Acasa Stiinta-ITIT Pericolul Inteligenței Artificiale în mâinile infractorilor. Atenție, nu sună mama, sună hoții !

Pericolul Inteligenței Artificiale în mâinile infractorilor. Atenție, nu sună mama, sună hoții !

scris de Șt. C
314 Afisari

2024 va fi anul inteligenței artificiale. Este peste tot, inclusiv în mâinile hoților. Iar acest lucru este cu adevărat periculos. Este unul marile semnale de alarmă trase în ceea ce privește inteligența artificială. Ce se va întâmpla dacă va cădea în mâinile celor care vor să facă rău. Să înșele sau să fure.

Ei, bine, avem un prim răspuns, chiar de aici aici din România. Jurnaliștii de la startupcafe.ro scriu că metoda accidentul a evoluat din cauza inteligenței artificiale. Știti cum funcționează? Un telefon de exemplu prin care sunteți anunțați că o rudă a suferit un accident grav și are nevoie de bani.

Victimele erau convinse să transfere sumele de bani sub impact emoțiilor de moment. Ei, bine, spuneam că metoda a evoluat. Ce ați spune dacă ați fi sunat și ați auzi vocea acelei rude care vă implora să ajutați. Totul este posibil cu ajutorul inteligenței artificiale și se numește deep fake. Adică, un videoclip de exemplu, o voce, atât de bine prelucrate încât este greu să distingi dacă este real sau fals.

Găsiti multe exemple pe rețelele sociale, făcute cu vocea actorilor, unor politicieni și așa mai departe. Ei, bine, folosite pentru metoda accidentul, transformă totul într-un coșmar. Cum putem în câteva minute să distingem dacă vorbim cu mama, tata, fratele și așa mai departe.

Un raport din 2023, realizat de Sumsub pe baza unor date culese din 224 de țări și teritorii, inclusiv România, arată că numărul incidentelor care implică tehnologia deepfake a crescut de 10 ori între 2022 și 2023.

Cele mai întâlnite 5 tipuri de fraudă de identitate în 2023 sunt: fraudă bazată pe inteligență artificială, rețele de transfer de bani, identități false, preluări de conturi și verificare forțată. Unele par greu de înteles, însă vă asigur că sunt și la noi în tară.

Adică, chiar dacă noi nu le înțelegem, e cu atât mai profitabil pentru pirații internetului, ne pot păcăli mai ușor. Identitatea va fi ceva de apărat anul acesta. Tot ce este al nostru, de la cartea de identitate, la prezența în mediul online, poate fi atacat, capturat și folosit pentru afaceri dubioase de exemplu. Nu, nu este un scenariu SF, este realitate deja.

Există soluții pentru a vă proteja de metoda accidentul, varianta cu inteligenta artificială. Sfatul extrem de important vine de la Lucian Popescu, un creator de conținut pe care îl găsiți pe TIK TOK . Iată soluția lui. „Sună-ți părinții și setează cu ei un cuvânt sau o frază cheie pe care să o știți doar voi.

Sunt din ce în ce mai multe cazuri de înșelăciune prin care un IA îți preia vocea și îți sună părinții spunându-le că ai fost răpit sau ai avut un accident și cerându-le o sumă de bani. „

Înainte să faceți orice pas în lumea digitală, dați o căutare pe google. Sau sunați la bancă. Sau la Poștă. Puneți-vă întrebări. Mai bine așa, decât să va pară rău.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS