Acasa Stiinta-ITIT nJoy U200: viaţă de pisică pentru… bateriile alcaline

nJoy U200: viaţă de pisică pentru… bateriile alcaline

scris de Doru Dragomir
18 afisari

 Este de ajuns o privire în jurul nostru şi te prinzi imediat câtă conştiinţă ecologică posedă semenii noştri. Aruncarea unui ambalaj pe unde apuci pe stradă ţine mai degrabă de civilizaţie şi de numărul variabil de ani de acasă decât de conştiinţă ecologică, dar mă îndoiesc că aceia ce practică sportul ăsta sunt în viaţă lor privată reciclatori de elită sau plantatori de copăcei în week-end. Dar cred că ştiu o cale de a-i convinge să comită un gest ecologic chiar şi pe cei mai nepăsători: nJoy U200.

nJoy-U200

nJoy-U200

 Va scot imediat din ceată cu o întrebare: ce faceţi voi cu bateriile alcaline consumate? La gunoi şi gata. Puţini ştiu sau le păsa de costisitoarele procese de reciclare care ar trebui să urmeze şi care, sincer să fiu, nu ştiu dacă se întâmplă şi la noi. Ceva îmi spune că oricum toate ajung de-a valma la groapă de gunoi şi că deja cam băţ câmpii cu ecologia. Dar chiar şi aşa, la preţurile de azi ideea de a refolosi de până la 20 de ori o baterie alcalină consumată ar trebui să ridice destule sprâncene.

 Pentru că asta face mică jucărie pe USB care mi-a picat în mâini zilele astea: reîncărca baterii alcaline folosite, fie ele AA sau AAA / NiMH / NiCD.

 Un gadget pe cât de util pe atât de economicos, cu ajutorul căruia nu doar că poţi economisi lunar o sumă substanţială, pe care în mod normal o cheltui pentru a-ţi alimenta toate celelalte gadgeturi portabile, dar poţi clamă că posezi acea conştiinţă ecologică care pentru unii e doar un un alt neologism fără substanţă.

 Mare lucru nu am ce vă povesti despre funcţionarea acestui gadget. Conectezi cablul USB la calculator, pui bateriile descărcate în locaşul lor şi după aproximativ patru ore vei vedea LED-urile roşii transformate în LED-uri verzi, semn că încărcarea e gata. La conectarea cablului USB, LED-urile vor palpai de două ori roşu-verde, după care se sting. La introducerea unei baterii cu voltaj prea redus sau prea veche nu se va aprinde nici un LED, ceea ce înseamnă că reîncărcarea nu mai este posibilă. 

   Încărcătorul poate încărca simultan două baterii, iar cele două circuite au un sistem automat de oprire în cazul supraîncălzirii sau supraîncărcării. În plus, încărcarea se va opri automat după 4 ore sau în momentul în care bateriile se scot din apărat. Circuitele lucrează separat, aşa că nu are importantă gradul de încărcare diferit al bateriilor, şi totul este controlat cu ajutorul unui microprocesor, ceea ce asigură un înalt grad de siguranţă în folosire. În plus, pe lângă cablul de alimentare USB – miniUSB, pachetul conţine şi două cutii transparente de plastic, în care pot fi păstrate 4 baterii AAA şi respectiv 4 baterii AA.

 Tehnic vorbind, cam asta este. Mai pot spune că am testat bateriile proaspăt încărcate cu un mouse a cărui interfaţă pe computer oferă şi informaţii despre gradul de încărcare a bateriei şi acesta indică baterii pline, fără nici o deosebire faţă de momentele în care îi schimbăm bateriile cu unele nou-nouţe.

 Chiar dacă nu toate bateriile vor putea fi încărcate, eu am reuşit să încarc vreo şase şi doar una sau două s-au dovedit a fi prea vechi. Încă nu am reuşit să le descarc pentru a vă povesti ce se întâmplă a doua oară când le reîncarci, dar nu văd nici un motiv pentru care n-ar funcţiona din nou. În cazul în care eşti un consumator foarte serios de baterii (şi orice fan al gadgeturilor probabil că este), putem vorbi realmente de un cost de amortizare, întrucât în relativ scurt timp vei economisi cei aproximativ 50 de lei investiţi pentru achiziţionarea încărcătorului.

 În concluzie, nu pot decât să vă recomand acest gadget, pe care marii producători de baterii au toate motivele să-l urască, dar pe care marii consumatori de baterii (sau… consumatoare?) sunt sigur că-l vor iubi de la prima reîncărcare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult