Acasa Stiinta-ITIT Râmnicu Vâlcea sau Hackerville, centrul criminalităţii cibernetice

Râmnicu Vâlcea sau Hackerville, centrul criminalităţii cibernetice

scris de Șt. C
7 afisari

Râmnicu Vâlcea, oraş din centrul României, este cunoscut pe plan mondial ca fiind un centru al criminalităţii cibernetice, fiind denumit ‘Hackerville’, relatează cotidianul francez Le Monde în ediţia de joi.

Frauda pe internet a devenit sportul local în acest oraş pe care presa americană l-a numit ‘Sillicon Valley al furtului pe internet’. Potrivit poliţiei române, 80% din fraudele efectuate în România îi vizează pe americani, motiv pentru care directorul FBI, Robert Mueller, a venit la Bucureşti. După o scurtă vizită la palatul prezidenţial şi o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, Mueller s-a întâlnit cu reprezentanţi ai poliţiei, cu procurorul general şi cu oficialităţi din serviciile de informaţii. ‘Ameninţările cele mai serioase cu care ne confruntăm sunt transnaţionale’, a declarat directorul FBI. ‘Nicio ţară şi nicio agenţie nu pot lupta singure împotriva acestor ameninţări, fie că este vorba de terorism, trafic de droguri sau criminalitate cibernetică’.

În cartierul Ostroveni, fief al hackerilor situat în sudul oraşului, ştirea acestei vizite nu provoacă nicio reacţie. Raidurile poliţiei, arestările şi vizitele jurnaliştilor din întreaga lume sunt evenimente obişnuite în acest cartier în care locuitorii preferă să păstreze anonimatul. În ciuda numeroaselor arestări efectuate de poliţie în ultimii ani, Râmnicu Vâlcea rămâne un centru al criminalităţii cibernetice ale cărui tentacule se întind pe mai multe continente. La începutul anilor 2000, tinerii din ‘Hackerville’ au făcut greşeala de a comunica victimelor acestora numerele lor de cont din România, lucru care a permis poliţiei să îi localizeze în scurt timp. În prezent, lucrurile s-au schimbat. Discreţia este o necesitate, iar ştergerea urmelor a devenit o artă.
Hackerii români au construit reţele transnaţionale foarte bine organizate şi utilizează adesea ceea ce ei numesc ‘săgeţi’. O ‘săgeată’ este un intermediar a cărui misiune este de a deschide un cont în ţara în care se găseşte. Acesta primeşte în contul său banii pe care victimele îi plătesc pe internet pentru cumpărarea unui produs sau serviciu care nu există, apoi reţine un procentaj şi virează restul sumei într-un cont al unei alte ‘săgeţi’, din altă ţară. În cele din urmă, suma finală este transferată prin intermediul ‘săgeţilor’ la centrul operaţiunii.
În centrul oraşului Râmnicu Vâlcea se găsesc mai mult de douăzeci de sucursale ale societăţii Western Union, specializată în transferul de bani. În oraş se simte prosperitatea, iar cluburile şi barurile pe care le frecventează hackerii au răsărit ca ciupercile. În 2010, la Budeşti, sat aflat la intrarea în Râmnicu Vâlcea, Mercedes-Benz a deschis un salon de automobile de ultimă generaţie pe o suprafaţă de 2.700 m2. Hackerii adoră mărcile Audi şi BMW.

Datorită succesului demonstrat, hackerii din Râmnicu Vâlcea atrag tinerii ca un magnet. Influenţa acestora se resimte până la Drăgăşani, mic oraş situat la o sută de km distanţă. Aici, ca şi în ‘Hackerville‘, numărul maşinilor de lux a crescut, semn că din ce în ce mai mulţi tineri sunt ‘convertiţi’.  Aparent, raidurile regulate ale brigadei speciale ‘Vlad Ţepeş’ a jandarmeriei române nu au niciun efect. Cel mai recent din aceste raiduri a fost efectuat la 22 noiembrie în mai multe oraşe, printre care şi Râmnicu Vâlcea. ‘Douăzeci şi cinci de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, au fost arestate pentru provocarea unui prejudiciu de 120.000 de euro unor cetăţeni americani, elveţieni, francezi, austrieci şi germani’, a afirmat procurorul Danusia Boicean. ‘Aceştia au creat licitaţii false pe site-ul eBay în care vindeau produse electronice, maşini şi chiar tractoare’, a mai adăugat aceasta.

În luna iulie, poliţia română, în colaborare cu ofiţeri FBI, a arestat 23 de hackeri care reuşiseră să fraudeze o mie de americani cu mai mult de 20 de milioane de dolari (15,3 milioane de euro). Agenţia federală a instruit deja mai mult de 600 de poliţişti români în scopul combaterii criminalităţii cibernetice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult