Zeci de români cad zilnic victime hoților cibernetici. Aceștia promit miliarde prin false oportunități de investiție propagate online luând uneori identitatea unui prieten, a unei cunoștințe sau chiar a unei celebrități.
Poliția Română și experții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că, în această perioadă, prin intermediul rețelelor de social media, utilizatori din România sunt țintiți de postări sau mesaje private care propagă false oportunități de investiție prin link-uri care redirecționează de fapt către pagini cu conținut fraudulos. Mai mult, unii infractori pretind că sunt niște persoane publice sau celebrități pentru a-și convinge victimele să „investească” în schemele lor frauduloase.
Prin această metodă, denumită și „celebrity impersonating scam”, ei folosesc imaginile și numele unor personalități publice sau celebrități din România sau internaționale, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false. Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu promovarea unei investiții care este legată de o celebritate, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă. Persoanele bănuite pot folosi diverse mijloace pentru a-i contacta pe oameni, cum ar fi site-uri web false, anunțuri online, mesaje pe rețelele sociale sau e-mailuri spam.
Investiții variate
„De exemplu, mesajele pot promova investiții în afaceri, acțiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investiții care ar fi legate de celebritatea respectivă. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogățire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioadă limitată de timp. Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiții pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declarații false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide și mari, manipularea emoțională sau presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată”, a precizat Poliția Română.
Astfel, persoanele vătămate sunt determinate fie să alimenteze, prin transfer bancar, fie să transfere direct criptomonede în adrese controlate de către bănuiți. „Există cazuri în care persoanele vătămate sunt convinse să instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicații de control la distanță, cu ajutorul cărora bănuiții îi îndrumă să creeze conturi pe diferite platforme de tranzacționare a criptomonedelor, după care transferurile fondurilor, atât FIAT (suma respectivă de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cât și crypto, sunt efectuate, în unele cazuri, fără acordul victimelor, prin folosirea fără drept a datelor de autentificare”, a transmis Poliția Română.
Cum ne protejăm
Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC, a explicat pentru „Adevărul” ce trebuie să facem dacă ne trezim cu vreo ofertă de investiție care ne poate îmbogăți peste noapte. „Dacă primim online o ofertă care sună prea bine ca să fie adevărată trebuie să realizăm o documentare consistentă a inițiativei, înainte de a face orice acțiune care ne-ar putea pune în pericol datele. Verificați de fiecare dată sursa mesajului primit, iar atunci când aveți suspiciuni contactați expeditorul pe un canal alternativ de comunicare, pentru a valida transmiterea mesajului! Există posibilitatea ca atacatorii să se folosească de conturi social media compromise ale unor prieteni sau cunoștințe, tocmai pentru a oferi o doză de încredere «ofertei». Verificați mereu link-urile sau atașamentele primite cu o soluție de securitate, înainte de a le accesa! Dacă primiți o astfel de ofertă «de nerefuzat» care promite că puteți câștiga sume de bani consistente într-o perioadă suspect de scurtă de timp, puteți verifica dacă acea entitate este certificată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe site-ul asf.ro la «Alerte Investitori – Informări» și secțiunea «Atenție la Entități Neautorizate!»”, spune purtătorul de cuvânt al DNSC.
Mihai Rotariu mai precizează că persoanele care au căzut în capcana atacatorilor și le-au furnizat acestora date sensibile, în special date bancare, trebuie să contacteze imediat banca pentru blocarea instrumentului de plată, pentru analizarea și blocarea eventualelor tranzacții ilicite din cont. „În pasul doi, depuneți o plângere la Poliție și notificați DNSC. Mare atenție la validarea prin intermediul aplicației de internet banking a tranzacțiilor din contul dumneavoastră, pentru că este posibil altfel să validați din neatenție o plată efectuată de atacatori, iar banca nu vă mai poate ajuta în acest caz”, a avertizat Mihai Rotariu.