Acasa Stiinta-ITIT Iohannis: Digitalizarea va contribui la reducerea corupției

Iohannis: Digitalizarea va contribui la reducerea corupției

scris de S. P.
10 afisari

Digitalizarea va contribui la reducerea corupției, iar interacțiunea dintre stat și cetățean va deveni mai simplă și mai ieftină prin intermediul acestor soluții, a afirmat, joi, președintele Klaus Iohannis.

iohannis_forumul_international_romania_digitala_-_03_nov_2016„Este evident că digitalizarea va contribui la reducerea corupției, iar acesta este poate cel mai important avantaj pe termen scurt. A face politică înseamnă, bineînțeles, a interacționa cu cetățeanul, însă a face administrație publică pentru cetățean înseamnă ca fiecare cetățean să fie respectat odată ce nimeni nu mai este personal favorizat. În acest sens, prin soluții digitale, interacțiunea dintre stat și cetățean va deveni mai simplă, mai ieftină și mai apropiată de logica normală a parteneriatului. Cheia dezvoltării noastre stă în regândirea relației dintre stat și cetățean”, a declarat șeful statului, la deschiderea Forumului Internațional România Digitală — Industria 4.0, care este organizat la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, digitalizarea nu este doar un mijloc de creștere a productivității în industrie sau în agricultură, ci și un instrument pentru politici publice mai eficiente în beneficiul cetățeanului.

„Conform Indicelui economiei și societății digitale 2015, indice elaborat de Comisia Europeană, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește serviciile publice digitale. În prezent, un procent foarte mic din populație completează formulare online. În acest context, deloc satisfăcător, am agreat împreună cu Guvernul să fie elaborat un cadru strategic pentru accelerarea procesului de digitalizare. Așa a luat naștere Manifestul pentru România Digitală, ca document de viziune și angajament ce trece dincolo de politică și de mandate, astfel încât, în plan programatic, România digitală să însemne, pe de o parte, o administrație publică aflată în slujba cetățeanului, care să ofere servicii accesibile în mod transparent, printr-o simplă apăsare de tastatură, atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din diaspora. Pe de altă parte, un vector de inovație și un furnizor de soluții în tehnologia informației, securitate cibernetică, tehnologie pentru orașe inteligente, care să aducă beneficii directe și imediate la nivelul cetățeanului”, a spus Iohannis.

Președintele a amintit că, în prezent, se discută mai mult decât oricând despre transparență și despre simplificarea prezenței statului în viața cetățeanului și în funcționarea mediului de afaceri.

„Însă, nu este suficient să existe tehnologiile adecvate pentru ca administrația publică să fie una transparentă. Trebuie ca și administrația să înțeleagă acest sens al schimbării și să se pună, și prin tehnologia digitală, la dispoziția cetățeanului. Este esențial ca cetățeanul să poată să cunoască ceea ce se întâmplă cu bugetele publice, cu impozitele pe care le plătește, cum sunt luate deciziile care îl privesc și care este eficiența cheltuirii banului public. Acestea sunt lucruri normale într-o democrație și într-o economie de piață. Acum, digitalizarea ne va permite să grăbim pasul acestei normalități, acestei normalizări”, a adăugat șeful statului.

Premierul Dacian Cioloș a declarat joi că încă de la începutul mandatului a constatat că există o prăpastie majoră între sectorul privat și cel public în legătură cu modul în care este folosită tehnologia informației.

„Am identificat și am definit o discrepanță, o prăpastie majoră între sectorul public și sectorul privat în ceea ce privește utilizarea tehnologiei informației. Pe de o parte, în sectorul privat am constatat performanța și potențialul uriaș în domeniul IT și în capacitatea de inovare. Pe de altă parte, sectoare vitale precum educația, sănătatea, asistența socială, agricultura, politica fiscală se dezvoltă prea încet și țin pasul cu greu cu nevoile oamenilor, dar și cu evoluția din alte țări. Nu în ultimul rând, am constatat cu toții, împreună, că birocrația este puternic înrădăcinată în administrație, ne împovărează pe toți, ne pune pe drumuri și ne consumă energie și bani (…) și pentru sectorul public, și pentru contribuabil, și pentru cetățeni”, a spus Cioloș la Forumul România Digitală.

Premierul a explicat însă că țara noastră are toate atuurile pentru a deveni un actor important în regiune în domeniul tehnologiei informației, dar aceste atuuri, „din păcate, nu sunt încă valorificate la întregul lor potențial”.

„Aș aminti aici, pe de o parte, programatori bine pregătiți și competitivi la nivel internațional, cu rezultate foarte bune și în țară, dar și cei care lucrează în afară, infrastructură de bandă largă performantă — chiar dacă ne uităm la hartă, vedem și zone albe care încă nu sunt acoperite încă deloc cu această infrastructură, dar acolo unde ea există, este una performantă și, pe de altă parte, avem industrie IT puternică, cu perspective puternice de creștere, cu un sector de cercetare inovare în creștere și cu potențial enorm”, a explicat prim-ministrul.

Cioloș a adăugat că s-a lucrat împreună cu ministerele pentru adoptarea unor măsuri care să stimuleze sectorul tehnologiei informațiilor.

„În primul rând, este acest manifest pentru o Românie digitală pe care îl propunem și aici, ca și în alte domenii, suntem conștienți că ceea ce am putut să facem în acest an este să pregătim terenul, să pregătim cadrul și pachetul de măsuri și cadrul instituțional pentru ca această idee să poată să continue în anii următori. Ne-am fixat astfel o strategie în jurul a 3 obiective. Pe de-o parte, o coordonare mai bună a investițiilor și a cheltuirii banului public în domeniul IT cu rezultate pentru cetățeni, cu rezultate care să se reflecte în performanța administrației; în al doilea rând, o susținere a inovației, a cercetării, dezvoltării și a antreprenoriatului și în al treilea rând măsuri pentru a atrage profesioniști specializați în sectorul public”, a mai afirmat Dacian Cioloș.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult