Acasa Stiinta-ITIT iPad 2 – Cât de fan ”trebuie” să fii?

iPad 2 – Cât de fan ”trebuie” să fii?

scris de Doru Dragomir
0 afisari
 Noul iPad 2, anunţat la începutul lunii şi lansat în SUA la 11 martie,  este creat, indiscutabil, pentru a impresiona. Chiar dacă Apple şi-a dat seama că peste umăr este concurenţa care îi ajunge din urmă, a preferat să lanseze un nou produs din aceeaşi gamă mult mai repede decât ne-au obişnuit, cu un avans de aproximativ 11 luni în locul clasicului an. Chiar şi aşa, iPad 2 cu siguranţă nu este un produs creat în grabă.

Esti fan iPad 2 ?

 Din momentul în care îl scoţi din cutie, unde nu găseşti, pe lângă tabletă, decât un cablu clasic USB 30pin şi un adaptor la priză cu o putere de 10W, ai un singur lucru de făcut: să conectezi iPad 2-ul la un computer cu internet pentru a transformă produsul într-unul funcţional. 

 La capitolul design, pe lângă cutia mai subţire decât a primului iPad, noua tabletă este în sine mult mai subţire. Cele 33 procente care au dispărut din grosimea noului dispozitiv sunt cu atât mai sesizabile cu cât sentimentul de a îl ţine în mână este mult mai confortabil în comparaţie cu vechiul iPad. Tot la design intră posibilitatea de achiziţiona noul iPad în alb. Dacă orice fan Apple şi-a pierdut speranţa că va mai vedea vreodată un iphone 4 de culoare albă, compania a ales să mai compenseze din greşeală oferind noua tabletă în alb, pe lângă clasicul negru. 

 Dacă tot i s-a reproşat foarte mult vechiului iPad lipsă unor camere foto/video, cei de la Apple au decis că efortul este minim pentru a le implementa într-un nou model mult mai subţire decât originalul – rezultatul fiind evident. Cameră din faţă face fotografii la rezoluţie VGA şi filmează la aceeaşi calitate, iar cameră posterioară captează conţinut la calitate 720p şi fotografieaza la dubioasă rezoluţie de 960×720 pixeli. Dubioasă pentru că singurul loc în care am mai întâlnit un astfel de conţinut a fost printre imaginile capturate cu cel mai nou ipod Touch. În definitiv, cum am şi bănuit la auzul specificaţiilor, cele două camere au mari şanse să fie identice cu cele incluse în iTouch 4G. Din păcate, lipseşte bliţul, stabilizarea filmelor nu este foarte eficientă, iar zoom-ul este doar digital. Dacă lăsăm însă aceste detalii deoparte, calitatea clipurilor şi a fotografiilor făcute cu noul iPad au mari şanse să impresioneze, mai ales când vine vorba de apeluri video, poate chiar FaceTime

 Ecranul este o constanţa şi punct comun între fostul şi actualul iPad, că urmare ne bucurăm de acelaşi panou sensibil la atingere IPS cu retroiluminare LED capabil de o rezoluţie egală cu 1024 x 768 pixeli. 

iPad 2 - Cât de fan ”trebuie” să fii?

iPad 2 - Cât de fan ”trebuie” să fii?

  La interior, avem o combinaţie între un procesor ARM Cortex-A9 MPCore şi un GPU PowerVR SGX543MP2. Chiar dacă împreună cele două se numesc Apple A5 şi sunt mari şanse că acest cuplu să devină omniprezent în dispozitivele sensibile la atingere create în Cupertino, chiar şi separate, cele două ”creiere” sunt impresionante. Cortex-A9 este un procesor cu două core-uri tractat la 1GHz, iar PowerVR SGX543MP2 este un procesor grafic, de asemenea, cu două nuclee. Pentru a va face o părere în legătură cu performanţa procesorului grafic, va pot spune o variantă identică la capitolul specificaţii, dar cu 4 core-uri funcţionale, va fi responsabilă de grafica din NGP, următorul Sony Playstation portabil.

 În practică, deşi nici vechiul iPad nu s-a mişcat prost, cel mai mare avantaj este dublarea cantităţii de memorie RAM, de la 256 la 512MB, aceeaşi cantitate de memorie prezentă şi în iphone 4. Dacă va întrebaţi în ce se reflectă aceste specificaţii, pe lângă un timp foarte bun de răspuns în ceea ce priveşte tranziţiile prin meniuri, inclusiv la trecerea de la o aplicaţie la altă, răspunsul este dat de o noua generaţie de aplicaţii. Acestea sunt mai complexe, mai apropiate de pachetul de funcţii oferit de o aplicaţie întâlnită pe un sistem desktop. 

 Mare revoluţie vor fi însă jocurile 3D. Chiar dacă Infinity Blade este unul din puţinele jocuri care profită de puterea grafică din interiorului noului iPad, în ceea ce priveşte viitorul gaming-ului pe iPad este suficient să spunem că este departe de a-şi fi atins potenţialul maxim. 

 Dacă veţi avea ocazia, merită să achiziţionaţi un adaptor HDMI, pe lângă Smart Cover-ul pe care Apple îl lăuda aşa de tare şi îl comercializează într-o varietate de culori. Noul adaptor permite oglindirea conţinutului de pe ecranul iPad-ului pe orice LCD TV sau plasmă, însă face acelaşi lucru şi în combinaţie cu un ipod Touch de ultima generaţie sau iphone 4. Singura diferenţă între scenariile de mai sus este că iPad 2 poate împinge pe cablul HDMI conţinut la rezoluţie 1080p, în timp ce vechiul iPad, iphone 4 sau ipod Touch 4G nu va pot impresiona decât cu un conţinut la rezoluţie de 720p.

 În altă ordine de idei, dacă aţi făcut un efort financiar, foarte mare oricum, de a va achiziziona vechiul iPad, dar nu sunteţi înnebunit după o performanţă extremă, după 100 grame şi câţiva milimetri mai puţin  după videochat, aveţi  şanse să  fiţi mulţumiţi, măcar încă un an, şi cu ”vechea” .

Detalii pe Playtech.ro

1 comentariu

Un dud 03-04-2011 - 19:15

Jurnalism: Cat de dobitoc trebuie sa fii?
Stimate autor, de ce consideri dumitale cum ca Apple se uita ‘peste umar’ catre concurenta care ‘vine puternic din urma’? Inteleg ca weekendul nu-i timp propice pentru scris, insa un google search ti-ar fi ‘spus’ cum ca Apple detine 95.6% din piata de tablete (IDC, IDG). Cum zici ca vine concurenta aia?
Restul articolului este la fel de incoerent si inconsistent, scris, parca, de un ‘jurnalist’ ce ar trebui sa scrie despre subiecte, oricare altele decat cele din IT.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult