Nikon Coolpix S1100pj, care se remarcă nu doar printr-un design futurist, cât şi prin inovaţii tehnice demne de luat în seamă, vine să completeze gama camerelor cu proiector integrat. Varianta de culoare disponibilă în România este negru, care îi conferă o notă de seriozitate şi eleganţă.
Din punct de vedere al dimensiunilor, acest proiector, pardon cameră, nu va avea probleme să intre şi să stea cuminţel în orice buzunar sau gentuţă. Asta pentru că noul model se lăuda cu următoarele dimensiuni: 100,8 x 62,7 x 24,1 mm (LxlxA) şi o greutate de aproximativ 180 de grame. Cu alte cuvinte, poţi avea o cameră şi un proiector într-o „cutiuta” un pic mai mare decât un smartphone.
Noul model Nikon dispune de un senzor de imagine de 1/2,3 inci RGB CCD capabil să capteze instantanee la o rezoluţie maximă de 14,48 megapixeli, ajutat de un obiectiv NIKKOR cu unghi larg şi zoom optic de 5x. Construcţia obiectivului cu 13 elemente în 9 grupuri permite efectuarea zoom-ului şi a focalizării în interiorul camerei, ceea ce ajută la economisirea spaţiului şi la uşurinţa în utilizare a aparatului. Printre funcţiile şi caracteristicile camerei care merită menţionate se numără sistemul de procesare a imaginii EXPEED C2, care maximizează performanţele senzorului. Camera dispune şi de un sistem de stabilizare a imaginii prin reducerea vibratilor cu ajutorul mişcării lentilelor (simplu) şi electronic (hybrid). Mai pe româneşte, când îţi tremură mână sau eşti în mişcare şi vrei să faci o poză sau să filmezi ceva, camera va încerca să anuleze unele mici vibraţii sau mişcări şi astfel vei avea mai multe şanse să obţii imagini şi filme mai clare…
Aşa cum a fost proiectată, S1100pj oferă multe setări predefinite, adevărată mană cerească pentru utilizatorii începători. Cameră dispune de 4 moduri principale de fotografiere: Easy Auto, Auto, Scene şi Smart Portrait. Dacă în Easy Auto nu poţi face aproape nici o setare manuală, în Auto te poţi jucă cu white balansul, (Auto, setare manuală, zi, incandescent, fluorescent, inorat, bliţ), timpul de expunere şi chiar cu ISO-ul. De precizat că ISO 3200 şi 6400 modifică automat rezoluţia camerei la 3 megapixeli.
Cameră oferă trei posibilităţi de autofocus: automat, prin atingere şi de urmărire a subiectului. Dintre toate cel mai util mi s-a părut cel prin atingere pentru că focusul este exact acolo unde vrei tu să fie…
Că şi camcorder, S1100pj se lăudă cu capabilităţi HD, mai exact reuşeşte să tragă clipuri în format MOV la 30 fps şi rezoluţii de: 1280 x 720, 640 x 480 şi 320 x 240. Nu sunt disponibile prea multe setări la acest capitol decât lumina de asistentă la filmare, care este foarte puternică (on/off) şi autofocusul care poate fi setat ca fix (single AF) când distanţa faţă de subiect nu se modifică sau full AF, camera focalizează pe toată perioada înregistrării filmului.
Se simte, totuşi, absenţa unui mod video de sine stătător şi asta pentru că aparatul nu are decât un buton de rec, care, odată apăsat, începe să filmeze indiferent de zona din meniu în care te afli…
Din punct de vedere al capacităţii de stocare, S1100pj are o memorie internă de 79 de MB la care se poate adaugă orice card SD/SDHC/SDXC de până la 64 de GB.
În ceea ce priveşte proiectorul, printre caracteristicile care mi-au atras atenţia asupra jucăriei se număra luminozitatea de până la 14 lumeni, rezoluţia VGA şi posibilitatea de a proiectă imagini cu dimensiuni între 13 şi 120 de cm. Contrastul de 30:1 precum şi autonomia acumulatorului în proiecţie (o oră), nu pot să zic că m-au încântat prea tare şi asta pentru că imaginiile nu sunt foarte vii, iar dacă vrei să urmăreşti vreun film din vacanţă se prea poate să rămâi fără baterie…
Pe timp de zi orice încercare de a proiecta de la mai mult de un metru depărtare este absolut inutilă pentru că nu vei reuşi să desluşeşti mare lucru, pe când de la jumătate de metru îţi poţi recunoaşte faţă în pozele/filmele făcute… Pe timp de noapte lucrurile se schimbă total şi camera îşi intră în rolul de microproiector… De menţionat că focalizarea se face manual, în funcţie de distanţă şi suprafaţa pe care proiectezia…
Mi s-a părut ciudat că Nikon nu specifică nicăieri ce durată de viaţă are lampa acestui proiector în miniatură şi nici dacă se poate schimba şi cu ce… Practic, dacă eşti înnebunit să-ţi vezi pozele/filmele pe pereţi poţi să ai surpriza să rămâi fără lampă când ţi-e lumea mai dragă, fără nici măcar să bănuieşti ce urmează să se întâmple…
Meniurile sunt cât se poate de simple şi oferă un acces facil la majoritatea funcţiilor atât din modurile camerei cât şi din meniul intern de setări. Ce mi-a plăcut a fost faptul că accelerometrul funcţionează pe toate „părtile”, adică oricum ai roţi cameră vei putea să vezi pozele/filmele şi chiar unele meniuri în poziţia corectă.
Detalii pe Playtech.ro