Acasa Stiinta-ITIT S-a inaugurat cel mai tare Centru în Securitate Cibernetică din Europa de Est (video)

S-a inaugurat cel mai tare Centru în Securitate Cibernetică din Europa de Est (video)

scris de Doru Dragomir
477 Afisari

România are, începând de miercuri, un Centru de Inovare în Securitate Cibernetică, într-un proiect-pilot pentru care Guvernul Statelor Unite ale Americii a acordat un grant în valoare de 800.000 de dolari.

inaugurare centru cert ro cyber securityProiectul pilot al Centrului de inovare in securitate cibernetica din Bucuresti a fost lansat miercuri in cadrul Summitului regional pentru securitate cibernetica, organizat de Ministerul pentru Societatea Informationala impreuna cu Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti si la care participa reprezentanti din 17 state din Europa Centrala si de Sud-Est, membre sau non-membre ale UE si NATO.

Proiectul pilot este parte a unui acord de grant semnat in iunie 2014 intre CERT-RO si USTDA, in scopul definirii unei strategii si a unui model pentru infiintarea unui Centru de Inovare in securitate cibernetica in Romania.

In dezvoltarea studiului de fezabilitate si a proiectului pilot, contributia financiara a partilor este de 400.175 de dolari din partea grantului USTDA si 400.800 dolari din partea firmei Fidelis Cybersecurity. CERT-RO a asigurat infrastructura necesara, cadrul general de organizare si resursa umana.
‘Acest parteneriat public-privat va susţine pregătirea de personal, testarea de noi tehnologii, simularea de atacuri cibernetice şi schimbul de opinii între lideri de companii, reprezentanţi ai autorităţilor şi experţi din cadrul societăţii civile. Finanţat parţial de către Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USDTA) şi Fidelis Cybersecurity, acest nou centru va arăta cum pot instituţiile şi reprezentanţii industriei să colaboreze eficient pentru prevenirea şi combaterea atacurilor cibernetice. Sper că vom vedea mai multe astfel de exemple de colaborare ca urmare a acestui summit, pentru că modalitatea cea mai eficientă de combatere a ameninţărilor crescânde la adresa spaţiului cibernetic este un parteneriat strâns între reprezentanţii industriei IT, ai autorităţilor şi ai societăţii civile’, a afirmat Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerţ din cadrul Departamentului Comerţului din SUA, în cadrul evenimentului de la Bucureşti.

La rândul său, Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO, a subliniat faptul că, în cadrul proiectului-pilot, instituţia pe care o conduce va asigura infrastructura conexă necesară, cadrul organizatoric general, precum şi resursa umană pentru derularea activităţilor specifice inovării.

‘Proiectul-pilot face parte din acordul de finanţare încheiat în luna iunie 2014 între CERT-RO şi Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) privind elaborarea unui studiu ce urmăreşte fezabilitatea strategiei de implementare şi modelul recomandat pentru înfiinţarea în România a Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică. În cadrul acestui proiect-pilot, CERT-RO asigură infrastructura conexă necesară, cadrul organizatoric general, precum şi resursa umană necesară în vederea derulării activităţilor specifice inovării. Prin Centrul de Inovare, CERT-RO va promova colaborarea între resursele regionale şi globale pentru a rezolva seturi de probleme complexe. Unele dintre capacităţile esenţiale ale Centrului includ: solicitări pentru inovare sau asistenţă, colaborarea dintre entităţile guvernamentale, militare, sectorul privat şi instituţii de învăţământ, facilităţi de testare şi inovare ale tehnologiilor, training cu livrare locală sau la distanţă şi facilitarea oportunităţilor regionale comerciale de colaborare’, a explicat Jianu.

Proiectul care viza înfiinţarea, în România, a Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică a fost anunţat în vara anului trecut de către fostul ministru pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, în cadrul unui eveniment în care a semnat grantul acordat de către partea americană.

 Proiectul pilot al Centrului de inovare in securitate cibernetica a fost lansat miercuri in Bucuresti, parte a unui acord semnat in luna iunie 2014 intre CERT-RO si Agentia pentru Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) si firma americana General Dynamics, Fidelis Cybersecurity Solutions privind realizarea unui studiu de fezabilitate pentru infiintarea unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Capitala Romaniei. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS