Acasa Stiinta-ITIT Scǎdere masivǎ a vȃnzǎrilor de PC-uri ȋn Asia ȋn 2013

Scǎdere masivǎ a vȃnzǎrilor de PC-uri ȋn Asia ȋn 2013

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Vânzările de calculatoare personale în regiunea Asia-Pacific au scăzut cu 10% anul trecut din cauza competiției venite din partea dispozitivelor mobile.

Scǎdere masivǎ a vȃnzǎrilor de PC-uri ȋn Asia ȋn 2013 (foto:mashable.com)

Firma de cercetare de piață International Data Corporation (IDC) a anunțat cǎ un număr de 108 milioane PC-uri au fost vândute anul trecut în regiunea Asia-Pacific, exceptând Japonia, 2013 fiind primul an în care regiunea înregistrează un declin de două cifre al vânzărilor de calculatoare personale. „Încetinirea economică de pe marile piețe emergente din regiune a afectat în mod negativ intențiile de achiziție”, informează IDC. „Pe partea consumatorilor, răspândirea smartphone-urilor și tabletelor în regiune a contribuit și mai mult la declinul pieței PC-urilor”, a declarat analistul IDC, Handoko Andi. Potrivit acestuia „2014 ar urma să fie un nou an dificil pentru piața PC-urilor pe măsură ce competiția între dispozitive va crește”.

Grupul chinez Lenovo a rămas pe prima poziție în topul producătorilor de PC-uri cu o cotă de 24,9% din piața Asia-Pacific însă vânzările sale au înregistrat o scădere anuală de 9,5% n principal din cauza vânzărilor slabe din China. Pe locul al doilea se situează grupul american Hewlett-Packard cu o cotă de 10,5%, în creștere față de cota de 8,9% pe care o avea în 2012, în condițiile creșterii vânzărilor grație unor proiecte educaționale derulate în India. Pe locul al treilea se situează o altă companie americană, Dell, cu o cotă de 9,4%, în scădere ca urmare a vânzărilor slabe de pe piața chineză.

IDC subliniază că cea mai mare scădere a vânzărilor s-a înregistrat în cazul producătorilor de PC-uri din Taiwan. Astfel, vânzările firmei Acer au scăzut cu 28,6% în timp ce vânzările rivalului ASUS au scăzut cu 13,4%. La fel ca și în alte părți ale lumii, producătorii de PC-uri din Asia sunt afectați de faptul că mulți utilizatori renunță la PC-uri în favoarea smartphone-urilor și tabletelor. Potrivit Agerpres, în 2014 numai utilizatorii din India și China vor cumpăra aproximativ 500 de milioane de smartphone-uri. În aceste condiții producătorii de PC-uri din regiune nu se pot aștepta la o relansare a vânzărilor în acest an

4 comentarii

pathfinder 21-01-2014 - 13:18

Piata PC-urilor tot scade de cand au aparut primele tablete.
Sunt mai ieftine si ofera utilizatorului mediu ce-i trebuie: acces internet + ceva joculete.

BULA 22-01-2014 - 10:43

Prefer PC-urile puternice, cu care se pot face si treburi serioase. Jocurile sunt pentru retardati.

Iar Lenovo produce laptopuri care se incalzesc ca dracu, de se blocheaza si se restarteaza. Chinezoii sunt batuti in cap, fabrica in milioane de exemplare produse proiectate in Vest, in care s-au strecurat intentionat defecte de conceptie. Chinzoii au bagat in laptopurile lor tot felul de cipuri scumpe, dar s-au kakat pe ei la partea de racire si la partile mecanice.

pathfinder 22-01-2014 - 16:00

1. „Prefer PC-urile puternice…”.
Foarte bine pentru tine.

2. „Jocurile sunt pentru retardati.”
Nu toata lumea e matusalemica…
Copii ai? Sunt retardati?

3. Iar Lenovo?!?
Ai mai spus povestea asta…

4. „…in care s-au strecurat intentionat defecte de conceptie…”
Clar! Teoria conspiratiei!!!

4. „Chinzoii au bagat in laptopurile lor tot felul de cipuri scumpe, dar s-au kakat pe ei la partea de racire si la partile mecanice.”
Specific chinezilor.
Ia-ti de la altii…

ValVerde 22-01-2014 - 16:09

Bula, de ce nu vezi partea buna a lucrurilor…iarna cobori caldura in calorifere si te joci pe Lenovo…
Esti cam carcotas.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult