Acasa Stiinta-ITIT Nokia N8: Symbian îşi arată toţi muşchii

Nokia N8: Symbian îşi arată toţi muşchii

scris de Luminița Nițoiu
54 Afisari

Piaţă smartphone-urilor şi, în general, a telefoniei mobile, este un loc foarte agitat şi asta din cauza eforturilor susţinute din partea tuturor producătorilor de top de a creşte necontenit ştachetă, fiind din punct de vedere al capabilităţilor hardware, fie pe planul aplicaţiilor disponibile, fie din perspectiva complexităţii şi a versatilităţii sistemelor de operare mobile, fie, în sfârşit, din pur spirit de competitivitate.

Aşa că Nokia N8, care rulează Symbian ^3, cel mai nou sistem de operare Nokia, va avea considerabil mai multă bătaie de cap pentru a se impune, având în vedere ofertele de top ale competiţiei: iphone 4 bazat pe iOS, HTC Desire HD pentru fanii Android şi Samsung Omnia 7 care rulează noul Windows Phone 7.

Primul lucru care frapează la N8 este designul, cu o carcasă de aluminiu anodizat suplă, solidă, rezistentă la zgârieturi şi excelentă la atingere. Formatul unghiular la extremităţi arată foarte bine şi este bine proporţionat. Un alt element de design notabil este lipsă accesului la baterie. Dacă va întrebaţi unde intră SIM-ul şi cardurile de memorie, ei bine, acestea au două locaşe dedicate pe laterala stânga a telefonului, accesul la ele fiind astfel cât se poate de facil. Carcasă adăposteşte fără probleme o cameră de 12 MP.

Cu toate că are un procesor ARM 11 la 680 Mhz, ceea ce poate părea puţin faţă de procesoarele de 1 GHz care motorizează majoritatea smartphone-urilor de top, Nokia N8 îşi rulează foarte lin aplicaţiile şi răspunde rapid la comenzi. Se pare că asta este şi meritul sistemului de operare, despre care se spune că ar fi mult mai eficient decât iOS, Windows Phone 7 sau Android. Chiar şi memoria RAM de 256 MB, iarăşi mai mică decât la alte smartphone-uri, asigură fără probleme rularea de conţinut HD prin ieşirea HDMI a telefonului. Dotarea hardware este completată de un accelerometru, un magnetometru, Wi-Fi, Bluetooth 3.0, conectivitate 3G şi 16 GB de memorie internă, ceea ce rezultă într-un sistem puternic şi bine echilibrat din punct de vedere hardware.

Ce nu poate fi trecut cu vederea este ecranul AMOLED de 3,5 inci, care arată superb din punct de vedere al cromaticii, contrastului şi clarităţii imaginii. Rezoluţia să de 640 x 360 pixeli este OK pentru interfaţă, textele fiind perfect lizibile, dar în timpul nagivarii pe web, spre exemplu, s-ar cam simţi nevoia unei rezoluţii mai mari. Ecranul este produs din sticlă Gorilla de puterea 7, care este sticlă cea mai rezistentă la zgârieturi disponibilă. Dacă adăugăm şi corpul din aluminiu extrudat (da, la iphone aţi mai auzit de aşa ceva) al telefonului, avem de-a face cu un apărat care poate convieţui fără probleme cu cheile dintr-un buzunar.

Interfaţă lui N8 este noua interfaţă Symbian ^3, ce oferă trei home screen-uri personalizabile, ce pot conţine widget-uri cu diverse informaţii sau shortcut-uri. Lista de contacte a primit unele ce pot conţine widget-uri cu diverse informaţii sau shortcut-uri. Lista de contacte a primit unele îmbunătăţiri faţă de vechile versiuni de Symbian, inclusiv colectarea de date despre un contact din contul sau de Facebook. Dar pe alocuri pozele de la contacte nu se prea potrivesc în spaţiul desemnat lor şi în general sistemul nu este la fel de bun că HTC Sense UI de pe Desire HD. Tastatură virtuală oferită de N8 este Qwerty în modul landscape, dar revine la clasică tastatură alfanumerica în modul portrait, ceea ce pentru mulţi utilizatori de smartphone-uri moderne pare o plimbare pe Aleea Amintirilor. Cu toate îmbunătăţirile aduse de Symbian ^3, platformă rămâne totuşi cu un pas în urmă la multe capitole, cu excepţia celor ce ţin mai mult de dotarea hardware, cum este camera.

Pe partea de multimedia N8 se comportă satisfăcător, ieşirea HDMI fiind probabil cea mai spectaculoasă caracteristică. Telefonul poate rula fără probleme conţinut HD la 720p, pe care îl poate reda pe un televizor sau monitor, motiv pentru care cablul adaptor „mini-HDMI to HDMI” va fi destul de intens folosit. Suportul pentru DivX lipseşte însă, aşa că orice filme vor trebui convertite la unul din formatele suportate de N8.

Autonomia bateriei este net superioară tuturor modelelor concurente, atingând în medie cam două zile de funcţionare în regim de utilizare mediu. Este drept că nici experienţă internet nu este de natură de a-ţi goli bateria navigând, dar nici atât de rea încât să te fereşti să porneşti browserul de teamă că te lasă bateria în mijlocul zile.

Detalii pe Playtech.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS