Acasa Stiinta-ITIT Jump to Smart: Solutii pentru orasele noastre!

Jump to Smart: Solutii pentru orasele noastre!

scris de S. P.
15 afisari

Conferința” Jump to Smart 1.0. Romania Orașelor Inteligente”, desfășurată în zilele de 12-13 iunie, la TNB, a reunit peste 200 de participanti si s-a bucurat de prezenta Primarului General al Capitalei,  Gabriela Firea,  vicepremierul Gratiela Gavrilescu, ministri, secretari de stat, primari ai unor importante municipii, firme importante din  IT&C, transporturi si energie,  reprezentanti de marcă ai BERD și BEI, dar și ambasadorul Olandei, Excelenta Sa, Stela Ronner- Grubacic.

Conferinta Jump to Smart și-a propus să fie liantul dintre factorii de decizie și mediul privat, în încercarea de a reduce decalajele de civilizatie, economie, administratie, dintre România și țările dezvoltate ale lumii, printr-un ”salt” inteligent, tehnologic, în încercarea de ”a arde” etapele pierdute.

Mesajul special transmis de Comisarul European, Corina Cretu, participantilor la Conferinta  a fost elocvent în acest sens: ”Vă rog să nu vă păstrați ideile într-un sertar! Vă rugăm să ni le comunicați și să transformăm aspirațiile dumneavoastră, în realitate!” , Prezent la conferință, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a recunoscut tranșant: „Din nefericire pentru noi toți, (…) despre București se poate spune în acest moment că este un oraș smart doar prin prisma faptului că aici locuiesc foarte mulți oameni smart. Dar în ceea ce privește celelalte elemente care definesc soluția de smart city suntem foarte întârziați”.  Gabriela Firea a prezentat participantilor la Conferinta un plan ambitios prin care Primaria isi propune sa faca pasi importanti in domeniul transformarii Bucurestiului intr-un smart city.  Astfel, Primarul General a anuntat ca, începând din data de 15 iulie, Primăria Capitalei va da în funcțiune noul centru pentru urmărirea traficului, dar și o nouă infrastructură de fibră optică pentru trafic.

Totodată, “Jump to Smart 1.0” a fost prima conferință din România certificată “CO2 Neutral”, toți participanții prezenți la eveniment primind diplome, privind neutralizarea consumului de CO2. Determinarea amprentei de carbon a fost făcută printr-o metodologie de calcul care are la bază standardele privind managementul carbonului. Au fost luate în calcul emisiile generate la locul de desfășurare al evenimentului (consumul de energie electrică și apă, cantitatea de deșeuri etc) și au fost estimate emisiile care rezultă în urma activităților de transport și logistică (pentru organizatori și participanți), precum și cele generate de serviciile de cazare și de catering.

Axată pe două secțiuni importante pentru dezvoltarea orașelor țării, conferința a atins teme cu un impact major în viața societății, de la transporturi și energie până la administrație publică și soluții financiare, pentru implementarea acestora.Prezent la eveniment, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a apreciat că că e nevoie de o dezbatere care să prezinte avantajele orașelor inteligente, întrucât acesta este un concept prea puțin cunoscut în țara noastră: „Orașul inteligent este și orașul care trebuie să aibă un plan al managementului deșeurilor bine pus la punct, implementat și în care colectarea selectivă să fie exemplară, astfel încât și România să se înscrie în categoria țărilor de producere de deșeuri zero”, a susținut ministrul Mediului.

SAP, partenerul oficial al conferinței Jump to Smart, reprezentat de Dragos Petrea, General Business Head for SAR South Est Europe, a apreciat prezenta administratiilor locale la Conferinta:  ”Mă bucur că, pe parcursul celor două zile de conferință, am văzut o implicare mare, nu doar din partea mediului privat, cât și din partea autorităților central și locale. Asta mă face să cred că există, într-adevăr, preocupare pentru acest subiect și mă face să cred că eu, ca bucureștean, voi trăi, în viitor, într-un oraș care va fi smart”.

Alexandru Vescu, Brand Manager Groupe Renault, a precizat în intervenția sa, că ”piața mașinilor electrice este în continuă creștere, de la an la an. Numai anul trecut s-a înregstrat o creștere la nivel global de 60%, față de anul 2015. Este evident nevoia de vehicule electrice în toate zonele globului. Vorbim de 460.000 de vehicule electrice, 100% vândute, an de an, în lume”, a subliniat Alexandru Vescu.

Pe de altă parte, primarul Buzăului, Constantin Toma, a anunțat în cadrul conferinței Jump to Smart, că Buzăul va fi primul oraș din România care va avea o platformă electronică de management educațional, implementată în toate școlile, acesta fiind primul proiect smart care va fiderulat la nivelul întregului oraș.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Asociația Municipiilor din România și Asociația Orașelor din România. Partenerul oficial al conferinței a fost SAP România, lider de piață pe segmentul soluțiilor software pentru afaceri. Alți parteneri ai evenimentului au fost: Groupe Renault, partenerul GOLD al Conferinței, ENSURA C@C, Telekom, ENGIE, Mastercard, Expert CO2, Red Point, Ericsson, FNGCIMM, UBER, APERO, IVECO, Capital Estate, Bavaria Bus, TMC.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult