Acasa Stiinta-ITIT Marius Bostan vrea sa urgenteze adoptarea Legii securității cibernetice

Marius Bostan vrea sa urgenteze adoptarea Legii securității cibernetice

scris de B.C.R
6 afisari

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, a afirmat, vineri, într-o conferință de specialitate, că va solicita discutarea în Parlament, în regim de urgență, a proiectului Legii securității cibernetice.

marius bostan‘O să cer, ca demnitar, discutarea în regim de urgență a acestui proiect de Lege în Parlament. Această problemă se discută deja la cel mai înalt nivel. În același timp, este evident că va trebui să mergem, în următorii ani, de la bază, de la educația elevilor. Introducerea în curriculele educaționale a securității cibernetice, cu informații de bază, este foarte importantă. Credem că e bine să fie cunoscute aceste informații, pentru protecția persoanei private și a demnității ei. Pot să vă spun că lucrăm în acest moment la aceste lucruri,” a afirmat Marius Bostan.

Potrivit acestuia, politica de securitate va deveni foarte importantă în următorii ani, iar această lege ajută mediul economic și impactul ei va fi unul pozitiv.

‘Cunosc persoane care sunt victime ale atacurilor cibernetice, de tip ransomware. Cum poate statul să garanteze securitatea datelor cetățenilor dacă printr-o lege statul nu impune companiilor să-și securizeze rețelele? Cum pot să garantez proprietatea unor date atât timp cât nu am legislație pentru protecție? Am discutat cu o serie de companii care voiau să investească în România și care au întrebat specific dacă avem o astfel de lege. În următorii ani, politica de securitate va deveni foarte importantă, Această lege ajută mediul economic și ajută la creștere, iar impactul va fi unul pozitiv. Încrederea este baza economiei. În momentul în care apare neîncrederea în tranzacțiile electronice, de exemplu, va fi dezastru. Și așa sunt perioade grele în economia mondială, asta ar mai lipsi să avem o breșă de neîncredere. Va fi nevoie ca fiecare om responsabil să apere principiile și valorile fundamentale’, a menționat Bostan.

Bostan: Proiectul Legii securității cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare de Ministerul Comunicațiilor

Proiectul Legii securității cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare la Ministerul Comunicațiilor, apoi documentul va parcurge drumul firesc pe circuitul de avizare între celelalte ministere, a declarat, vineri, ministrul de resort, Marius Bostan.

‘După cum bine știți, pregătim un proiect de securitate cibernetică. Este în fază de finalizare. A fost în dezbatere publică, în urma căreia am primit foarte multe opinii. Încercăm să ținem cont de foarte multe dintre ele. Săptămână viitoare sperăm să finalizăm avizarea în interiorul ministerului și să trimitem proiectul către ceilalți avizatori. După această procedură o să intre în Guvern, iar dacă va fi avizat va fi trimis către Parlament. Legea securității cibernetice reprezintă o formulă de întărire a securității cibernetice și este o mică parte dintr-un sistem de securitate cibernetică necesar’, a afirmat Bostan, într-o conferință de specialitate.

Ministrul Comunicațiilor a menționat, totodată, că un parteneriat public-privat este extrem de important în dezvoltarea securității cibernetice.

Securitatea cibernetică trebuie să privească atât instituțiile statului, administrația, cât și societățile comerciale. De aceea, un parteneriat public-privat este extrem de important. Este important pentru viitor să avem și cadrul pentru companiile de asigurări în acest domeniu. Asta va ajuta foarte mult la o dezvoltare normală și la micșorarea riscurilor sau la recuperarea unor bani ce pot fi pierduți. Din păcate, acum nu există o politică responsabilă în cadrul infrastructurilor cibernetice și de ceea este nevoie de un cadru legal. Guvernul joacă un rol legitim în acest sens’, a susținut Marius Bostan.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, în dezbatere publică, pe propria pagină de Internet, un nou proiect de Lege privind securitatea cibernetică a României. Documentul a fost întocmit fiind luate în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curții Constituționale a României (CCR) asupra obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult