Acasa Stiinta-ITIT Locuitorii din Deltă nu primesc avertizări despre drone pentru că nu au semnal GSM

Locuitorii din Deltă nu primesc avertizări despre drone pentru că nu au semnal GSM

scris de C.S.
458 Afisari

Primăria comunei Ceatalchioi atrage atenția asupra lipsei semnalului GSM și subliniază că populația nu poate fi informată cu privire la pericolul căderii dronelor rusești pe malul românesc al Dunării. Această problemă persistă de mult timp în Delta Dunării.

Primarul comunei, Tudor Cernega, a declarat pentru Agerpres că autoritatea locală nu primește mesaje RO-ALERT cu privire la pericolul căderii dronelor din cauza lipsei semnalului GSM.

„Degeaba avem adăposturile. Oamenii nu au cum să meargă la ele doar când aud dronele. Sistemul de alarmare e deficitar, aproape zero. Degeaba l-am făcut pentru că nu putem să-i anunțăm. Chiar dacă aș pune sistem de alarmare pe mașină, să merg să sun cu goarna, cu sirena, cu clopotul, nici noi nu știm când vin dronele. De mai bine de doi ani e problema asta”, a afirmat primarul comunei Ceatalchioi.

Acesta a mai spus că a întreprins numeroase demersuri la autoritățile județene pentru a rezolva această problemă, dar soluțiile întârzie să apară.

Referindu-se la cele două adăposturi construite de militari în satul Plauru pentru protecția populației, Tudor Cernega a menționat că acestea sunt folosite în special de persoanele în vârstă.

„Unele persoane mai în vârstă care conștientizează pericolul merg în acele adăposturi. Altele iau situația în derâdere, dar acum, cu descoperirea resturilor unei noi drone, lucrurile sunt privite tot mai serios. Dacă la început credeam că au o precizie și lovesc doar portul Ismail, iată că este a patra dronă care este deja în imediata apropiere a localității”, a conchis edilul din Ceatalchioi.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, un crater de dronă cu posibilă explozie la impact a fost descoperit joi dimineața într-o zonă cu vegetație apropiată de malul drept al brațului Chilia al Dunării, la aproximativ trei kilometri vest de localitatea Plauru.

Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri pentru securizarea zonei și a notificat structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult