Acasa Stiinta-ITIT Românii socializează pe Internet, dar îl folosesc prea puțin

Românii socializează pe Internet, dar îl folosesc prea puțin

scris de D.P.
10 afisari

Puțin peste jumătate dintre români utilizează Internetul. Dintre aceștia, 75% îl asociază cu socializarea pe facebook sau cu folosirea unui cont de e-mail. Ceilalți declară că au nevoie de el pentru a se informa sau în orice alt scop educațional – cel puțin aceasta este concluzia ultimului studiu realizat în materie.

internet socializareProcentele diferă însă de cele înregistrate la nivel european, unde 72% din cetățeni utilizează Internetul. Reprezentanții forului comunitar atrag atenția că în țara noastră, dată fiind disponibilitatea oamenilor de a învăța ce se poate face cu un computer sau pe Internet, în general, ar trebui să crească gradul de educație în această privință. Europarlamentarul Victor Negrescu reamintește – de exemplu – că acolo unde un copil are acces la tehnologia prezentului, el reușește să o deprindă mult mai ușor decât un adult – dovadă: dexteritatea cu care manevrează un gadget și abilitatea cu care navighează pe Internet.

Noile tehnologii schimbă, așadar, fața lumii pe zi ce trece. Modificările apărute din mers atrag după ele modificări și în structura unei comunități dar și în preocupările ei. Din păcate, în România – țara cu cea mai mare viteză la Internet – multe dintre sistemele informaționale, site-urile și platformele digitale create sunt greu de pus în aplicare. În cazul celor deja existente, se constată adesea erori. Vă sunt cunoscute – cred – situațiile în care site-urile sunt neactualizate de ani de zile sau a acelor aflate tot cam de atât timp în starea „under construction”, adică „în construcție”! Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională consideră că în acest caz vorbim despre posibile probleme ale infrastructurii, sau ale licențelor de utilizare și despre o instalare defectuoasă a lor. În privința așa-numitului „Plan Junker”, sau plan de investiții european – la care România nu a trimis niciun proiect, fapt care a nemulțumit Comisia Europeană – ministrul Marius Bostan a conchis: pentru a obține finanțare, un proiect trebuie să fie performant, adică să aducă bani.

Românii au cele mai puține posibilități din Uniunea Europeană să-și plătească taxele prin intermediul Internetului. În lipsa unui astfel de instrument, sau a apetenței pentru el, contribuabilii continuă să stea la cozi și să fie plimbați de la un ghișeu la altul. La toate acestea se adaugă birocrația – explică președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Florin Jianu, fost ministru al Întreprinderilor Mici și Mijlocii. De multe ori, cetățenilor li se cer documente și certificate doveditoare pentru a-și putea face diferite plăți, deși Statul ar trebui să dețină astfel de informații – mai precizează el. Aceleași practici sunt valabile însă și pentru antreprenori, pentru care „timpul costă bani”, iar forța de muncă este divizată în mod calculat, după necesități – conchide Florin Jianu.

Spre deosebire de alte țări europene, unde consultarea publică este intensă în administrație, în România, domeniul înregistrează sincope și se confruntă cu probleme. Deși au apărut în ultimul timp mai multe site-uri de specialitate, forumuri online și platforme, unde oamenii pot pune intrebări și primi răspunsuri, mulți nu știu despre existența acestora. Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic anunță că a pus la punct mai multe astfel de platforme printre care „De vorbă cu demnitarul tău”, „buletinul electronic săptămânal”, sau „e-consultare”. Din reacțiile cetățenilor, instituția a aflat că cei mai mulți sunt interesați de bugete, modul în care se fac achizițiile și organigrame. În privința felului în care administrațiile locale din țară înteleg să se dezvolte inclusiv pe internet, Raluca Simbotin, consilierul ministrului spune că la discuțiile cu atoritățile locale, reprezentanții Ministerului au observat interes în a se implica într-un astfel de domeniu nou.

Luni, a fost lansat oficial la București și primul Think Tank românesc în domeniul digital – Digital Citizens Romania, care are ca obiectiv crearea unei comunități extinse de experți în domeniul digital și pasionați de tehnologie, de cooperare și dezbateri pe marginea impactului digitalizării, pe termen mediu și lung.

Think tank este un termen care caracterizează o asociație sau o organizație de persoane specializate sau chiar o singură persoană competentă să ofere, de regulă gratuit, informații necesare pentru a crea, amplifica, diminua, înlătura, organiza sau optimiza un anume compartiment funcțional al societății.

În multe țări există organizații cu asemenea rol de consiliere bine dirijată care își oferă cunoștințele și experiența, pentru a ajuta diferite intreprinderi sau structuri sociale să își definească mai bine scopurile, să își sporească mijloacele de acțiune, să își reorienteze sau reformuleze strategiile și forțele disponibile, pentru a rezolva mai bine diferite probleme de limitare sau reorientare a producției.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult