrivit unui studiu publicat de compania de consultanță Gartner în aprilie, livrările globale de PC-uri au totalizat 55,2 milioane în primul trimestru din 2023, o scădere de 30% față de primul trimestru din 2022. Acest lucru s-a datorat unei combinații de ofertă excesivă și cerere mai mică din cauza incertitudinilor economice și a inflației.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult