Acasa Stiinta-ITIT Poliţia Română se apucă de Business Software Alliance

Poliţia Română se apucă de Business Software Alliance

scris de M.A.
11 afisari

Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Business Software Alliance anunţă continuarea campaniei „Software-ul fără licenţă e un lux pe care nu ţi-l poţi permite!”, lansată în luna septembrie 2011, precum şi primele rezultate ale parteneriatului încheiat în domeniul prevenirii şi combaterii pirateriei software.

În cadrul campaniei, care are drept scop furnizarea de informaţii cu privire la prevederile legale în acest domeniu şi la consecinţele ce decurg din utilizarea de programe piratate, oferind soluţii pentru remedierea situaţiei, peste 13.000 de firme din România au primit scrisoarea comună IGPRBSA prin care au fost informate asupra riscurilor asociate pirateriei software. Până în prezent, 2.869 companii (22%) au primit consultanţă telefonică de specialitate, dintre care un procent de 51%, respectiv 1468 de companii, au completat şi au trimis formulare de audit intern. Campania de prevenire va continua şi în prima jumătate a anului 2012 prin menţinerea activă a liniei telefonice dedicate campaniei (021-529.71.95) şi, mai mult, contactarea telefonică a tuturor companiilor care au primit scrisoarea.

Colaborarea consacrată prin Protocolul semnat anul trecut a debutat cu organizarea unor seminarii de pregătire a organelor judiciare penale competente pentru aplicarea legislaţiei drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator şi pentru constatarea cu celeritate a infracţiunilor care constau în încălcări ale acestor drepturi.

În ceea ce priveşte activităţile de combatere, în cursul anului 2011 au continuat verificările atât la companii care utilizau software neautorizat, cât şi la distribuitori ai unor astfel de produse (aproximativ 250 de verificări).

Ca urmare a dosarelor penale înaintate instanţelor judecătoreşti, în 2011 s-au înregistrat 11 cazuri de condamnare pentru utilizare neautorizată de software şi 19 condamnări pentru distribuire neautorizată de software. Tribunalul Bihor a pronunţat în 2011 cea mai mare amendă penală – 8.000 LEI, venit la bugetul de stat, la care s-au adăugat despăgubirile acordate părţilor civile – titulari ai drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator (aproape 10.000 EURO). Instanţele din Bucureşti au pronunţat în 2011 două hotărâri judecătoreşti de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare; astfel, administratorul unei companii implicate în activităţi de distribuire de software fără licenţă preinstalat pe calculatoarele vândute a fost condamnat de către Tribunalul Bucureşti la 6 luni de închisoare cu executare, iar Judecătoria Sectorului 6 a pronunţat o hotărâre de condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru distribuire neautorizată de software.

Despăgubirile totale solicitate în 2011 în dosarele de utilizare neautorizată sunt de peste 380.000 Euro, iar despăgubirile solicitate în dosare de distribuire neautorizată sunt de peste 130.000 Euro.

Legislaţia în vigoare stabileşte, în caz de utilizare a programelor pentru calculator fără deţinerea licenţelor necesare, amendă penală de până la 30.000 LEI sau închisoarea de la 1 la 4 ani pentru persoanele fizice, respectiv amendă penală de la 5.000 LEI la 600.000 LEI, pentru persoanele juridice, în timp ce pedepsele complementare pot include: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii parţial sau integral pe o perioadă de la 3 luni la 1 an, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la 1 la 3 ani, afişarea sau difuzarea hotărârii de condamnare.

În plus faţă de pedepsele de natură penală, legea permite titularului drepturilor încălcate să ceară despăgubiri ce pot ajunge la triplul preţului maxim al licenţei, iar programele pentru calculator nelicenţiate şi suporturile sau echipamentele pe care sunt reproduse sau instalate pot fi ridicate ca mijloace de probă sau confiscate.

Conform Studiului de Impact Economic realizat de către IDC pentru BSA, dacă între 2010 şi 2013 s-ar reduce rata pirateriei în România cu 10 puncte procentuale (2.5 puncte procentuale pe an), beneficiile ar fi: contribuţii suplimentare la PIB în valoare de 573,28 milioane USD, industria IT locală ar avea venituri în plus în valoare de 498 milioane USD, veniturile suplimentare din taxe şi impozite ar fi de 86,98 milioane USD şi s-ar crea 3.711 noi locuri de muncă în sectorul IT local.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult