Acasa Stiinta-ITIT Microsoft: De ce este cerutǎ demisia lui Bill Gates

Microsoft: De ce este cerutǎ demisia lui Bill Gates

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Trei acţionari mari ai Microsoft cer demisia lui Bill Gates din funcţia de preşedinte, cofondatorul companiei fiind contestat de investitori importanţi pentru prima dată în istoria de 38 de ani a companiei.

Microsoft

Microsoft: De ce este cerutǎ demisia lui Bill Gates

Gates este una dintre cele mai respectate şi influente personalităţi din industria IT, iar acţionarii cu participaţii semnificative la Microsoft nu au solicitat până acum retragerea acestuia. Nu există informaţii legate de intenţiile board-ului Microsoft în ceea ce priveşte revendicările celor trei acţionari, care controlează un total de peste 5% din titlurile companiei.

Cei trei acţionari sunt îngrijoraţi că prezenţa lui Gates în consiliul de administraţie al companiei împiedică adoptarea unor noi strategii şi limitează influenţa viitorului director general. Microsoft caută un înlocuitor pentru Steve Ballmer, care a anunţat în luna august că se va retrage în următoarele 12 luni. De altfel, cei trei investitori fac trimitere directă la prezenţa lui Gates în comisia specială desemnată pentru căutarea unui nou CEO.

Totodată, ei sunt nemulţumiţi că puterea lui Gates asupra Microsoft este disproporţionată în raport cu participaţia acestuia la companie. Miliardarul dedică cea mai mare parte a timpului activităţilor caritabile. Acţiunile Microsoft au închis marţi la New York în urcare cu 0,9%, la 33,58 dolari, cotaţie care plasează capitalizarea companiei la aproape 280 miliarde de dolari.

Bill Gates deţine aproximativ 4,5% din acţiunile Microsoft şi este cel mai mare acţionar al companiei. Gates avea 49% din acţiunile Microsoft în 1986, când a avut loc listarea la bursă. Cofondatorul companiei vinde aproximativ 80 milioane de acţiuni în fiecare an, astfel că, dacă va continua în acest ritm, va ieşi din acţionariatul Microsoft până în 2018.

Bill Gates a rămas în plan secund la Microsoft începând din anul 2000, când i-a cedat rolul de CEO lui Steve Ballmer. În 2008, Gates a încetat activitatea de zi cu zi la Microsoft, concentrându-se pe Bill & Melinda Gates Foundation. Fundaţia are resurse de 38 miliarde de dolari.

Microsoft este una dintre cele mai mari şi profitabile companii din industria IT, cu un profit net de 22 miliarde de dolari în ultimul an fiscal, potrivit mediafax. Cu toate acestea, operaţiunile de bază – sistemul de operare Windows şi suita de software Office – sunt afectate de declinul PC-ului tradiţional odată cu răspândirea rapidă a smartphone-urilor şi tabletelor, piaţă dominată de Google, Apple şi Samsung.

3 comentarii

CONGO 02-10-2013 - 14:15

Dupa windows XP nu a mai ramas nimic de inventat.
Dar nu este bine ca vinde, actiunile vor creste de zeci de ori.
Pai de ce credeti voi ca face cometa tururi ata de largi, oare nu pentru ca este pe comanda manuala? Aflati ca isopienii vin atrasi de Windows 3.1.

pathfinder 02-10-2013 - 15:01

Cum nu?
Pai nu au inventat Windows Vista? (brrrrrr….)
Sau Windows 7? (hehehe… Vista reloaded)
Sau chiar Windows 8? (… care are buton de start)

Au inventat neicule.
Da’ degeaba.

Cu Win 3.1 e lunga povestea… (pe 16 sau 32 de biti? ha?)
Dar parca cel mai simpatic dintre toate a fost Win NT4. (personal opinion: the best thing MS did ever)

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 02-10-2013 - 15:08

„Gates este una dintre cele mai respectate şi influente personalităţi din industria IT”

Aiurea! D.p.d.v.d. moral, tipul e varza; e un nemernic! Cind s-a vazut cu miliardele in buzunar i-a dat cu sutul neveste-si si s-a dus sa se handraleasca cu curve si prostituate de lux, asa cum au facut majoritatea celor ca el, vezi pe Tariceanu, Petre Roman, Paul McCartney, eGcetera.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult