Acasa Stiinta-ITIT Jocurile video sporesc atenția acordatǎ telefoanelor mobile

Jocurile video sporesc atenția acordatǎ telefoanelor mobile

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Piaţa jocurilor video a explodat pentru a deveni o industrie care aduce miliarde de dolari, fiind tot mai mult orientată spre telefoanele mobile.

Jocurile video sporesc atenția acordatǎ telefoanelor mobile (foto:hiconsumption.com)

Piaţa jocurilor video, pe dispozitive mobile precum telefoane inteligente, tablete şi PC-uri, generează în prezent 101 miliarde de dolari, iar această cifră ar putea ajunge la 111 miliarde de dolari în 2015 şi la 128 miliarde de dolari în 2017. Computerele, portabile sau nu, au rămas multă vreme bastionul pasionaţilor de jocuri video. Însă consolele Microsoft, Sony şi Nintendo au introdus noi forme de distracţii la domiciliu odată cu lansarea sistemelor Xbox, PlayStation şi Wii. În prezent, jocurile pe telefoanele inteligente se impun tot mai mult pe această piaţă.

Noi generaţii de console, precum Xbox One şi PlayStation 4, lansate la sfârşitul anului trecut, au încercat să reînnoiască jocurile video pe o piaţă aflată deja sub presiune datorită foarte popularelor jocuri pentru smartphone şi tablete. Însă cea mai recentă consolă Ninetendo, Wii U, a întâmpinat dificultăţi în atragerea utilizatorilor. În plus, regii consolelor sunt concuraţi de studiouri precum Activision Blizzard, Electronic Arts, Ubisoft, Disney Interactive, iar Warner Brothers au devenit „titanii” programelor pentru jocurile video.

În timp ce consolele mizează pe jocuri de realitate virtuală, ca într-un film, cu meniuri ce permit vizualizarea în streaming – fără descărcare – a unor filme şi a unor emisiuni de televiziune, jocurile pentru dispozitivele mobile au parte de un succes fulgerător. În prezent există deja mai multe aplicaţii pentru jocurile pe smartphone şi tablete decât pentru oricare alte funcţii.

Totodată, acestea sunt aplicaţiile care aduc cei mai mulţi bani: veniturile provin din descărcările de aplicaţii cu plată sau din tranzacţiile din cursul jocurilor pentru a trece la un nivel superior de dificultate. Grupul britanic King Digital Entertainment, care a dezvoltat foarte popularul joc de aliniere a unor bomboane Candy Crush Saga, s-a declarat pregătit pentru a-şi face intrarea la bursă. Printre ceilalţi producători de jocuri de mare succes se află Rovivo, Wooga şi Supercell.

Compania californiană Zynga, care a început să lanseze jocuri pe reţelele de socializare pentru a-i urmări pe jucători pe aparatele lor mobile, intenţionează să relanseze jocurile „Farmville” şi „Words With Friends” în acelaşi timp cu foarte popularul ei joc „Zynga Poker”. Veniturile generate de jocurile pentru dispozitive mobile ar trebui să se dubleze în următorii doi ani şi vor ajunge la 22 miliarde de dolari. Viitorul se anunţă promiţător odată cu noul şi deja înfloritorul sector al sportului electronic (eSport), ce include competiţii de jocuri video de strategie şi de luptă, campionate de amploare, sponsori, comentatori, publicitari şi mulţi bani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult