Acasa Stiinta-ITIT NSA va înlocui 90% din informaticieni cu calculatoare

NSA va înlocui 90% din informaticieni cu calculatoare

scris de L.M.
1 afisari

Agenţia Naţională de Securitate ar putea lansa o operaţiune „cu mâinile curate”. Agenţia americană de spionaj, însărcinată cu supravegherea comunicaţiilor electronice străine, este ţinta criticilor, de la divulgarea unor documente secrete de către fostul consultant Edward Snowden.

NSA va înlocui 90% din informaticieni cu calculatoare

NSA va înlocui 90% din informaticieni cu calculatoare (foto:observinghermann.com )

Criticile sunt atât de acerbe, încât reclamă schimbări, în viitorul apropiat; printre acestea, suprimarea a 90% din posturile de administratori de sistem, care vor fi înlocuiţi de calculatoare, după cum a anunţat generalul Keith Alexander, directorul NSA.

Operaţiunea, a afirmat directorul, vizează reducerea numărului de persoane care au acces la informaţii sensibile. Edward Snowden a fost unul din cei circa 1.000 de informaticieni care administrau sistemul informatic al NSA; el a transmis cotidianelor Washington Post şi The Guardian informaţii secrete privind programul de supraveghere PRISM.

De acum înainte, securitatea va fi întărită graţie automatizării unei mari parţi a activităţii. Va fi astfel consolidată protecţia informaţiilor care circulă prin reţelele electronice. Acestea vor deveni „mai sigure şi mai uşor de apărat”, a apreciat Alexander. „Am pus echipele noastre la curent cu datele pe care le transferăm, cu reţelele securizate pe care le folosim. Maşinile vor putea face asta într-un mod mai eficient”, a explicat generalul.

Operaţiunea frizează paranoia, căci agenţia a mai anunţat că, în cazul unei operaţiuni care necesită o prezenţă umană, alte două persoane vor fi însărcinate să supravegheze respectiva operaţiune şi să se supravegheze reciproc.

Numele lui Edward Snowden nu a fost menţionat nicio clipă, dar generalul Alexander a precizat că aceste măsuri au fost prevăzute înaintea scurgerilor de informaţii provocate de fostul informatician, a cărui acţiune nu a făcut decât să accelereze punerea lor în practică.

Directorul şi-a apărat agenţia, al cărui comportament a fost „descris în mod eronat” de către presă. „Nimeni nu a încălcat deliberat legea şi nici nu a încercat să vă încalce libertăţile şi viaţa privată”, a asigurat directorul, cerând celor prezenţi să-şi formeze propriile opinii exclusiv pe baza faptelor.

Şi preşedintele Obama şi-a exprimat intenţia de a trage învăţăminte din „afacerea PRISM„. Vineri, la o conferinţă de presă privind supravegherea comunicaţiilor, a anunţat că la NSA va fi numit „un responsabil cu viaţa privată şi libertăţile civile”.

Dezvăluirile lui Edward Snowden referitoare la programul PRISM au adus grave prejudicii Statelor Unite. Sectorul american de „cloud computing” ar putea suferi pierderi grele şi ar putea fi periclitate şi relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi mai multe ţări, unele dintre ele parteneri comerciali.

1 comentariu

pathfinder 14-08-2013 - 16:43

Io unul cred ca autorul articolului mai bine scria despre clatite cu miere.

Hai sa vedem cum stam:
1. In titlu se vorbeste despre informaticieni, in articol despre administratori de sistem (nu-i nici o congruenta intre cele 2 categorii).

2. Nu stiu de unde a tradus chestia asta dar… „posturile de administratori de sistem, care vor fi înlocuiţi de calculatoare”: there is no way to do that. No way.
Poate ca aveau prea multi sisadmini angajati…. dar asta este alta mancare de peste…

Acuma sa fim putin seriosi… este vreun om serios care credea ca astia de NSA sunt niste pudibonzi nevinovati?!?
Mai sa fie….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult