Acasa Stiinta-ITIT Noile modificări aduse Legii Cashback susțin digitalizarea IMM-urilor

Noile modificări aduse Legii Cashback susțin digitalizarea IMM-urilor

scris de Misu Andrei
25 afisari

Cu numai 18 terminale la mia de locuitori față de media europeană de 33 de terminale, România ar avea de câștigat din dezvoltarea infrastructurii de plăți electronice, susțin reprezentanții Visa.

Conform sursei citate, acceptarea plăților electronice de către un număr mai mare de comercianți începând cu 2023, datorită noilor prevederi ale Legii Cashback, răspunde cererii crescute de servicii digitale din partea consumatorilor și va contribui atât la creșterea incluziunii financiare prin dezvoltarea infrastructurii de plăți electronice în zonele rurale și în orașele mici, cât și la combaterea economiei subterane.

Ce presupune Legea Cashback

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 16 noiembrie 2022 Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului 16/2022, care modifică legislația actuală privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscută ca Legea Cashback.

Astfel, comercianții cu încasări anuale în numerar de peste 10.000 de euro (50.000 de lei) au, începând cu 1 ianuarie 2023, obligația să accepte și plata cu cardul. Pragul de acceptare anterior era de 50.000 de euro, aplicat la cifra de afaceri.

Visa încurajează inițiativele care vizează creșterea nivelului de educație financiară și s-a implicat în dezvoltarea acceptării plăților electronice pentru a oferi consumatorilor și comercianților mai multă libertate în alegerea modalităților de a plăti și de a fi plătiți. Astfel, decizia autorităților de a extinde prevederile Legii Cashback poate avea un aport semnificativ la digitalizarea IMM-urilor și la reducerea economiei subterane. Suntem încrezători că măsura adoptată va susține extinderea rețelei de acceptare și va încuraja obiceiul de plată cu cardul sau cu alte dispozitive electronice, astfel încât mai mulți consumatori să se poată bucura de confortul și siguranța plăților digitale.”, arată reprezentanții Visa.

Ce beneficii va aduce

Potrivit acestora, decizia de a extinde obligativitatea acceptării plăţilor cu cardul pentru un număr mai mare de comercianţi, la propunerea Ministerului Finanțelor, împreună cu implementarea proiectului privind dotarea cu case de marcat cu jurnal electronic, vor contribui la creșterea veniturilor bugetare și la combaterea evaziunii fiscale, deoarece plăţile electronice asigură trasabilitatea şi fiscalizarea tranzacţiilor.

Sursa citată menționează că, la nivelul economiei, digitalizarea IMM-urilor și accesul la servicii financiare vor susține creșterea gradului de educație și de incluziune financiară a comunităților locale și dezvoltarea sustenabilă a afacerilor mici și mijlocii, cu precădere în localitățile rurale și orașele mici, zone care în acest moment sunt slab bancarizate.

Nevoia de transformare digitală este critică pentru companiile mici și mijlocii, având în vedere că România se află pe ultimul loc în Europa la competitivitate digitală, potrivit Indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2022. Plățile digitale oferă IMM-urilor oportunitatea de a obține venituri suplimentare, dar și avantaje precum comoditate, siguranță și rapiditate.”, transmite Visa.

Acestea sunt motivele mentionate de aproape două treimi (64%) dintre firmele mici și mijlocii din România care acceptă plata cu cardul, potrivit rezultatelor unui sondaj privind digitalizarea afacerilor derulat anul acesta de Visa în parteneriat cu Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Totodată, potrivit sondajului, aproape jumătate (48%) dintre firmele care nu acceptă încă plata cu cardul au declarat că intenționează să implementeze soluții de acceptare a plăților electronice în viitor, ca măsură de sprijinire a dezvoltării afacerilor. Un motiv important pentru firmele care acceptă deja sau intenționează să implementeze plățile electronice este și cererea din partea clienților pentru astfel de soluții.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS