Acasa Stiinta-ITIT Mulţi prieteni pe Facebook = mult stres!!!

Mulţi prieteni pe Facebook = mult stres!!!

scris de Doru Dragomir
20 afisari

 Scoţienii au un fel mai aparte de a privi lucrurile, acesta este unul dintre motivele pentru care îi apreciez. Mai exact, Facebook-ul se pare că este o cauză continuă de stres pentru ei.

Facebook Un studiu realizat de cercetătorii şi psihologii de la Napier University din Edinburgh relevă o serie de rezultate cel puţin interesante. Ei bine, s-a dovedit că pentru un număr semnificativ de studenţi efectele activităţii pe o reţea socială sunt negative, în ciuda faptului că este vorba despre un mod destul de uşor de a stă în legătură cu prietenii şi familia. Au fost intervievaţi 200 de studenţi din clase sociale variate.

 Un alt studiu online la care au participat aproape 200 de persoane cu o medie de vârstă de 30 de ani se cumulează cu cel de mai sus:

 – 12% din cei intervievaţi au spus că Facebook îi “nelinisteste” – aceştia au în medie 117 prieteni. Restul de 88 de procente au declarat că nu simţ aceeaşi stare de spirit şi au în medie 75 de prieteni.

 – 63% au declarat că întârzie intenţionat acceptarea de noi prieteni pe reţeaua socială.

 – 32% au spus că dezabrobarea unei cereri de prietenie duce la discomfort şi remuşcări faţă de cel în cauză. Uau, astea da probleme serioase, nu?

 – 10% au admis că le displace când cineva le “cere prietenia” pe Facebook. …Asta sună că în clasă a 4-a nu?..

 Rezultatele duc la un număr destul de mare de paradoxuri, a declarat Dr. Kathy Charles, cercetătoarea care a condus studiul. De exemplu, deşi este o presiune destul de mare să ai un cont de Facebook, acest lucru duce la sentimente destul de diferite între utilizatori. Datele sugerează că există o minoritate a utilizatorilor reţelei sociale care primeşte o satisfacţie redusă din faptul că are un cont pe această reţea socială. Cei mulţi utilizatori au declarat că este cea mai bună metodă de a ţine legătura cu lumea, dar fără să poată explică mai în detaliu această afirmaţie.

 Cei cu un număr mai mare de prieteni sunt cei mai în măsură să devină mai “stresati”, deoarece au investit în primul rând mai mult timp în acest cont. Alte cauze ale tensiunilor rezultă din necesitatea de a fi inventiv şi amuzant, din folosirea unui limbaj select între diferite categorii de contacte, sentimente de excludere şi paranoia, dar şi de invidie faţă de stilul de viaţă al unora cu care intră în contact pe internet.

  Unii utilizatori au declarat că le este a€œfrica” să îşi închidă contul şi să se retragă din comunitate pentru că nu vor mai fi la curent cu evenimente şi activităţi sociale sau pentru a nu îşi jigni prietenii. Acest comportament se aseamănă cu cel al unui pasionat al jocurilor de noroc, o persoană care nu ştie dacă sau când să se retragă, având sentimentul că va pierde ceva important.

 Interesant acest studiu şi, după părerea mea, destul de bine realizat. Chiar dacă marjă de aproape 400 de persoane nu se apropie nici pe departe de imensul număr de aproape 600 milioane de utilizatori pe care îi are Facebook, este totuşi o opinie destul de bine construită. În altă ordine de idei, v-aţi făcut-o cu mâna voastraa€¦

Detalii pe Playtech.ro


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult